Bani pentru drumul unei comune, de trei ori mai mult decât tot judeţul. Ingredient special: un senator

luni, 28 septembrie 2015, 01:55
2 MIN
 Bani pentru drumul unei comune, de trei ori mai mult decât tot judeţul. Ingredient special: un senator

Drumul judeţean Gura Bădiliţei – Criveşti – Vânători ar trebui asfaltat pe o lungime de 9 km. Senatorul Florin Constantinescu este din Criveşti

 

Un senator vrea să aducă de trei ori mai mulţi bani pentru satul natal decât au primit drumarii ieşeni pentru toţi cei 1.035 km de drumuri judeţene pe care îi administrează. Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor a demarat procedurile pentru reabilitarea DJ 208I Gura Bădiliţei – Criveşti – Vânători pe o lungime de 9 km.

Valoarea lucrărilor este estimată la 14,3 milioane lei inclusiv TVA, şantierul urmând să fie deschis timp de doi ani. Proiectul vizează scarificarea şi reasfaltarea drumului. “Proiectul de reabilitare datează din 2010, dar până acum nu au existat fonduri. Drumul se află într-o stare jalnică. Este parţial pietruit, iar ce asfalt a mai avut este puternic deteriorat. Proiectul a fost propus la toate şedinţele Consiliului Judeţean în care a fost vorba de drumuri. A fost inclus în masterplanul judeţean de transporturi, a fost trecut la finanţarea din bugetul de stat”, a explicat directorul DJADP, Daniel Minciună.

DJADP nu dispune efectiv în acest an decât de 700.000 lei din suma necesară reabilitării drumului. Alţi 300.000 lei sunt prevăzuţi pentru anul viitor. Restul sumei ar urma să fie alocată distinct, prin legea bugetului de stat pe 2016. “Noi vom lucra strict de ce bani avem. Există promisiunea fermă că banii vor veni, dar aşteptăm să şi vedem celelalte 13 milioane necesare. Este practic proiectul personal al senatorului Florin Constantinescu, care este din Criveşti. Dacă toţi parlamentarii s-ar agita cum a făcut-o Constantinescu pentru acest drum, poate am mai rezolva unele din ele”, a precizat Minciună.
 
Dacă suma de 13 milioane lei va fi inclusă în bugetul naţional pe anul viitor, ea ar reprezenta de trei ori mai mult decât banii alocaţi în acest an de către Guvern drumurilor judeţene din Iaşi. Guvernul a alocat recent Iaşului 7,69 milioane lei, reprezentând cote defalcate din TVA pentru lucrări la drumurile judeţene şi comunale. Din totalul sumei, 4,29 milioane lei au ajuns la DJADP.
 
Cu 3,8 milioane lei va fi aşternut un covor asfaltic pe 10,7 km din DJ 248A, din Miroslava spre Voineşti, vor fi făcute marcajele rutiere şi vor fi refăcute rigolele pe o lungime de 6,6 km. Încă 600.000 lei vor fi utilizaţi pentru pietruirea unui tronson din DJ 244D, pe raza comunei Moşna. Diferenţa va fi utilizată pentru refacerea infrastructurii rutiere pe un tronson de 2 km din DJ 281B, în satul Borosoaia din comuna Plugari.
 

Comentarii