Povestirile lui Lita (II)

joi, 08 februarie 2001, 00:00
5 MIN
 Povestirile lui Lita (II)

"Eu ti-am facut-o, boule!"
Peripetiile trecerii in Ghencea nu s-au oprit. "Galeria Rapidului a inceput sa faca demonstratii asa ca stelistii au dat nu mai putin de 5 jucatori in Giulesti, Titi Dumitriu, Naom, Petreanu, Savu si Cinca pentru a inchide gura tuturor". Cind a ajuns la primul antrenament in Ghencea, Lita a aflat si cine a fost in spatele acestei afaceri. "Nea Tinel Stanescu m-a luat de o parte si mi-a spus din prima: <Catir mai esti, de ce n-ai venit din prima la noi? Sa stii ca eu ti-am facut-o, boule!>"
Primul an in "rosu-albastru" a fost un cosmar pentru fostul idol al Giulestiului. "Cu ministrul Ion Gheorghe am legat o prietenie de a vrut sa ma infieze! Desi am dat 8 goluri, nucleul maghiar al Stelei, Satmareanu, Vigu, s.a, nu ma inghitea si mi-a facut viata grea. De aceea, m-am dus la tovarasul ministru si i-am spus plingind sa-mi dea drumul inapoi la Rapid, pentru ca Steaua nu era casa mea. L-am convins cu greu, insa Rapidul nu m-a mai primit inapoi. Asa ca m-am decis sa lupt si, pina la urma, am ajuns sa fac si echipa. Eu m-am dus la colonelul Florescu, seful sectiei de fotbal, si i-am spus sa-i aduca pe Troi, Florin Marin, Tete Moraru, Costel Zamfir si am facut echipa ".
Ciudateniile lui Teasca
Un alt episod incordat trait la Steaua este al colaborarii cu regretatul antrenor Constantin Teasca cu care s-a inteles ca Vadim cu UDMR. "Ce sa mai vorbesc, nu am fost niciodata pe aceeasi lungime de unda, eu considerind mereu ca metodele lui de antrenament erau foarte ciudate. Ne-a innebunit cu handbalul, de ajunsesem sa joc mai bine ca Gatu! Imediat cum ne trezeam, aveam informare politica. Ne punea sa citim ziarele, nu numai partea de sport si discutam politica. Buimaciti, ieseam la un antrenament de vreo trei ore, in care ne termina. Ne odihneam, iar dupa amiaza uita iarasi, fugarindu-ne inca vreo doua ore. Cel mai ciudat episod a fost, cind a pus, intr-o noapte, sa fie omoriti vreo 30 de ciini pe motiv ca latrau si jucatorii nu se puteau odihni, desi noi nu ne-am plins" .
Lita nu ezita sa-l intepe nici pe Emeric Ienei: "Pe nea Imi, eu l-am facut antrenor mare! Bineinteles, si el m-a ajutat ca fotbalist. Dar ca antrenor nu m-a ajutat cu nimic si sint foarte suparat pe acest lucru".
"Iordanescu se visa in locul lui Ceasca"
Despartirea de Steaua este un alt subiect, care ar indispune multe VIP-uri, daca Lita si-ar da drumul la gura. "Se adunasera mai multe. Citiva colegi au inceput sa trozneasca meciuri fara sa vorbeasca si cu mine, care nu prea ma bagam in chestii din astea. In toata viata, doar in vreo 5 meciuri nu m-am omorit cu firea. I-am simtit, si a aparut dihonia. Dar mai mult a contat raceala intervenita in relatia cu Iordanescu cu care, pina atunci, eram mai mult decit frati. Cred ca ii dadeam si nevasta, daca mi-o cerea! Puiu incepuse sa se roage si sa devina de nerecunoscut pentru mine. Pe viata mea, spunea ca eu am sa mor si el va ajunge presedintele tarii, de ma speriam sa nu-l auda vreun securist sa spuna ca noi complotam impotriva lui Ceausescu. In plus, vroiam sa fac si eu o facultate, ca ma gindeam ca e mai buna decit gradul de locotenent colonel pe care-l aveam. Si mai vroiam sa le arat ca echipa nu mai e la fel fara Lita Dumitru. Toate astea la un loc m-au facut sa ma decid sa plec la Timisoara cu toate ca baiatul meu, Claudiu, abia venise pe lume" . Bineinteles, Steaua nu a stat cu miinile in sin. "Ministrul de atunci, Coman, cu care eram chiar amic, m-a amenintat ca ma baga la puscarie ca dezertor, insa pina la urma m-au lasat" .
Inginer de Timisoara
Lita spune ca regreta ca a jucat la Steaua care nu are grija de fostele sale glorii (" lucreaza acolo cei doi frati ai mei, poate o angajeaza si pe sora-mea, insa mie nu mi-au intins niciodata o mina" ) insa nu mai mult decit pasul facut spre malurile Begai. "In scurt timp am fost lucrat, de am ajuns ultimul om al orasului. Dupa ce am fost la Poli antrenor si jucator nu am mai incaput din cauza lui Jackie Ionescu si am trecut pe la UMT si CFR. Mi s-au pus in circa tot felul de lucruri. Militia a facut o perchezitie in casa, dupa ce fusesem reclamat ca mi-am omorit nevasta. Apoi, m-au evacuat de a trebuit sa ajung la Valentin Ceausescu sa-mi recapat locuinta. Singurul lucru ce mi-a ramas de acolo este diploma de inginer mecanic care nu-mi foloseste la nimic. Am luat nota 8 la examenul de stat, dar mi s-au spus intrebarile dinainte!"
Balaci, regele Olteniei
Perioada timisoreana a lui Dumitru a fost intrerupta in doua rinduri. " In 1983 Lucescu, m-a trimis la Craiova unde am jucat chiar si in cupele europene atunci cind Stiinta a ajuns in semifinalele Cupei UEFA. Am jucat contra lui Kaiserslautern si trebuia sa joc si la Lisabona, contra Benficai insa nevestele oltenilor au hotarit echipa. Ele s-au dus la nea Tica Otet si i-au spus ca trebuie sa joace Ciupitu. Insa nu de asta n-am ramas sa ma bucur de lautarii adusi de Negrila si Irimescu, si de florareasa Zina care dansa cu mine si Balaci. Nu! Balaci se accidentase iar eu incepusem sa fiu din ce in ce mai iubit de olteni, care la un meci au inceput sa-mi scandeze numele. Dupa acel meci, Balaci m-a invitat la un sprit si mi-a spus: <Lita, te iubesc, te respect, dar in Craiova este un singur rege: Balaci>. Din respect pentru valoarea lui, a doua zi mi-am luat geanta si am plecat dupa vreo patru luni, desi nu luasem decit o parte din cei 40 000 de lei pe care mi-i promisese Universitatea" . (Ovidiu MINEA)

Comentarii