Renasterea

duminică, 21 aprilie 2002, 23:00
5 MIN
 Renasterea

Poli Unirea Iasi – Sportul Muncipal Vaslui 4-0 (2-0)
Poli: Mihalache – Gheban, Medeleanu, A. Ilie, Petrache, D. Munteanu – Cristea, Marta, F. Dan – Dobrea, Chiper (’70 Ancuta).
Vaslui: Kajcsa – C. Popa (’12 Budescu), Mauta, Ispas (’20 Matei), Medelet – Goiceanu, Mosteanu, A. Popa, Panait – Chivu (’63 Nunweiller), Anghel.
Eliminati: Mosteanu (’54), Kajcsa (’63).
Arbitri: D. Georgescu jr.; D. Nasturescu, C. Fecioru.
1-0, min. 9: sutul lui Dobrea este respins de Kajcsa, iar Chiper reia in plasa;
2-0, min. 45: cursa de senzatie a lui Dobrea pe stinga, Chiper trage in Kajcsa iar Marta inscrie din careu;
3-0, min. 77: lansare ideala a lui Cristea pentru Florin Dan , care inscrie plasat;
4-0, min. 90 : actiune pe traseul Danut Munteanu – Dobrea – Ancuta , ultimul finalizind lejer dupa un dribling larg al lui Dobrea in fata lui Nunweiller.
Prolog: Razboiul echipamentelor
Simbata dimineata, ora 9.00. Iasul incepe sa clocoteasca. Copoul este luat cu asalt, zeci de mii de oameni dorind sa urmareasca unul dintre episoadele serialului "Poli, Pasarea Phoenix" ce ruleaza de citeva luni. La 9,30 apar fotbalistii coordonati de Vasile Simionas. Starea de incordare, vizibila in saptamina premergatoare partidei, este inlocuita cu una de determinare. Apar chiar si zimbete, glume. Cel care-i simte cel mai bine este maseurul Mihai Tarita. "Sint in <<vina>>. Dobrea a zis ca da doua goluri, Marta a spus ca vrea sa-l egaleze. Batem fara probleme" spune Tarita care-l avertizeaza pe Mihalache: "Sa nu iei nici un gol azi!" Peste citeva momente apare directorul tehnic al oaspetilor, Emil Vladut: "Am venit acum de la Vaslui pentru ca stiam ca se sta la hotel <<Municipal>>" spune fostul secund al lui Lita Dumitru, lasind sa se inteleaga gravele probleme financiare ale Sportului; surse din tabara acestora au spus chiar ca au existat amenintari de neprezentare la meci a unor jucatori care nu si-au primit banii promisi. Apar si oaspetii, care coboara dintr-un antic autobuz al Liceului cu Program Sportiv din Vaslui, o emblema cum nu se poate mai potrivita pentru ceea ce se intimpla acolo. Catalin Popa se saluta cu toata lumea: "Nu mi-e frica sa vin la Iasi pentru ca am multi prieteni aici" lucru valabil si pentru fostul jucator al lui Poli, Sorin Sava care glumeste permanent. Nu acelasi lucru il pateste antrenorul secund Ovidiu Burdujan, fosta vedeta a lui Poli fiind luat in biza de unii spectatori pe marginea declaratiilor date in ultima saptamina. Stefan Matei este primul care iese la incalzire, insa una interioara, veteranul oaspetilor testindu-si cu trei tigari capacitatea de "sudor"! Razboiul psihologic incepe cu echipamentul. Ambele cluburi avind culori identice, "alb-albastru", oaspetii trebuie sa se supuna. Dupa indelungi parlamentari ei inteleg ca nu pot juca in alb si imbraca o tinuta albastra cu mai mult rosu, in locul uneia albe cu pete albastre. Probleme apar insa, Sava plecind chiar cu o masina de la stadion pentru a face rost de jambiere albe. La 10.38 Poli iese pe teren, vasluienii primind o portie de pumni in usa vestiarului. Peste trei minute, dupa o scandare de "Victorie!", repetata de trei ori, intra pe teren si oaspetii care in prealabil beau din citeva fiole minuscule un lichid energizant avind culoarea preferata a lui Dracula. In acest timp, mii de oameni stateau la coada la casele de bilete care nu faceau fata cererii, stadionul umplindu-se incet, incet, pina la refuz, cu 15 000 de suflete intre care si pitorestii Marius Barbu (Forest Gump al Iasului) si Petre Ciobanu (pe rind, Pacala, Charlot sau Napoleon).
