"Am ajuns femeie de serviciu"

vineri, 21 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 "Am ajuns femeie de serviciu"

Ca majoritatea cluburilor departamentale o duc rau, nu mai e un secret pentru nimeni. Vremea cind presedintii de cluburi trebuiau doar sa imparta un buget a cam apus. Banii primiti de la Bucuresti sint din ce in ce mai putini, iar cei din fruntea cluburilor bugetare trebuie sa se descurce, sa scoata bani si din piatra seaca. Iar din putinul pe care il au, ar trebui achitate in primul rind drepturile celor care aduc prestigiu clubului. Scrima este un sport care a adus faima Clubului Sportiv Municipal in ultimii zece ani. Alin Lupeica a fost prezent la toate Olimpiadele acestui deceniu, daca o includem si pe cea de la Sydney, unde ieseanul este calificat. A adus medalii de la Campionatele Europene si Mondiale, dar mai presus de toate a adus puncte clubului, care pina la urma s-au transformat in bani pe care CSM i-a primit.
"Recent a fost intocmit un bilant al clubului dupa rezultatele obtinute in prima jumatate a anului si s-a zis ca e bun datorita rezultatelor obtinute de scrimeri", declara antrenorul Iulian Bituca. In aceste conditii, normal ar fi ca si clubul caruia i-au adus prestigiu sa se revanseze fata de sportivii sai. Cum Iulian Bituca este elementul cheie al tuturor performantelor obtinute de scrima ieseana, faptul ca acesta mai are inca de primit de la club drepturi banesti de acum un an de zile este condamnabil. Antrenorul de care se leaga citeva dintre cele mai mari succese ale sportului iesean din ultimii ani a tinut sa ne spuna necazurile cu care se confrunta: "Mi se pare ca la Clubul Sportiv Municipal se doreste desfiintarea sectiei de scrima. Inca nu am primit premierea pentru rezultatul obtinut in primavara anului trecut de Alin Lupeica la Europene, unde a luat medalia de argint. Nici pentru medaliile de la campionatele nationale de seniori nu am primit inca premierea. Domnul presedinte Poeana mi-a promis ca in luna iulie voi primi banii. Acum dumnealui este plecat din localitate, iar contabila mi-a zis ca nu am nici o sansa sa-mi ridic banii in aceasta luna. Dupa cum vedeti, am ajuns femeie de servici la CSM, sint tratat mai rau ca un copil. Nu s-au gasit bani nici pentru Zalomir, care a devenit in acest an vicecampion mondial de juniori. Culmea e ca la CSS Unirea, un club cu posibilitati mult mai reduse decit CSM, s-au gasit bani. Dar, dupa cum am mai spus, am impresia ca la CSM se doreste desfiintarea sectiei de scrima. Urmam exemplul boxului, caci nici nu stiu de cind nu am mai primit bani pentru echipament. Daca pina la 31 iulie situatia nu se va rezolva, atunci voi parasi definitiv si irevocabil Clubul Sportiv Municipal! Din 1982 sint antrenor aici, insa niciodata nu am fost tratat ca acum. Cum lui Alin Lupeica i s-a pregatit un post de antrenor la CSS Unirea dupa Jocurile Olimpice, CSM va ramine cu un singur sportiv: Bogdan Lupeica. Stiu ca am mai amenintat cu plecarea, insa de aceasta data mi-a ajuns cutitul la os. Pe 10 august vreau sa merg cu baietii in cantonament la Vatra Dornei si numai CSS Unirea imi da bani. Cind a fost vorba de plecarea lui Zalomir la Mondiale, tot cei de la scoala sportiva ne-au ajutat, CSM necontribuind cu nimic. In schimb, se lauda cu rezultatele pe care le aducem. De la 1 august, nu au decit sa discute cu sportivii carora le-au achitat toate drepturile banesti la zi, caci stiu ca este cazul la unele discipline. M-am saturat sa cersesc ceea ce mi se cuvine."
Situatia expusa de Iulian Bituca nu poate mira, din vreme ce la Clubul Sportiv Municipal lucrurile merg prost de mai multa vreme, de cind in fotoliul de presedinte se afla Adrian Poeana. Numai in ultimul an acesta a reusit citeva contraperformante majore: neplata sau plata cu mare intirziere a drepturilor sportivilor si antrenorilor, pierderea bazei nautice Dorobant si a sediului clubului, din soseaua Pacurari. Ce mai urmeaza? (Daniel SIMION)

Comentarii