CENTENAR – Nici Guvernul nu mai ţine şedinţa de la Iaşi. Am ajuns de râsul curcilor!

sâmbătă, 11 noiembrie 2017, 02:50
4 MIN
 CENTENAR – Nici Guvernul nu mai ţine şedinţa de la Iaşi. Am ajuns de râsul curcilor!

După ce, alaltăieri, Parlamentul a renunţat la şedinţa festivă ce urma să aibă loc la Iaşi peste două săptămâni, pe 23 noiembrie, ieri a anunţat şi Guvernul că nu va mai ţine şedinţa festivă la Iaşi pe 24 noiembrie. Să fie toate aceste umilinţe şi comportamente pline de nepăsare şi aroganţă urmări ale faptului că Iaşul are lideri fără nicio influenţă la centru? Nici măcar cu banii de protocol, daţi deja, nu rămânem: se întorc înapoi la Guvern. Reacţii negative au venit inclusiv din PSD Iaşi.

Din lunga listă de manifestări în fruntea cărora tronau şedinţele festive ale Guvernului şi Parlamentului, urmate de un Bal al Centenarului, s-a ales praful. Pe 23 şi 24 noiembrie, zilele prevăzute pentru suita de ceremonii mai mult sau mai puţin oficiale, la Iaşi nu se va întâmpla nimic. Amintim că, printr-o hotărâre a Guvernului dată în septembrie, se alocaseră aproape 6 milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Executivului pentru organizarea celor două întruniri festive şi a altor manifestări la Iaşi, ca debut al sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi al marcării Războiului de Reîntregire. Banii au intrat în bugetul judeţului pe fondul unor critici vehemente privind momentul nefericit ales pentru desfăşurarea manifestărilor: la 100 de ani de sfârşitul anului 1917, când Iaşul era suprapopulat cu refugiaţi, când epidemiile, frigul şi foametea secerau vieţi, iar regatul, restrâns la provincia Moldovei (fără Bucovina), tocmai intra în negocieri pentru semnarea unui armistiţiu cu Germania şi Austro-Ungaria. Rând pe rând au dispărut din program Balul Centenarului, apoi şedinţa festivă a Parlamentului. Ieri, Secretariatul General al Guvernului a anunţat că „agenda de lucru deosebit de încărcată, în această perioadă, a primului ministru al Românei, domnul Mihai Tudose, şi a celorlalţi membri ai Guvernului impune o reprogramare a şedinţei festive din data de 24 noiembrie 2017, noua dată a reuniunii urmând să fie propusă organelor administraţiei publice locale din judeţul Iaşi“.

Programul Consiliului Judeţean în vederea marcării Centenarului Marii Uniri se va prelungi şi pe parcursul anului 2018, se arată în încheierea comunicatului primit la redacţie. Dacă nu va apărea un nou act normativ, banii alocaţi celor 22 de manifestări din 23-24 noiembrie se vor întoarce la bugetul central. Şedinţa Executivului urma să aibă loc pe fondul presiunilor crescânde din partea societăţii civile ieşene pentru demararea unor proiecte pe care judeţul – şi nu numai – le aşteaptă să se materializeze: autostrada Moldova-Transilvania, şoseaua ocolitoare, spitalul regional de urgenţe, sală polivalentă nouă şi cădirea Filarmonicii reabilitată. De altfel, cele două societăţi civice care militează pentru construirea şoselei moderne spre Vest, „Moldova vrea autostradă“ şi „Împreună pentru A8“ se pregăteau să întâmpine echipa guvernamentală cu acţiuni de protest. Şi opoziţia preconiza manifestări asemănătoare, însă, în faţa retragerii tactice a aleşilor şi guvernanţilor, – care e clar că ar fi venit cu mâna goală la Iaşi -, şi aceste proteste vor fi amânate până când Bucureştiul îşi va aduce aminte că România s-a (re)născut la Iaşi.

Reacţii diverse la Iaşi

„Amânarea şedinţei de guvern consfinţeşte bătaia de joc la care este supus Iaşul de către Guvernul PSD-ALDE. Iaşul este blestemat să aibă în frunte doi lideri slabi, fără anvergură naţională, fără influenţă. Comunitatea noastră este «pedepsită» pentru că, într-o proporţie importantă, a votat PSD la alegerile locale şi generale: nicio investiţie importantă nu a fost începută în Iaşi cu bani guvernamentali“, afirmă liberalul Marius Bodea. Până la închiderea ediţiei, nu răspunseseră apelurilor noastre nici preşedintele CJ, Maricel Popa, nici primarul Mihai Chirica. O reacţie de la PSD a emis aseară deputatul de Iaşi Silviu Macovei: „Mi-ar plăcea să cred că au existat motive foarte întemeiate, mai mult decât agenda încărcată, pentru care o astfel de reuniune solemnă, anunţată cu mult timp înainte, a fost anulată. Oricum, subiectele foarte importante pe care nu doar Iaşul, ci toată Regiunea de Nord-Est dorea să le pună pe masa Guvernului, vor fi cu siguranţă repuse în atenţia premierului. Vom vorbi în primul rând de autostrada A8, de investiţii în infrastructura din Iaşi, despre măsurile necesare pentru ca Iaşul şi întreaga Moldovă să înceapă să recupereze decalajul economic faţă de alte regiuni istorice ale României“.

 

 

 

Comentarii