Ce dotări are noul cămin de la „Cuza“ de 2 milioane euro ridicat pe terenul Mitropoliei

miercuri, 25 octombrie 2017, 02:00
2 MIN
 Ce dotări are noul cămin de la „Cuza“ de 2 milioane euro ridicat pe terenul Mitropoliei

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a inaugurat un nou cămin cu 120 de locuri care se află în centrul oraşului şi are standarde mai ridicate decât celelalte cămine ale UAIC – camerele au două locuri, baie proprie, aer condiţionat, frigider, conexiune la Internet, fiind şi camere pentru studenţii cu dizabilităţi.

Cons­trucţia întreagă a căminului a costat 8,5 milioane de lei, bani proveniţi de la minister, cu 500.000 de lei din fonduri proprii pentru dotări ale căminului achiziţionate până în prezent.

De astăzi, pri­mii studenţi vor fi cazaţi în camerele lor, fiind în principal de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, dar fiind locuri şi pentru stu­denţii de la celelalte 14 facultăţi ale UAIC. Ei vor plăti 350 de lei pe lună, cu toate cheltuielile incluse.

Căminul studenţesc s-a construit pe un teren de 789 de metri pătraţi care aparţine Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, de altfel, căminul fiind construit în curtea Catedralei Mitropolitane. Deoarece clădirea se află într-o zonă cu mai multe monumente istorice, arhitectura clădirii a fost gândită astfel încât să se armonizeze cu stilul construcţiilor alăturate, dar şi cu înălţimea lor, clădirea având la cel mai înalt punct 12,65 metri, după cum au Palatul Sturdza şi căminul preoţesc aflate în zonă.

Căminul a fost început în decembrie 2009 de UAIC, proiectarea fiind realizată în 2011, iar licitaţia a fost adjudecată de Iasicon în 2012. Însă, în cei cinci ani, lucrările au stagnat de mai multe ori din cauza lipsei de finanţare de la bugetul de stat.

„Din păcate, din cauză că nu a fost asigurată o ritmicitate anuală a investiţiilor de la bugetul statului, au existat mai multe perioade de stagnare a lucrărilor, timp în care constructorul a luat măsuri de protecţie şi conservare a imobilului. Imediat ce am obţinut şi ultimele fonduri necesare, s-a lucrat foarte intens pentru finalizarea construcţiei“, a declarat prof.dr. Corneliu Iaţu, prorector pentru strategie, dezvoltare instituţională şi managementul calităţii.

Căminul va avea şi un restaurant cu bucătărie şi sală de mese peste 200 de metri pătraţi, fiind amenajată şi o spălătorie pe care o vor putea folosi o dată pe săptămână studenţii. Spaţiile comune vor fi funcţionale la începutul anului viitor.

Căminul are un regim de înălţime echivalent cu trei etaje, demisol, parter, două etaje şi mansardă – suprafaţa construită fiind de 676 mp, suprafaţa utilă totală de 2.540 de mp. Va exista şi o centrală termică proprie, cu boiler de stocare a apei şi o staţie de dedurizare, fiind racordat la sistemul centralizat ca o măsură de precauţie, putând fi utilizat sistemul în caz de forţă majoră.

Comentarii