Anca Seel-Constantin, nume rezonant al picturii elveţiene actuale, expune la Iaşi

miercuri, 24 august 2016, 18:59
2 MIN
 Anca Seel-Constantin, nume rezonant al picturii elveţiene actuale, expune la Iaşi

 

Expoziţia „Exodus. Regard sur Benjamin Fondane“ face parte din programul Congresului Asociaţiei Societăţilor Filosofice de Limbă Franceză, desfăşurat la Iaşi în perioada 23-27 august 2016.

Iubitorii de artă sunt aşteptaţi mâine seară la o întâlnire cu artista Anca Seel-Constantin. Aceasta vine în faţa ieşenilor, la invitaţia organizatorilor Congresului Aso­cia­ţiei Societăţilor Filosofice de Limbă Fran­ceză, cu expoziţia „Exo­dus. Re­gard sur Benjamin Fondane“. 

Născută la Bucureşti, a studiat pictura la Institutul de Arte Fru­moase „N. Grigorescu“, stabilindu-se, după căde­re­a comunismului, în Neuchâtel, pito­res­cul orăşel elveţian, de care îşi leagă numele, între alţii, Jean-Jacques Rous­seau, Friedrich Durrenmatt şi Denis de Rougemont. Încă din 1992, anul primului contact cu lumea liberă, Anca Seel a reuşit să câştige atenţia publicului, expu­nând în galerii din marile oraşe ale lumii (New York, Paris, Roma, Londra, Bruxelles, Tokio, Seul). Exersează îndeosebi pictura, colajul fotogra­fic şi compoziţiile în tehnică mixtă. Este pa­sionată de filosofie şi lite­ratură, tato­nând mai toate posibilităţile artistice de convertire a ideilor în suporturi vizuale atractive sau de fortificare a textului scris cu imagini menite să redi­men­sioneze favorabil atât esteticitatea deta­liilor, cât şi expresivitatea de ansamblu.

A participat în ulti­mii ani la numeroase expoziţii de „carte-obiect“. În acelaşi spirit, ilus­trează cărţi ale unor autori faţă de care şi-a descoperit reale afi­ni­tăţi: Kafka, Eugen Ionescu, Con­stan­tin Kavafis, Pier Paolo Paso­lini, Agota Kristof. O bună confirmare a va­lorii a venit în 2005, când a fost selectată de către Fun­daţia „Henri Clews“, dintre 300 de candidaţi, în vederea par­ti­ci­pării la un proiect ce reunea la Cannes, în sudul Franţei, opt cei mai buni ar­tişti europeni ai mo­mentului respectiv. Roşul, negrul şi auriul sunt culorile nelipsite din tablo­urile pictori­ţei care crede ca „stilul e omul însuşi“, şi nu trebuie să ne înscriem unui stil/ gen artistic comun mai multor artişti. Al­bas­trul, portocaliul sunt, de asemenea, de regăsit în picturile ei. Pentru a reveni, mereu şi mereu, la primele trei esen?iale, deoarece „sunt culori cu care un artist poate să picteze toată viaţa“. 

Expoziţia va fi vernisată mâine, de la ora 20, la Galeriile Fundaţiei Regale Cupolă din cadrul Biblio­tecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ Iaşi, în prezenţa artistei. Lucrările vor rămâne pe simezele galeriei timp de o lună. Intrarea este gratuită. (Cătălin Hopulele)

Comentarii