Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O măsură din Planul Naţional de Paturi.

De la an la an, CJAS decontează tot mai puţin pentru internările din spitale

GALERIE
paturi
  • paturi
- +

Sesiunea de contractare 2016 aduce pentru spitalele publice şi private din judeţul Iaşi o scădere a numărului de paturi pe care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate le va lua în calcul odată cu negocierea contractelor cu fiecare unitate medicală în parte.

Începând cu luna iunie, când va avea loc contractarea serviciilor medicale, din spitalele ieşene se vor „evapora” 132 de paturi. Mai exact, dacă la sesiunea de contractare din 2015 Iaşul a avut înregistrate 6.991 de paturi, potrivit Ordinului 321/2016, publicat în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii martie, în 2016, numărul de paturi din judeţ nu trebuie să depăşească 6.859 de unităţi. Politica de reducere a numărului de paturi din România a fost demarată în 2014, atunci când Guvernul a aprobat Planul Naţional de Paturi 2014-2016, potrivit căruia în acest interval numărul paturilor din spitale trebuia să fie redus cu peste 4.000 de unităţi.

Managerii spitalelor ieşene au precizat că, momentan, nu au fost informaţi de CJAS că pentru întocmirea dosarului de contractare trebuie să-şi revizuiască numărul de paturi, însă, având în vedere că este o politică naţională, cel mai probabil, vor fi nevoiţi să facă acest lucru. Pe de altă parte, managerii arată că, potrivit experienţei ultimelor ani în care, la fel, au fost nevoiţi să-şi reducă numărul de paturi, fizic paturile nu vor fi distruse. Ele se vor menţine în spital, însă nu vor fi contractate. „Nu am fost anunţaţi că trebuie să reducem numărul de paturi, dar până la contractare putem fi anunţaţi. În orice caz, eu mă voi prezenta la contractare tot cu 1.128 de paturi. În 2014, de exemplu, m-am prezentat tot cu atâtea paturi, dar am contractat 1.116.

Numărul de paturi nu a scăzut efectiv, cele 12 unităţi au rămas în spital, dar nu au fost contractate de CJAS. Paturile există fizic în spital, noi le folosim şi internăm pacienţi pe ele. Eu pot să internez pe acele 12 paturi, dar sunt nevoit să mă încadrez în suma pe care am contractat-o cu casa pe un număr de 1.116 de paturi, şi nu de 1.128“, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“. În 2014, numărul de paturi din spitalele ieşene a scăzut cu 220 faţă de 2013, iar în 2015 a scăzut cu 45 faţă de anul anterior.

La sesiunea de contractare din iunie 2014, de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, Spitalul de Neurochirurgie şi de la Spitalul de Recuperare au fost reduse câte cinci paturi la sesiunea de contractare. Ministerul Sănătăţii a argumentat reducerea numărului de paturi susţinând că urmăreşte să atingă în 2016 media europeană la acest capitol, 4,8 la 1.000 de locuitori. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri