Aleşii judeţeni fură startul la salarizare: îşi votează astăzi mărirea indemnizaţiilor

miercuri, 26 iulie 2017, 01:50
2 MIN
 Aleşii judeţeni fură startul la salarizare: îşi votează astăzi mărirea indemnizaţiilor

Consilierii urmează să adopte astăzi o hotărâre prin care se majorează atât indemnizaţiile lor, cât şi salariile personalului angajat al Consiliului Judeţean. Urmarea: un îngrijitor va avea un salariu de 1.600 de lei în mână.

Deşi, pentru marea majoritate de angajaţi de la stat, intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare în sistemul bugetar (153/2017) a fost amânată pentru începutul anului 2018, angajaţii din instituţiile care deţin pâinea şi cuţitul par să fie mai norocoşi decât ceilalţi. Unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi din Consiliul Judeţean se referă la ajustarea indemnizaţiilor consilie­rilor, în acord, printre altele, cu noua lege a salarizării. Dacă, până acum, indemnizaţia era de 5 la sută din indemnizaţia lunară a preşedintelui CJ pe şedinţă, de la 1 iulie, procentul se dublează, dar „se acordă pentru participarea la numărul maxim de trei şedinţe pe lună, respectiv o şedinţă ordinară de consiliu şi două şedinţe ale comisiilor de specialitate organizate lunar“.

În plus, şi salariul şefului CJ este acum mai mare; deci, procentul se aplică la ceva superior ca valoare. Practic, dacă, până acum, indemnizaţia unui consilier ju­deţean era de aproximativ 900 de lei/lună, sau 230 de lei/ şedinţă, net, ea va creşte la 1.000 de lei de la 1 iulie. Potrivit grilei de sala­rizare din Legea 153, un preşedinte de Consiliu Judeţean are o indemnizaţie lunară brută de 13.050 de lei, adică aproximativ 8.000 de lei net, fără sporuri, o creştere de aproximativ 30 la sută. Surse din cadrul CJ susţin că de aici provine creşterea indemnizaţiilor, şi nu din modificarea procentului.
 
Cu două luni în urmă, angajaţii din administraţie au protestat la nivelul întregii ţări faţă de nivelul salariilor. La CJ Iaşi, ei au întrerupt lucrul timp de o oră pe 24 mai, dar, la vremea aceea, spuneau că protestul nu era legat de vreo nemulţumire pe plan local, ci soli­citau o grilă de salarizare proprie. „E dreptul lor, le respect dreptul. Salariile la Consiliul Judeţean s-au majorat în luna ianuarie, acum aşteptăm legea salarizării, e normal să-şi ceară drepturile băneşti“, spunea, în aceeaşi zi, la rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa. Dacă consilierii vor adopta astăzi hotărârea, cum este foarte probabil, doleanţa angajaţilor CJ va fi îndeplinită – deşi nici de data asta nu e vorba de o grilă. „Sunt salarii foarte mari: de exemplu un îngrijitor va avea 1.600 de lei în mână“, ne-au dezvăluit surse din cadrul instituţiei. 

 

 

 

Comentarii