Cine plânge seara la portiţa sediului de partid din centru

vineri, 05 februarie 2016, 02:50
3 MIN
 Cine plânge seara la portiţa sediului de partid din centru

Jalania aia mare de la uneperiştii ieşeni, de care vă spuneam noi încă de pe la Bobotează, cică ar fi dat în clocot ieri, stimaţi telespectatori. 

Pentru că, dacă nu ştiaţi, ieri la Bucale şeful ăl mare de la partidoi, Drac Nea, ar fi negociat cu şăfuleţul de la partiduleţ, gheneralul Izmană, locurile pe care ultimul le va primi în toamnă pe listele comune de candidaturi la parlament. La schimb, cică, Izmană va trebui să stea alături de partidoi, legat şi cu cureaua de brăcinarii lui Drac Nea dacă va fi nevoie, în încercarea leberalilor de a impune alegerea premarilor în două tururi. Dar ce a primit pentru asta? Oficial, cei doi zic că Izmană va primi locuri în funcţie de scorul scos de uneperişti la locale, unde vor merge singuri. Neoficial, însă, se zice că s-ar fă bătut deja palma pentru un procent de 10% din totalul locurilor pe care le-ar scoate partidoiul, procentul prudent luat în calcul aicea fiind de 30%. Dacă stăm aşadar drepţi în faţa gheneralului şi judecăm strâmb în faţa celorlalţi, ar reieşi că, din cei 470 de parlamentosani în total la nivel naţional, partidoiul se va alege cu vreo 150. Din aceştia, partiduleţul lui Izmană va avea aşadar dreptul la 15 bucăţi. Adică, la legătură vorbind, cam un parlamentosan la 3 judeţe. Ohoho, dracilor, vă daţi seama ce bubuială va fi la Iaşi, unde gheneralul are în acest moment patru parlamentosani, din care unul are şanse de vreo 40% să prindă ceva, iar restul de 0%? Puneţi repede degetele în urechi, că se aud deja trânteli pe la sediul din centru!

PS: Cum i-am împărţi noi pe cei patru parlamentosani ieşeni ai lui Izmană, pe căprării şi şanse? Păi, iote cam aşa: gheneralul E. Mahăru în capul listei, urmat de ceilalţi trei orfani: sinatorul traseist Grig fără Oaie, sinatorul Zurlea, dipotata Bogdan Nici-nici. Fie primit!

Care-i sfârâiala cu alegerile într-un tur: cine pune mai mult?

Dar de ce ţin atât de mult Drac Nea şi sforarii lui electorali la alegerile locale cu numai un tur? L-am întrebat despre chestiune pe amicul nostru Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică, iar el are o explicaţiune foarte logică. Zice că, din informaţiile lui, strategul partidoiului, vicepremierul Bazil Dingo, ar fi calculat că asta ar fi singura variantă de ajungere la putere după alegerile din toamnă, şi de evitare astfel a patru ani grei de opoziţie. Socoteala ar fi cam în felul următor: partidoiul câştigă alegerile locale, va avea premari cât mai mulţi pe care să-i mobilizeze şi la generale, iar în toamnă partidoiul va scoate mai mult decât leberalii, fie şi cu un procent. În baza cutumei, Jo Hanis ar urma să fie astfel forţat să desemneze premier de la partidul care a scos cel mai mult la alegeri, şi uite-aşa leberalii îşi vor lua leapşa, chiar dacă au câştigat preşedinţia. De aia vă spuneam: ce să fie? nu-i nimic, a trecut acceleratul!

Comentarii