Am întâlnit români fericiţi

luni, 26 septembrie 2016, 01:50
4 MIN
 Am întâlnit români fericiţi

* La sfârşitul săptămânii trecute, un eveniment fericit a făcut să tremure de emoţie întreaga populaţie a localităţii Consumatori: bufetul principal (cel mai aproape de centru, de şcoală şi de sediul Primăriei) a împlinit un număr foarte rotund de ani de la prima sa atestare documentară. Un număr foarte rotund, adică 8 ani: cifra 8 e făcută din două cerculeţe, aşadar se poate spune că e de două ori mai rotundă decât cifra 0 (care are doar un cerculeţ). Evenimentul a fost aşteptat cu interes şi pasiune de toţi localnicii de când s-au isprăvit manifestările dedicate împlinirii a 7 ani de activitate. Pentru toţi, sărbătoarea este mai importantă decât Ziua Recoltei, pe motiv că recolta e mai mult un pretext: dacă iese bună şi bogată, sătenii merg la bufet să bea de bucurie, iar dacă dă gerul, bate piatra, e secetă sau inundaţie şi nu iese nimic, aceiaşi oameni merg în acelaşi bufet să facă exact acelaşi lucru, însă de necaz. Proprietarul bufetului (mai exact, domnul primar, care nu apare în acte, dar mai serveşte la bar când e aglomerat) a ţinut să marcheze evenimentul cum se cuvine, mai ales că a rămas şi o scenă de la Festivalul "Cârlanul de Aur", proaspăt isprăvit. Peste noapte, unii săteni care aveau nevoie de scânduri pentru garduri sau coteţe au trecut întâmplător prin zonă…

* Veselia din localitate şi programul artistic de pe scenă au început devreme, de la prânz. Primul căzut în gaura rămasă după trecerea amatorilor de lemne pentru reparaţii (frumos mascată de covorul roşu) a fost toboşarul tarafului din Hămesiţi; din toba lui s-a recuperat doar o bucată de piele, cu care copiii şi-au făcut praştii. După ce scena a fost reparată cu chit şi bandă adezivă, însuşi primarul a ţinut în faţa celor prezenţi (chercheliţi încă de acasă, să capete curaj de băut) un cuvânt de bun-venit, întrerupt după primele patru litere de nişte câini care s-au încăierat lângă scenă, iar cei prezenţi au fugit să pună pariuri.

* Scena nu a fost reparată temeinic, aşa că prin găuri au căzut ulterior şi membrii grupului de dansuri populare "Învârteala"; aceştia au rămas acolo şi n-au mai vrut să iasă după ce au descoperit, ascunse sub o pătură, damigenele cu vin şi rachiu pentru protocol. În plus, pe cer apăruseră şi nori negri, prevestitori de cod colorat de precipitaţii (îndelung aşteptate de agricultori!). Ploaia a început, într-adevăr, în vreme ce pe scena reparată din nou cu cartoane şi pioneze evolua fanfara de la Dăunători. După un sfert de oră, trompetele, tuba şi cornul s-au umplut cu apă, iar după încă zece minute un trăznet a lovit bagheta dirijorului (făcută din electrod de sudură) şi i-a uscat acestuia hainele. Precum, odinioară, colegii lor de pe Titanic, şi membrii tarafului au cântat fără încetare, chiar şi după ce viitura de la munte a luat scena, ca pe o plută. Ambarcaţiunea a fost purtată de apă până hăt, în Delta Dunării, iar artiştii sunt veseli că au ajuns la timp pentru a participa şi la Festivalul Cântecului şi Borşului Pescăresc.

* Rămaşi fără coloană sonoră, participanţii la aniversare s-au apucat să facă exact ce ştiu ei mai bine, mai ales că primele zece rânduri, cele de încălzire, au fost din partea primarului. După încălzire au urmat încă zece rânduri de uscare: localnicii au zvântat tot de pe mese şi s-au uscat atât de tare, încât s-au apucat să se ude pe dinăuntru, ceea ce fac şi la această oră, din câte ne spune corespondentul de la faţa locului. Se pare că acolo încă plouă, dar participanţii la manifestare, aflaţi la mesele de pe terasă, unde e mai aer, ştiu din copilărie cum să-şi ţină palmele peste pahare, căni sau halbe, să nu intre pic de apă, iar cei care nu ştiu consumă direct din sticlă. Unul dintre participanţi a declarat că bea de bucurie, pe motiv că a avut o mare fericire: a primit de băut de la domnul primar! În paralel şi în sediul Primăriei s-a organizat un simpozion, prilej cu care cei prezenţi au fost informaţi că peste o lună şi ceva începe, oficial, campania electorală…

Comentarii