La o buza de medalie

miercuri, 20 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 La o buza de medalie

Ziua de ieri a fost una dintre putinele de pina acum in care natatia romaneasca nu a cucerit nici o medalie in intrecerea olimpica de la Sydney, desi a fost aproape de un nou bronz. Din pacate, stafeta noastra feminina de 4×200 m liber, campioana europeana en-titre in aceasta proba, a ocupat locul patru in finala. Un rezultat foarte bun, de altfel, dar parca ne dorem mai mult dupa ce inotatoarele romance obtinusera al treilea timp in calificari. Era foarte clar ca ne va fi cvasi-imposibil sa ne apropiem de stafetele Statelor Unite si Australiei, care domina proba la nivel mondial de citiva ani buni, insa nu puteam anticipa cit de bine vor merge nemtoaicele. Prima a inotat pentru Romania Camelia Potec, care a facut o cursa excelenta, incheind pe locul doi. A urmat Simona Paduraru, care, din pacate, nu a facut fata ritmului impus de adversare si a predat stafeta Lorenei Diaconescu abia in pozitia a cincea, in spatele americancelor, australiencelor, germancelor si italiencelor. Lorena a avut o prima suta de metri excelenta, dar apoi a slbait ritmul, ceea ce a facut ca stafeta noastra sa ramina pe pozitia a cincea, acolo de unde a preluat-o in ultimul schimb Beatrice Caslaru. In ciuda eforturilor deosebite facute de dubla medaliata de la Sydney, ea nu a mai putut depasi decit Italia, pentru ca nemtoaicele se distantasera deja decisiv si au cistigat medalia de bronz. Trebuie mentionat faptul ca Beatrice a renuntat la semifinalele probei de bras, in care se calificase cu un timp bun, pentru a se concentra asupra finalei la stafeta si a nu influenta negativ rezultatul intregii echipe. Din pacate, norocul ne-a ocolit de aceasta data, surizind inotatoarelor din Germania.
Unul dintre eroii delegatiei noastre a fost ieri Razvan Florea, care a concurat senzational in calificarile probei de 200 m spate. El si-a cistigat seria in 01:59.79, calificindu-se in semifinale cu al cincilea timp, iar in penultimul act al competitiei a fost si mai bun. Inotind pe culoarul alaturat marelui favorit al probei, americanul Lenny Krayzelburg, Florea a stablit un nou record national, in 01:59.44 si s-a clasatal doilea, calificindu-se in finala cu al cincilea timp. Acolo unde principalii sai adversari, alaturi de Krayzelburg, vor fi americanul Aaron Peirsol, australianul Matthew Welsh si islandezul Orn Arnarson. De remarcat, insa, ca doi dintre inotatorii recunoscuti pentru rezultatele excelente inregistrate la 200 m spate, rusul Serghei Ostaptciuk si australianul Cameron Delaney, nu au "prins" finala.
La 200 m mixt, Cezar Badita s-a clasat al treilea in grupa sa, in 2:02,48, dupa amdericanul Tom Wilkens si australianul Matt Dunn, calificindu-se in semifinale. Acolo unde, avind de infruntat nume mari precum Massimiliano Rosolino, Marcel Wouda si Jani Sievinen, a venit doar al cincilea, dar timpul sau, 2:02.02, reprezinta, oricum, un nou record national. A fost a 11-a performanta a semifinalelor, care nu i-a permis sa urce in ultimul act al probei.
Astazi vom stringe pumnii pentru Florea in finala la 200 m spate, pentru Diana Mocanu, care va incerca sa se califice in proba similara feminina si pentru Ioan Gherghel la 100 m fluture. (Ion TEODOR)

Comentarii