Bucuria în Postul Crăciunului

vineri, 15 noiembrie 2013, 23:33
3 MIN
 Bucuria în Postul Crăciunului

Sau cum să trecem postul împreună cu ceilalţi.

Iată-ne ajunşi şi în ultimele luni ale anului. Parcă ieri era zăpada începutului de an, cireşele, apoi căldurile lui cuptor, aromele toamnei şi am ajuns la nopţile reci, la copaci dezgoliţi şi la Lăsatul Secului sau Filipii. Zi sărbătorită din vechime cu mese bogate, cu dans dar mai ales cu prima şezătoare. Odată cu începerea Postului Crăciunului, în sate se organizau primele şezători, locul în care fetele învăţau să lucreze de mână, de la şosete până la broderii fine, dar şi cum să gătească şi să se comporte ca tinere gospodine. Şezătoarea era şi locul în care feciorii îşi găseau mândruţe şi unde se putea spune un cuvânt de alinare când sufletul tânjea după aşa ceva.

Şi cum postul e momentul când trupul, dar mai ales sufletul, trece printr-o perioadă de curăţare, străbunii petreceau această perioadă împreună cu ceilalţi. Împreună îşi plângeau necazul dar şi îşI râdeau şi bucuria. Împreună pregăteau meniul de post şi tot împreună se susţineau pentru curăţarea sufletului în vederea spovedaniei. Pentru că post nu înseamnă doar mâncare de post, ci şi rugaciune, dar mai ales înfrânare. Atât de la mâncare – chiar de post fiind se mănâncă cu măsură -, dar mai ales de la vorbă. Acel vorbit între prietene la o cafea despre tot dar mai ales despre toate. Acel vorbit cu asprime despre ce şi cum a făcut altcineva dar mai ales acel mod de a emite judecăţi despre ceilalţi, despre acţiunile lor şi despre modul lor de a se comporta.

Şi pentru că e o perioadă în care ne pregătim de bucuria naşterii lui Isus postul se parcurge cu bucurie. Bucuria de a ne întâlni cu ceilalţi, bucuria de a fi cu cei dragi, bucuria de a ierta pe cei pe care suntem supăraţi dar mai ales bucuria de a ne ierta pe noi înşine. Iar bucuria o putem trăi în fiecare zi alături de cei dragi încercând să vorbim blând şi cu răbdare. Bucuria o putem trăi în casa noastră încercând să îndepărtăm tot ce nu ne este de folos, lăsând doar ce ne face plăcere şi ce ne foloseşte. Bucuria o putem trăi în fiecare zi dăruind de la zâmbete până la o mână de ajutor celor care au nevoie. Bucuria o putem trăi în fiecare săptămână trecând pe la un duhovnic care ne poate călăuzi pe drumul iertării astfel încât să întâmpinăm sărbătorile de iarnă cu bucurie.

Şi, astfel, cu fiecare bucurie suntem mai aproape de adevărata magie a sărbătorii naşterii lui Isus, a sărbătorii Crăciunului.

Ioana BENESCU, Briţcani – Neamţ

Comentarii