Când albul devine prin lege negru: Maşini oficiale negre INTERZISE în Turkmenistan

miercuri, 28 ianuarie 2015, 11:38
1 MIN
 Când albul devine prin lege negru: Maşini oficiale negre INTERZISE în Turkmenistan

Albul pare a fi noul negru în Turkmenistan, cel puțin atunci când vine vorba de cumpărarea de maşini, relatează BBC.

Oficialii vamali din țara din Asia Centrală au refuzat importul de vehicule negre, potrivit Chrono-tm.org, site al opoziției cu sediul la Viena. Ei nu au motivat decizia, dar au sfătuit importatorii să achiziţioneze autoturisme albe, deoarece albul este considerat o culoare norocoasă.

Preşedintele Gurbanguly Berdimuhamedov a început recent să folosească un convoi de limuzine albe atunci când participă la evenimentele publice, şi aproximativ 160 de oficialităţi turkmenistene, printre care şi şefii principalelor trusturi media din ţară, i-au urmat imediat exemplul.

Restricţia de culoare face parte dintr-o listă mai lungă de legi, listă ce include și interzicerea de importuri de maşini decapotabile, de aşa-zisele supermaşini şi de autoturisme cu numere personalizate şi geamuri fumurii.

Turkmenii sunt deja obișnuiţi cu restricțiile excentrice, care de multe ori par să fie impuse de capriciile președintelui. În 2014, locuitorii din capitala, Ashgabat, au protestat după ce autoritățile au cerut să se renunţe la aparatele de aer condiționat din locuințe pentru a îmbunătăți aspectul orașului. În acelaşi timp, guvernul cheltuie miliarde de dolari pentru a transforma capitala într-un "oraș alb", "îmbrăcând" clădirile importante în marmură.

 

Comentarii