Cum vă echipaţi autoturismul pentru iarnă. Anvelopele nu sunt suficiente

duminică, 06 decembrie 2015, 14:09
2 MIN
 Cum vă echipaţi autoturismul pentru iarnă. Anvelopele nu sunt suficiente

Deși legislația prevede doar obligativitatea echipării mașinilor cu anvelope speciale, multe alte echipamente sunt extrem de utile, dar nu indispensabile, atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă sau gheață.

Orice posesor de autoturism știe – măcar din auzite – că un vehicul cu tracțiune integrală se comportă mai bine pe un carosabil umed sau acoperit cu zăpadă decât unul cu o singură punte motoare. Motivul este pe cât de simplu, pe atât de ușor de înțeles. În timp ce o mașină cu o singură punte motoare este tractat (punte motoare față) sau propulsat (punte motoare spate) de doar două roți, cel cu tracțiune integrală utilizează toate  cele patru roți pentru deplasare. Astfel, pierderea aderenței este mai puțin probabilă. 

Trecând la nivelul următor, pe lângă tracțiunea integrală, un vehicul care se descurcă bine în zăpadă trebuie să aibă o gardă la sol majorată. Cei care se avântă iarna pe șosea cu un vehicul sport știu foarte bine cât de dificil este să depășești zonele în care roțile se pot afunda până la podea. O distanță cât mai mare între calea de rulare și podea este utilă, însă nu uitați că asta înseamnă și o dinamică scăzută pe șoselele uscate.

Intrarea în vigoare a legislației cu privire la obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile acoperite cu zăpadă a născut vii dispute în România. Fără a înțelege importanța acestora, mulți s-au grăbit să considere măsura un nou bir pus fără logică pe capul românilor. Doar că, în situații dificile, anvelopele de iarnă și-au dovedit pe deplin utilitatea.

Pe lângă tracțiunea integrală, garda la sol mărită și anvelopele speciale, deplasarea în siguranță și deplin control a vehiculelor pe timp de iarnă poate fi susținută prin sisteme electronice aflate deja în dotarea de serie sau opțională a majorității autoturismelor aflate pe piață. 

capital.ro

Comentarii