ADVERTORIAL

ACTELE DE STARE CIVILĂ ALE CET|ŢENILOR ROMÂNI ÎNTOCMITE ÎN STRĂINĂTATE (I)

vineri, 27 martie 2015, 02:50
2 MIN
 ACTELE DE STARE CIVILĂ ALE CET|ŢENILOR ROMÂNI ÎNTOCMITE ÎN STRĂINĂTATE (I)

Unde se pot întocmi acte de stare civilă în străinătate?

Legea prevede că aceste acte se pot încheia la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României sau la autorităţile locale competente.

Dacă un act a fost încheiat la o autoritate locală dintr-un alt stat, persoana îndreptăţită poate solicita înscrierea certificatului de stare civilă în registrele aflate la misiunile diplomatice sau consulare de carieră ale României, pe baza unei aprobări, date în prealabil de către şeful instituţiei (ambassador sau consul).

Obligativitatea transcrierii actelor de stare civilă

Cetăţenii români care au încheiat acte de stare civilă în faţa unor autorităţi străine se pot bucura de recunoaşterea lor numai după ce aceste documente au fost înscrise sau transcrise în registrele de stare civilă române.

Cine şi unde poate solicita transcrierea actelor de stare civilă?

Cererea se poate face personal ori prin împuternicit cu procură specială, autentificată de un notar public român sau străin (în acest caz fiind necesar ca documentul să fie apostilat sau supralegalizat).

Cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România, se vor adresa nimai Primăriei sectorului 1 Bucureşti şi Direcţiei Publice de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă a Sectorului 1 Bucuresti. Termenul de soluţionare a cererii este de 60 de zile de la data depunerii acesteia.

Minorii, dacă au împlinit vîrsta de 14 ani, pot solicita transcrierea, în nume propriu, cu condiţia să fie asistaţi de unul din părinţi, tutore sau un împuternicit cu o procură specială.

Autoritatea competent în cazul certificatelor de căsătorie este primarul de la domiciliul comun al soţilor, iar dacă au domicilii separate, oricare dintre cele două primării pe a căror rază teritorială domiciliază soţii.

În cazul certificatului de deces, competenţa revine primarului locului de domiciliu al solicitantului sau al celui de la ultimul domiciliu avut în ţară de persoana decedată.

Persoanele care au dobândit cetăţenia română şi sunt deţinătoare ale unui permis de şedere permanentă în România pot depune cererea la primăria de domiciliu, indicată în permisul de şedere.   

Tel./Fax: 0232.272.065  E-mail: bcciasi@yahoo.com

Comentarii