Suflete din care au inceput sa se auda un puternic "Haide Poli!", impulsionat si de cintecele difuzate de la noua instalatie de sonorizare de pe "Emil Alexandrescu". Nici in tribuna oficiala nu puteai arunca un ac, acolo unde stateau toti capii Iasului, pornind de la vicepresedintele PSD, senatorul Ioan Solcanu si presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, continuind cu prefectul Rusu Banu, presedintele CJ, Lucian Flaiser si terminind cu membri marcanti ai lumii politice si economice locale. Oaspeti au fost si din Italia, conducatorii clubului Pistoiese, Alessandro Pedroni si Brunero Venturi.
Primo tempo: Spiridusul de 33 de ani
Incepe meciul! Poli vrea sa demonstreze inca din start ca bannerul afisat de cei peste 500 de vasluieni prezenti ("Cu banii dati pe blaturi va faceati echipa") nu are acoperire. Vulcanul din Copou, mai agresiv decit cel din 1995 din meciul contra Stelei lui Lacatus si Adi Ilie, erupe in minutul 9 cind o actiune purtata pe stinga de Danut Munteanu si Dobrea este finalizata de Bogdan Chiper pe post de omul portivit la locul protrivit. Acelasi Chiper mai are alte doua oprtunitati de a inscrie insa este blocat in minutul 11 si trimite cu capul "peste" din pozitie ideala in minutul 17, intre cele doua momente, Kajcsa avind emotii si la sutul lui Medeleanu. Vasluiul se trezeste din pumni odata cu aruncarea in lupta a lui Matei care pune ordine la constructie, insa apararea ieseana isi aduce aminte de Rovine, iar Mihalache se remarca la sutul lui Anghel (’22). Paroxismul pluteste si deasupra bancilor tehnice, antrenorul principal al gazdelor, Adrian Kereszy fiind eliminat in minutul 38, el ajungind in tribune abia dupa ce Dudu Georgescu a amenintat ca va intrerupe jocul.
Dupa un nou avertisment lansat de Dobrea in min. 33, spiridusul … de 33 de ani, mai plaseaza un sprint ucigator, Chiper lasindu-i loc lui Marta la finalizare! E 2-0 si Iasul este in delir, pauza fiind traita mai in liniste.
Secondo tempo:Vasluienii in genunchi
La adapostul rezultatului, Poli abordeaza actul doi cu pragmatism. Aparare "beton" si blitz-contraatacuri lansate de Marta spre MVP-ul Dobrea. Acesta este oprit de Mosteanu prin fault in minutul 49 (Marta a trimis peste din lovitura libera de la 18 metri), "galbenul" primit fiind "bisat" de vasluian peste 6 minute. Sportul ramine in 10! Ca Leonard Doroftei, Poli nu asteapta ca adversarul sa-si revina cautind lovitura decisiva. Care vine in minutul 63 atunci cind Chiper este faultat la limita careului mare de Kajcsa in pozitie de ultim aparator, portarul oaspetilor fiind eliminat. Nu a mai contat faptul ca Dobrea a ratat penaltiul acordat (Nunweiller, intrat in locul unui jucator de cimp, a respins balonul in bara) ci ca duelul se purta in 11 contra 9. Pilpirea lui Goiceanu (’67) care a reluat peste poarta din pozitie ideala avea sa fie ultima suflare a oaspetilor, care sint doboriti de golul lui Florin Dan. La acest scor galeria Vasluiului vrea sa paraseasca stadionul insa fortele de ordine nu permit acest lucru pentru a preintimpina eventualele incidente. Urmeaza un final in care daca era la box, resemnatul Adrian Hirlab arunca prosopul. De cealalta parte, Simionas vroia mai mult, si mai mult, gesticulind nervos la fiecare nerealizare a elevilor sai. Ancuta profita de faptul ca Panait, chinuit de probleme musculare, era in teren doar cu numele si scapa in trei rinduri singur cu portarul insa reuseste sa concretizeze doar in minutele de prelungire. E 4-0 si Vasluiul este in genunchi si la propiu si la figurat.
Fluierul final a insemnat doar oficializarea declansarii fiestei care incepuse de minute bune, la "valurile" facute de tribunele pigmentate de agitarea esarfelor albastre primite participind chiar si fanii Sportului. Iar fotbalistii ieseni se bucurau ca niste copii in fata spectatorilor gindindu-se si la prima de 5 milioane de lei care-i astepta la casierie.
Epilog
15 000 de familii iesene au o simbata fericita. Fotbalul se incapatineaza sa renasca la Iasi! (Ovidiu MINEA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii