Cei mai prolifici traficanţi de droguri din tot judeţul sunt soţ şi soţie, ambii grav bolnavi

marți, 04 iulie 2017, 01:50
4 MIN
 Cei mai prolifici traficanţi de droguri din tot judeţul sunt soţ şi soţie, ambii grav bolnavi

Doi soţi dintr-un sat ieşean, ambii de vârsta a doua, au devenit printre cei mai importanţi furnizori de droguri din Moldova. Cei doi au intrat în domeniu după ce au fost diagnosticaţi, aproape în acelaşi timp, cu boli foarte grave. Pentru că nu mai aveau nimic de pierdut, şi-a pus fiul să cultive canabis în Spania, iar ei se ocupau cu distribuţia în Iaşi. În câteva luni au adus în municipiu aproape 40 kg de canabis. Din cauza afecţiunilor grave, cei doi au fost condamnaţi, zilele trecute, la 3 ani şi jumătate de închisoare, pedeapsa fiind redusă cu jumătate faţă de ce stabilise prima instanţă.

Povestea soţilor Ciobotaru de la Drăgu­şeni pare inspirată din celebrul serial „Brea­king bad“, care prezintă povestea unui profesor care devine traficant de droguri după ce este diagnosticat cu cancer. Aidoma personajului din acest film, cei doi ieşeani, ambii ajunşi la vârsta a doua, au ajuns în topul traficanţilor de droguri după ce au fost diagnosticaţi cu boli foarte grave. Mihaela şi Nicuşor Ciobotaru (47 şi 51 de ani) au adus în Iaşi, din Spania, nu mai puţin de 40 kg de canabis. Ei au început să vândă droguri după ce, în acelaşi an, bărbatul a suferit un stop cardio-respirator din cauza unor probleme cardiace, iar femeia a fost diagnosticată cu cancer mamar. În primă instanţă, cei doi ieşeni au primit şapte ani de închisoare, însă, la finele săptămânii trecute, după ce trafi­canţii au demonstrat că sunt grav bolnavi, Curtea de Apel Iaşi a redus, definitiv, cele două pedepse la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Soţii vor trebui să achite şi aproape 170.000 de euro, bani pe care i-au obţinut, într-un timp record, din traficul de droguri. 

Preţ angro: 5.000 euro/kg

Conform motivării Tribunalului Iaşi, publicată recent pe Rolii, soţii Ciobotaru sunt originari din satul ieşean Drăguşeni şi au plecat la muncă în Spania în 2004. Tot acolo s-a stabilit, ulterior, şi fiul celor doi. În 2014, Nicuşor Ciobotaru a suferit un stop cardio-respirator, fiind operat din cauza unor afecţiuni cardiace în Valencia. În acelaşi an, soţia sa a fost diagnosticată cu cancer mamar, fiind şi ea operată şi urmând un tratament cu cistostatice pentru aproximativ un an, pe teritoriul Spaniei. „Starea de sănătate, raportată la capacitatea redusă de muncă şi alternativa obţinerii unor câştiguri materiale ilicite substanţiale din comercializarea canabisului pe teritoriul României, au constituit motivul principal care i-a determinat pe inculpaţi să ia decizia de a reveni permanent în ţară“, au precizat judecătorii. Conform documentului citat, soţii Ciobo­taru au luat decizia de a înfiinţa o cultură de canabis în Spania, considerând că legislaţia acolo este mult mai permisivă în privinţa drogurilor de acest tip. Judecătorii arată că, după ce soţii s-au întors în ţară, fiul lor a rămas în Spania unde, alături de alte persoane, s-a ocupat de cultivarea plantelor de canabis. În acelaşi timp, în Iaşi, Nicuşor Ciobotariu a luat legătura cu mai mulţi dealeri de droguri, cărora le-a propus să cumpere marijuana de la el. Stupefiantele aveau să fie vândute angro, contra sumei de 5.000 euro/kg.

Magazin sătesc, paravan 

În localitatea Drăguşeni, soţii Ciobotaru trebuiau să justifice formal faptul că aveau o sursă de venit consistentă. Au înfiinţat astfel un bar, despre care judecătorii au precizat că era folosit ca paravan pentru acti­vitatea de trafic de droguri. Aproape 40 de kilograme de droguri au ajuns în România prin intermediul firmelor de transport colete ce veneau din Spania. Prin sentinţa prin care au fost condamnaţi, cei doi sunt obligaţi să achite şi aproape 170.000 de euro. Suma a fost calculată de judecători în funcţie de cantitatea de droguri pe care cei doi soţi au reuşit efectiv să o vândă, până a fi prinşi: 33 kg canabis. Restul de până la 40 de kilograme a fost indisponibilizat de DIICOT în mai 2016, atunci când Mihaela Ciobotaru a fost prinsă în flagrant, la scurt timp după ce a ridicat coletul trimis din Spania. Tot atunci, cei doi soţi au fost şi reţinuţi. În faţa judecătorilor, soţii Ciobo­taru „au recunoscut săvârşirea infracţiu­nilor, dovedind că, după săvârşirea lor, au conştientizat gravitatea şi consecinţele fap­telor, asumându-şi vinovaţia în co­miterea acestora“. Din pedepsele de 3 ani şi 6 luni stabilite pentru cei doi soţi ur­mează a se scădea perioada petrecută în arest preventiv.

Comentarii