Adio salcâmi, vin teii! O sută de tei argintii vor fi plantaţi pe Ştefan cel Mare

joi, 27 august 2015, 01:55
2 MIN
 Adio salcâmi, vin teii! O sută de tei argintii vor fi plantaţi pe Ştefan cel Mare

Municipalitatea va planta tei argintii pe pietonalul Ştefan cel Mare, în cazul în care ieşenii vor fi de acord cu această iniţiativă. Până pe 25 septembrie, ieşenii îşi pot exprima opţiunea completând un chestionar în acest sens, care este disponibil în centrele de cartier şi alte trei puncte suplimentare situate pe Ştefan cel Mare, în Alexandru cel Bun şi Parcul Copou.

În primele zile de „referendum”, au fost înregistrate câteva sute de ieşeni care au votat. Potrivit primarului interimar Mihai Chirica, alegerea speciei de tei (Tilia Tomentosa) aparţine specialiştilor municipalităţii de la Servicii Publice SA. „Au optat pentru teiul argintiu cu o circumferinţă a trunchiului de circa 20 cm, iar înălţimea tulpinei între 2,5 şi 3 m, cu un coronament deja format pentru a putea fi urmărit în creştere de specialiştii noştri”, a declarat edilul.

Potrivit acestuia, s-au identificat şi câteva amplasamente pentru transplantarea salcâmilor japonezi. „E vorba de Parcul Voievozilor din Alexandru cel Bun şi spaţiile verzi din zona blocurilor ANL din Dacia şi în Oancea”, a completat Chirica.

În cazul în care ieşenii vor fi de acord cu plantarea teilor argintii, copacii ar putea fi plantaţi în luna noiembrie. „Lucrarea decurge foarte uşor, în aceeaşi zi se extrage tot şi în aceeaşi zi se plantează tot”, a mai spus Chirica.

Deocamdată, costurile operaţiunii nu au fost estimate de către municipalitate. În schimb, şefii Primăriei spun că vor achiziţiona de la pepiniere din ţară sau din străinătate circa 130 de tei, dintre care 100 ar urma să fie plantaţi pe pietonal, iar surplusul în pepiniera municipalităţii pentru a fi păstraţi „ca elemente de schimb”. Campania de consultare publică a fost demarată de Primăria la presiunea grupului civic „Iaşul iubeşte teii” care, în ultimele 30 de luni, a organizat o serie de acţiuni prin care a solicitat replantarea teilor pe Ştefan cel Mare.

Decizia de tăiere a teilor a fost adoptată unilateral de către Primărie, în februarie 2013, fără a consulta populaţia. Între timp, grupul „Iaşul iubeşte teii” a creat în mediul virtual o comunitate de peste 13.200 de persoane care susţin replantarea teilor. Totodată, o petiţie online lansată de către grupul civic cu acelaşi scop a fost semnată până în prezent de aproape 9.000 de susţinători.

 

 

 

Comentarii