Cinci clădiri din Iaşi vor fi iluminate în violet vineri, de Ziua Prematurului

miercuri, 15 noiembrie 2017, 02:58
2 MIN
 Cinci clădiri din Iaşi vor fi iluminate în violet vineri, de Ziua Prematurului

Cinci instituţii din Iaşi vor fi iluminate în violet, cu ocazia Zilei Prematurului, a nou-născuţilor veniţi pe lume înainte de termen, care se sărbătoreşte vineri, pe data de 17 noiembrie, atât la nivel local, cât şi mondial.

Mai exact, luminile violete vor fi proiectate pe Primăria Municipiului Iaşi, Palatul Culturii, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, Maternitatea „Cuza Vodă“, dar şi pe Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi.

Conform reprezentanţilor maternităţii, anual, aici sunt îngrijiţi aproximativ 900 de nou-născuţi prematuri cu vârste de gestaţie cuprinse între 24 şi 36 de săptămâni.

„Ziua de 17 noiembrie este o zi foarte emoţionantă pentru mine şi echipa mea şi suntem mulţumiţi de munca şi eforturile pe care le depunem în fiecare zi pentru salvarea prematurului mic şi foarte mic, adică acel copil sub 1.000 de grame, care altă dată era considerat avorton. Neonatologia a evoluat foarte mult şi paşii care s-au făcut după 1990 la Maternitatea Cuza Vodă au dus la salvarea acestor copii“, a declarat prof. univ. dr. Maria Stamatin, şef Secţie Neonatologie II din cadrul Spitalului „Cuza Vodă“ Iaşi.

Prin sărbătorirea acestei zile la nivel mondial, se doreşte atragerea atenţiei opiniei publice asupra problemei prematurităţii, care în ultimii ani a devenit o problemă de sănătate publică. În fiecare an, la nivel mondial se nasc aproximativ 15 milioane nou-născuţi prematuri, iar supravieţuirea acestora reprezintă o piatră de încercare atât pentru neonatologi, cât şi pentru familiile lor, pentru că mortalitatea infantilă este dată în mare parte de această categorie de copii.

Comentarii