Bacaul ne poate da lectii

vineri, 28 noiembrie 1997, 00:00
3 MIN
 Bacaul ne poate da lectii

Destinele fotbalistice ale Bacaului au fost legate, in ultimii ani, de personalitatea si, mai ales, banii lui Dumitru Sechelariu, formatia-fanion a orasului devenind una dintre proprietatile magnatului din orasul lui Bacovia. In urma cu putina vreme, Sechelariu a realizat ca nu este, totusi, un Berlusconi si, astfel, gruparea de pe malurile Bistritei a iesit de sub pulpana celui care, intre timp, a devenit primar. Firesc, oficialitatile bacauane au inceput sa caute surse de finantare pentru echipa, redevenita un bun al intregului oras. Si, in scurt timp, dupa cum ne-au informat colegii de la "Monitorul de Bacau", administratia locala a reusit sa asigure un buget anual de 4 miliarde lei. In plus, agentii economici locali mai sporesc avutia clubului cu inca doua miliarde de lei pe an. Drept urmare, FCM a reusit sa instaleze in fotoliul de presedinte pe un om care cunoaste lumea fotbalului ca pe propriile buzunare, G. Chivorchian, sa posteze pe banca tehnica doi antrenori de calibru greu, Halagian si M. Marian, si sa-si intareasca lotul cu citiva jucatori de valoare, printre care si fostul international C. Pana. Daca mai adaugam ca si conditiile necesare performantei sint asigurate putem spune ca Bacaul are mari sanse sa evite retrogradarea. Acest lucru era, insa, o simpla himera daca oamenii care au puterea in mina nu se implicau hotarit si nu dadeau dovada de un patriotism local care, pina la urma, se intoarce tot in avantajul lor. Pe linga mindria de a avea o echipa puternica, dovada tribunelor populate la ultimele meciuri de peste 10.000 de spectatori este elocventa. Nu mai aducem aminte aici de exemplul cel mai elocvent al avantajelor implicarii in fotbal, Sechelariu neavind aproape nici o sansa sa ajunga primar independent, indiferent de ceea ce ar fi facut pentru oras.
Pina la un punct, intre fotbalul de virf bacauan si iesean se pot face destule asemuiri. Ca si la Bacau, in Iasi talentele fotbalistice locale au izvorit permnanent. Ca si la Bacau, echipa a redevenit a orasului dupa ce a fost pastorita de Dan Carlan si Pavel Hodea. Si exemplele ar putea continua.
Cind se ajunge la partea financiara, trebuie sa punem punct. Sechelariu a fost mai puternic decit cei doi patroni ieseni si, dupa ce a dus echipa in prima liga, a mentinut-o acolo. Apoi, actualmente, in timp ce Bacaul da, pe an, 6 miliarde de lei la fotbal, Iasul reuseste sa asigure aproape o septime din aceasta suma!
Pina nu demult se spunea ca nimeni nu vine cu bani la Poli din cauza lui Carlan si Hodea. Acum, situatia este cu totul alta. Chiar presedintele clubului a fost numit din birourile Casei Patrate. Banii care se duc la fotbal sint insa la fel de putini. SC Iasi XXI, societatea care este mereu scoasa la inaintare atunci cind se vorbeste despre contributia orasului pentru Poli, vireaza clubului din Copou o suma de sapte-opt ori mai mica decit cea asigurata de administratia locala bacauana!
Tinind cont de cele prezentate mai sus, mintea ieseanului pasionat de sport, si nu numai, poate fi chinuita de o intrebare. De ce la Bacau se poate si la Iasi nu? Raspunsul poate veni doar de la alesii nostri… (Ovidiu MINEA)

Comentarii