Alte sfaturi pentru bărbaţii lăsaţi singuri acasă

joi, 28 mai 2015, 20:35
4 MIN
 Alte sfaturi pentru bărbaţii lăsaţi singuri acasă

* Nu ştim dacă vestiţii cercetători americani prezenţi în cele mai multe ştiri externe s-au preocupat să afle de la câte ediţii de ceva se pune că ar fi rubrică permanentă: iată, se face a treia săptămână la rând când, vineri fiind, oferim sfaturi prieteneşti, din inimă, pentru cei mai firavi, necunoscători, gingaşi, neputincioşi, nevinovaţi, nepricepuţi, rupţi de realitate şi suavi dintre pământeni: bărbaţii lăsaţi singuri acasă. Mai ales pentru acei bărbaţi lăsaţi singuri acasă care, din cauze ciudate (radiaţii extraterestre, muşcături de gângănii radioactive, ca în Omul Păianjen etc.), vor să facă şi ei, cu mâinile lor, ceva prin casă, astfel încât, când vine doamna, să o dea pe spate. Mai ales că e vineri, deci roadele strădaniei pot străluci la propriu până luni. Există, totuşi, şi reversul medaliei, la modul că, vineri fiind, meseriaşii care ar putea interveni de urgenţă, să repare chestiile stricate / sparte / rupte / scăpate pe geam / demolate / aruncate în aer sau distruse iremediabil, se află pe la nunţi / botezuri / cumătrii / petreceri diverse ori sunt ebrietaţi / mahmuri. Aşadar, sfaturile!

* Să gătim o ciorbă (sau supă sau, în fine, un lichid cald) de pui! Se pune oala mare pe aragaz: în ea se introduce întâi puiul. Dacă după un sfert de oră apa nu se încălzeşte, înseamnă că n-aţi aprins flacăra; nu e prea târziu. Dacă după alt sfert de oră nu iese spumă la suprafaţă, înseamnă că n-aţi scos puiul din pungă; din nou, nu e prea târziu. Dacă puiul face tărăboi, scuipă, zgârie şi fuge din oală, înseamnă că aţi înţeles greşit: noi vorbim despre puiul de găină curăţat, eviscerat, injectat şi împachetat, cumpărat de la alimentară, nu despre unul dintre puii pisicii.

* Dacă treaba merge bine, veţi observa spumă adunată la suprafaţă… Nu, nu trebuia să o mâncaţi cu pâine, chiar dacă vă e foame! Scoateţi spumiera şi folosiţi-o să recuperaţi din oală 1) ceasul care v-a căzut când aţi gustat spuma şi 2) telefonul, care v-a alunecat din buzunarul de la piept când v-aţi aplecat după ceas. Spumiera e cam ca un polonic mai întins şi cu găuri: ăla, pe care l-aţi băgat în oală, este zdrobitorul de mujdei, dar se poate folosi şi el, dacă aveţi răbdare…

* Nu e nici o problemă dacă v-aţi fript şi, sărind în sus, aţi răsturnat din greşeală oala: unele gospodine chiar aruncă apa cu spume şi pun alta, curată! Cât se încălzeşte noua apă aveţi timp să vă pansaţi la beşica de pe deget şi să adunaţi zeama de pe jos. Am uitat să spunem că puiul recuperat de sub colţar, plin de scame, trebuia clătit înainte de a fi pus în oală, dar merge şi aşa. Tocaţi ceapă. Nu, nu există ceapă albă care devine roşie în timpul tăierii: asta înseamnă că trebuie să vă pansaţi şi unde v-aţi tăiat fiindcă nu aţi văzut bine, din cauza lacrimilor. Procedaţi la fel şi cu morcovii, ţelina, pătrunjelul, roşiile, ardeii; "la fel" nu înseamnă să vă tăiaţi şi celelalte degete, dar este bine că aveţi pansament sau măcar un prosop. Puneţi sare. Am uitat să precizăm: în oală, nu pe răni!

* O sticlă de borş ajunge, dacă e acru. Dacă nu-i acru sau nu-i borş, că l-aţi băut crud, stoarceţi o lămâie, mai daţi un clocot şi puneţi verdeaţă. Nu, verdeaţă nu înseamnă orice verde din frigiderul dumneavoastră: ăla de pe caşul rămas de la Paşti e mucegai! Acum este momentul să opriţi focul şi să mai lăsaţi niţel, să se contopească aromele. După ce s-a mai răcit, puneţi puţin în farfurioara pisicii şi strigaţi "Pis, pis!" sau cum o cheamă. Nu încercaţi cu "Pisi, hai la păpiţă făcută de mine!", că nu vine.

* Dacă aţi ademenit animalul şi a gustat, urmăriţi cu atenţie reacţiile: în caz că devine extrem de jucăuş, sare pe pereţi, umblă pe tavan, apoi vâră capul în apa din WC, puteţi mânca, mai ales dacă vă place foarte picant. În caz că nu mai are nici un fel de reacţie, e preferabil să consumaţi o conservă de peşte sau ce mai aveţi, iar oala cu supă s-o duceţi la tomberon noaptea, după ce se culcă vecinii, să nu vă vadă careva: e foarte posibil ca din ziua următoare să scăpaţi de şoarecii, şobolanii şi maidanezii din cartier. Dacă nu vă lasă inima să o daţi la gunoi, după atâtea strădanii, băşici şi tăieturi, puteţi invita amici la masă, fiind şi sfârşit de săptămână: e foarte posibil ca din ziua următoare să scăpaţi de obligaţii. Poftă bună şi, înainte de toate, sănătate!

Comentarii