Propunerea rectorului Vasile Işan

Casa Universitarilor s-ar putea transforma într-un club academic al Iaşului

miercuri, 02 septembrie 2015, 02:00
4 MIN
 Casa Universitarilor s-ar putea transforma într-un club academic al Iaşului

„Această clădire ar trebui să aibă triplă destinaţie – pentru activităţile de alimentaţie publică, pentru activităţi culturale şi de agrement, lansări de cărţi sau expoziţii”, susţine rectorul Universităţii „Al.I. Cuza”.

Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za“ din Iaşi doreşte să deschidă Casa Universitarilor către toată comunita­tea academică din Iaşi, sugerând importanţa implicării tuturor instituţiilor de învăţământ superior în ceea ce ar pu­tea fi primul „club academic al Iaşu­lui“. „Clădirea va fi deschisă pentru tot centrul universitar. Aceasta cred că este varianta optimă pentru universitatea noastră, dar şi pentru restul instituţiilor de învăţământ superior din Iaşi. În principiu, noi avem toată dis­ponibilitatea pentru un parteneriat bun cu celelalte universităţi publice din Iaşi astfel încât locul să devină un club academic, care nu a fost menit pentru utilizarea samavolnică de că­tre indivizi neaveniţi“, a declarat prof.dr. Vasile Işan, rectorul UAIC Iaşi.

Proces pe durata a 18 ani

Universitatea a preluat pe 16 apri­lie Casa Universitarilor, după un proces care a durat 18 ani, clădirea de pa­trimoniu despre care instanţa a stabilit că îi aparţine legal, dar care fusese în administrare privată încă din anul 1998. Între S.C. Compact Impex SRL, cei ca­re au administrat CUI-ul, şi UAIC a fost un conflict deschis în instanţe care datează încă din anul 1998, de când compania a reuşit să semneze un contract de asociere în participaţiune cu Ministerul Educaţiei, la vremea res­pectivă fiind condus de Andrei Mar­ga, pentru a desfăşura activităţi de alimentaţie publică şi alte servicii în clă­direa Casei Universitarilor. „Cuza“ a contestat acest contract imediat la mi­nister, iar Andrei Marga a decis anularea de îndată a actului iniţial, însă compania a continuat să îşi desfăşoare activitatea în spaţiul respectiv argumentând faptul că în contractul semnat nu exista nicio clauză care să permită anularea unilaterală a acestuia. Însă procesul s-a întins în instanţă care a a­cordat dreptate când universităţii, când firmei, până într-un final s-a decis eva­cuarea S.C. Compact Impex SRL din spaţiul respectiv, în urma unui titlu executoriu emis de Judecătoria Iaşi pe 19 noiembrie 2014. Problemele universităţii nu s-au terminat însă acolo, acţiunea de executare fiind contestată, în ciuda faptului că decizia definitivă a fost dată în martie acest an de către Tribunalul Iaşi, fiind nevoie de aproa­pe şase luni pentru ca UAIC să poată pre­lua spaţiul respectiv, pe 16.05.2015.

Bucătăria era focar de infecţie

Din luna iunie, universitatea a lan­sat o solicitare de ofertă pentru expertizarea clădirii respective pentru a se vedea care va fi destinaţia sa ulterioa­ră, expertiză ce ar trebui, conform do­cu­mentelor publicate pe siteul UAIC, să se finalizeze în această perioadă. Re­prezentanţii „Cuza“ susţin că, după ce se va decide dacă respectiva clădire de patrimoniu are nevoie doar de reabilita­re şi de modernizare, şi nu de consoli­dare, se va realiza un proiect cores­pun­zător.

Însă surse din interiorul universi­tăţii au precizat că în momentul pre­luă­rii, toată zona în care se afla bucătăria şi spaţiul de gătit din vechiul CUI erau în condiţii deplorabile, care nu ar fi avut nicio şansă de a obţine autorizaţie de funcţionare din partea autorităţilor sani­tare. Informaţia a fost confirmată şi de către rectorul UAIC, prof.dr. Vasile Işan, care a specificat că în momentul pre­luării s-a descoperit că „restaurantul cu bucătăria sunt într-o stare jalnică de degradare. Realmente, noi ne-am întrebat cum au luat aviz de func­ţio­nare cei care îşi desfăşurau activitatea în cantină“. Acesta a precizat că acum se vor formula idei cu felul în care va arăta în continuare Casa Universitari­lor, dorind să fie ridicată la un nivel de simbol al Iaşului academic, care să păstreze câte ceva din tradiţia de peste două secole pe care o are clădirea de patrimoniu. „Această clădire ar trebui să aibă triplă destinaţie – pentru activi­tăţile de alimentaţie publică, pentru ac­ti­vi­tăţi culturale şi de agrement, lansări de cărţi sau expoziţii, dar trebuie ţinut cont şi de faptul că există o sală frumoasă de conferinţe la etaj pentru acti­vi­tăţi academice“, a conchis prof.dr. Vasile Işan.
 

Comentarii