Seara exploziva in Copou

joi, 29 iulie 2004, 23:00
5 MIN
 Seara exploziva in Copou

Dupa 8 ani de seceta, Poli repune in fata microbistilor locali crema fotbalului intern. Si, ca si la ultima aventura in Divizia A, debutul in campionat aduce un nume greu pe „Emil Alexandrescu”: astazi, vizitatorii Iasului sint rapidistii dupa ce generatia lui Dobrea si Kereszy dadea piept in ’94 cu alti „extraterestri”, ce veneau din Ghencea.
Daca emulatia in oras a depasit cele mai optimiste prognoze, persoane care nu au mai fost la stadion de aproape un deceniu sustinind ca vor urca iarasi Copoul, la nivelul vestiarului cutele antrenorului Vasile Simionas s-au adincit serios, tehnicianul fiind total nemultumit de situatia in care se afla echipa. „Nu-mi reuseste nici un zimbet. Ma confrunt cu o situatie unica in cariera mea de 20 de ani de antrenor, cu peste 300 de meciuri la prima liga. Aceea de a nu sti pe ce jucatori contez, cu citeva ore inainte de start. Simbata trecuta, la amicalul cu Bacaul, jucatorii mei faceau cunostinta la stadion! Sint mari carente fizice si de omogenitate in lotul pe care-l am la dispozitie, carente pe care pot sa le repar doar in cele doua saptamini de pauza de dupa primele doua etape” a expus tehnicianul iesean motivele pentru care este sceptic si considera Rapidul favorita. „Sper ca propozitia <> sa nu ramina banala si sustinerea acestei echipe, importante pentru foarta multa lume, sa devina una pe masura” a mai mentionat „Simi”.
Tehnicianul iesean, care crede ca in afara lui Steaua, Dinamo, Rapid si Craiova, toate echipele se vor bate pentru evitarea retrogradarii, a adaugat ca grijile ii sporesc si datorita accidentarilor lui Branet, Baldovin, Ilie, Chiper si Cernat, ultimii trei, pe termen lung.
Posturile descoperite in opinia lui Simionas, care spune ca are toate datele despre adversara de astazi, sint cel de mijlocas central defensiv („unde nu exista nici o solutie!”) si de stoper, unde Bernard (reprimit in lot) si Onut sint „la 70% din capacitate”.
Nici Rapidul nu sta mai bine la capitolul stare de spirit. Reacomodarea lui Razvan
Lucescu cu Giulestiul nu da semne de reusita, cel putin prin prisma rezultatelor din pregatiri. In plus, oaspetii nu conteaza pe marocanul Ziyati, scos din lot pe motive de indisciplina, un alt „stranier” ce dadea forta echipei, belgianul Godfroid, accidentat, ca si ex-craioveanul Ionut Rada, la „absenti” aparind si Grigore, suspendat pe motiv de doping. Mai mult, dupa ce i-a pierdut pe Dossey, Brujan (ajunsi la Brasov) ori „zvirluga” R. Nita, giulestenii nu conteaza de alaltaieri nici pe ex-ieseanul Bordeanu, trecut la Kuban Krasnodar (Rusia). Gaurile fata de sezonul trecut se incearca a fi acoperite de ex-nemteanul Burdujan (ce l-a trimis pe banca pe Niculae!) si citiva stranieri, gemeni armeni Karamian si mijlocasul brazilian Rogerio. Rapidul a ajuns aseara in Iasi, cu avionul, cazarea fiind asigurata la hotelul Europa.
Cum puteti procura bilete
Interesul in jurul lui Poli este imens, clubul ce detine o arena cu o capacitate de 10 500 de locuri vinzind deja circa 3000 de abonamente! In conditiile in care 1000 de tichete de intrare au fost deja rezervate, iar galeria ieseana si 500 de fani rapidisti vor intra liber (pe baza de reciprocitate), la vinzare vor fi scoase doar maximum 6000 de bilete pentru meciul de astazi, cu pretul de 20 000 ei (peluze) si 40 000 lei (tribuna A si B). Acestea vor fi vindute incepind cu ora 13 la 7 case de bilete din incinta stadionului, accesul pe stadion urmind a fi permis de la ora 15, 00. Ordinea la partida va fi asigurata de un dispozitiv format din circa 350 de agenti.
Artificiile lui Stan
Poli a reusit ieri sa-l legitimeze si pe dinamovistul Cristi Ciubotariu, care a si ajuns aseara in Iasi, fiind apt de joc pentru disputa de astazi. De asemeni, au fost rezolvate si situatiile lui Arhire (a carui „carte verde” de la Metalurg Donetk a ajuns abia ieri), Arcanu si Onofras. Povestea legitimarii ultimilor doi este mai mult decit interesanta. Aflati la final de contract cu FC Brasov, fotbalistii au fost transferati la clubul moldovean Victoria Chisinau, in cazul unui transfer extern nefiind luata in considerare „grila”, estimata in jurul valorilor de 30 000 $ (Arcanu) si 150 000 $ (Onofras). Luindu-i gratis de la Brasov, clubul moldovean i-a cedat apoi, tot fara pretentii financiare, pe cei doi jucatori gruparii din Copou.
Reamintim ca doar pentru un imprumut pe 3 luni, in returul trecut, Iasul platise 10 000 $ Brasovului pentru Arcanu, ce nu mai aparase o lunga perioada.
Expeditie giulesteana la Hirlau
Membrii galeriei rapidiste au anuntat ca astazi vor face o halta la Hirlau, unde vor depune coroane de flori la mormintul profesoarei Vararu, ce infiintase unul din cele mai importante fan-cluburi Rapid din tara. Elevii de la scoala unde preda profesoara, „Petru Rares”, vor primi cadouri din partea suporterilor giulesteni, aflati in relatie foarte buna cu tifoseria ieseana.
Asperitati intre cluburi
Daca galeriile sint apropiate, nu acelasi lucru se poate spune despre virful celor doua cluburi, relatiile racindu-se pina la limita inghetului in urma transferului lui Daniel Pancu, de la Rapid la Brescia, in 1999. Atunci, giulestenii au dat Iasului doar 80 500 $ din cei 300 000 $ la care moldovenii aveau dreptul, procesul intentat de clubul din Copou presedintelui de la acea vreme, Vasile Drutca. fiind inca pe rol. Alte doua elemente au tulburat apele in ultima perioada. Razvan Lucescu a refuzat sa preia Poli in iarna desi avea un imens capital de simpatie in Iasi si acceptul lui Simionas, actualul tehnician giulestean preferind la citeva zile dupa ce a spus „nu” Iasului sa debuteze ca antrenor pe banca Brasovului, iar luna trecuta Poli a preferat sa-l directioneze pe Adrian Cristea la Dinamo, in dauna trupei pastorite de George Copos, care negociase pentru internationalul de tineret iesean.
Prima se anunta astazi
Prima de victorie pentru fotbalistii ieseni va fi stabilita abia astazi, jucatorii neavind inca un regulament de ordine interioara care sa prevada cuantumurile bonusurilor de victorie. Cert este ca aproape sigur va fi un bonus special, tinind cont de calibrul adversarului, unele zvonuri anuntind ca jucatorii gazda vor primi 500 de euro in cazul unui succes. De obicei, rapidistii cistiga 600 $ la un succes pe teren propriu si 1300 $ in deplasare, incasarea banilor depinzind si de pozitia in clasament.
Formatiile probabile
Poli: Arcanu – Onut, T. Petre, Ir. Ionescu – Toma, Bogdanovic, Cristea, Pereny – Onofras, Arhire – Bilba.
Rezerve: Dulcianu – Mitruc, Miclea, Bernard, Fl. Croitoru, Cl. Ionescu, Pacurar.
Rapid: Dolha – M. Constantin, Maftei, Perja – I. Stancu, Maldarasanu, Ilyes, Artiom Karamian – Badoi – S. Ilie, Burdujan.
Rezerve: Curca, Neagu, Dumitrru, Negru, D. Niculae, N. Constantin, Rogerio.
Grupaj realizat de Ovidiu MINEA
Pirotehnistii joaca in deschidere
Astazi, la primele ore ale diminetii, pe Stadionul „Emil Alexandrescu” vor intra trupele speciale anti-tero din cadrul Serviciului Roman de Informatii si echipele de pirotehnisti ale Inspectoratului de Politie Judetean Iasi. Specialistii au primit
misiunea de a verifica centimetru cu centimetru tot stadionul. De asemenea se vor „peria” vestiarele si parcarile din zona stadionului. Azi la meci sint asteptate foarte multe persoane printre care se vor afla si oficialitatile orasului. Dupa ce pirotehnistii si specialistii anti-tero isi termina misiunea, stadionul va fi declarat
„steril”. Urmatorii care vor patrunde in incinta vor fi echipele de jandarmi, politistii de la paza si ordine, pompieri si gardieni publici. Ieri, reprezentantii ambelor cluburi de fotbal au avut o intilnire cu reprezentantii celor insarcinati cu paza si ordinea pe stadion, unde s-a prezentat planul de masuri luate cu ocazia desfasurarii meciului de fotbal. Abia dupa ce politistii, jandarmii, gardienii si pompierii isi vor ocupa posturile in dispozitiv, va fi permis accesul publicului pe
stadion. (Catalin STEFANESCU)

Comentarii