Dosarul Skoda: Mihai Chirica, pe sens unic spre DNA. 10 sechestre pe avere la Primărie

joi, 06 iulie 2017, 01:50
6 MIN
 Dosarul Skoda: Mihai Chirica, pe sens unic spre DNA. 10 sechestre pe avere la Primărie

Zi grea, ieri, la Palatul Roznovanu. Primarul Mihai Chirica era programat la audieri la DNA Iaşi ieri după-amiază, în aşa-numitul „Dosar Skoda“, faptele fiind din perioada în care era viceprimar. În mod curios, deşi chemarea sa la DNA era certă, procurorii au renunţat ieri la audierea primarului, stabilindu-se ca acesta să fie chemat la o dată ulterioară, printr-o citaţie telefonică, ne-au transmis surse apropiate Primăriei. Ca într-o piesă de balet pe gheaţă, ieri, într-o conferinţă de presă, Chirica a admis că a oferit declaraţii în dosar, fără să recunoască explicit că se numără printre vizaţi. Edilul-şef a mai îngăimat, într-un discurs incoerent, că poate merge oricând în faţa procurorilor întrucât nu fuge nicăieri şi sprijină aflarea adevărului judiciar. Un lucru e clar: alaltăieri şi ieri, mai multe persoane din Primărie au fost puse oficial sub acuzare în dosar. Printre ele, şi fostul primar Gheorghe Nichita sau directorul tehnic Dumitru Tomorug. Potrivit unor surse, numărul celor vizaţi este de 10, acestora punându-li-se şi sechestre pe avere.

Zile frământate la Palatul Roznovanu după ce procurorii DNA Iaşi au adus în prim plan un dosar ale cărui fapte datează din 2013. Având un traseu cel puţin suspect, ancheta privind modul în care s-a încheiat un contract de leasing, în 2014, de către Primăria Iaşi, îi dă mari emoţii actualului primar, Mihai Chirica. Acesta ar fi trebuit să se prezinte, ieri, la sediul DNA Iaşi, pentru a i se prezenta calitatea de inculpat şi, implicit, acuzaţii de abuz în serviciu. Surse apropiate primăriei au precizat că Mihai Chirica ar fi ştiut de cel puţin trei zile că urmează a fi audiat în dosarul „Skoda“, audierea urmând să aibă loc miercuri, 5 iulie, la ora 17. Ieri, de la primele ore ale dimineţii, în spaţiul public a apărut informaţia privind audierea primarului. După mai bine de cinci ore, edilul a organizat o conferinţă de presă în care a negat că ar fi fost chemat la DNA, spunând însă că, dacă va fi chemat, va merge în faţa procurorului de caz. Ieri, exista informaţia, neconfirmată oficial, că Mihai Chirica ar fi stabilit împreună cu anchetatorii să fie audiat, ulterior, printr-o citaţie telefonică. 

Ce a spus Chirica

Primarul a susţinut ieri că în derularea contractului de leasing pentru furnizarea a patru autoturisme Skoda, din perioada 2013 – iunie 2017, nu ar fi fost întreprinsă nicio ilegalitate. Edilul a admis că a depus „declaraţii în scris“ la DNA în acest dosar, fără a preciza momentul în care a făcut acest demers. Cert este că, în decembrie 2016, procurorii DNA aveau pe listă 10 suspecţi în dosar, atât pe primar, cât şi angajaţi ai municipalităţii de la Serviciul Achiziţii, Serviciul Administrativ, Direcţia Juridică sau Contabilitate. Mihai Chirica a precizat că nu i-a fost adus la cunoştinţă faptul că ar fi început urmărirea penală în cazul lui. „Nu s-a întreprins niciun act de ilegalitate şi acest fapt nu a fost constatat de mine, ci şi de alte instituţii ale statului. Cei care desfăşoară acţiuni de verificare şi din punct de vedere penal caută şi alte lucruri pe care nu trebuie să le caut eu, şi asta va reieşi pe parcursul evoluţiei acestui dosar“, a susţinut Chirica. El a adăugat că nu-şi permite să aibă puncte de vedere „faţă de un dosar deschis de orice in­stituţie“. „De altfel, cred că un lucru foarte important la care ţin este că actul de justiţie nu poate fi un act de justiţie de tip circ, şi eu nu cred în asemenea acte de justiţie“, a menţionat. Edilul a ţinut să precizeze că, în acest moment, la DNA există mai multe dosare în cercetare, şi a amintit de afacerea Dexia, de Managementul Traficului, de cel al folosirii abuzive a resurselor Poliţiei Locale şi, nu în ultimul rând, dosarul Skoda. În realitate, dosarul privind traficul inteligent şi cel privind folosirea Poliţiei Locale în folosul fostului primar Nichita se află deja în faza de judecată. De asemenea, primarul a uitat de un alt dosar important instrumentat de DNA Bucureşti: contractele de achiziţie de lucrări în cazul a şase proiecte europene derulate în perioada 2007 – 2013. „Un lucru este cert: de la data preluării mandatului de primar, nu există niciun dosar penal care să-mi fi adus la cunoştinţă asupra unei fapte/intenţii sau alt lucru imputabil mie sau instituţiei pe care o conduc“, a susţinut Mihai Chirica. Edilul a continuat afirmând că nu a fost chemat încă la DNA pentru a-i fi adusă la cunoştinţă vreo învinuire în dosarul Skoda. „Nu o să fug nicăieri dacă voi fi chemat, şi este normal ca pe orice contracte derulate în perioada în care eu am avut şi calitate de demnitar, de viceprimar, să mă prezint pentru a da lămuriri. Nu cred că este un act de care trebuie să te simţi stigmatizat în momentul de faţă“, a mai spus Chirica. De remarcat că primarul a utilizat o perioadă îndelungată una dintre maşinile Skoda contractate prin leasing operaţional. El a renunţat la autoturism la scurt timp după ce, în luna decembrie 2016, a devenit public faptul că DNA a deschis un dosar în care verifică derularea contractului. 

Sechestre la foc automat, inclusiv la Nichita şi Tomorug

La DNA s-a prezentat ieri fostul primar Gheorghe Nichita, căruia i s-a adus la cu­noştinţă calitatea de inculpat. În cazul acestuia, potrivit unor surse judiciare, el este acuzat de abuz în serviciu pentru că a semnat graficul de achiziţie publică din anul 2013 şi cele patru contracte de leasing operaţional. În acelaşi timp, fostului primar i s-a pus sechestru pe bunuri. Conform aceloraşi surse, prejudiciul total în acest dosar este de aproape 500.000 lei. Fostul primar nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. La ieşirea de la audieri, acesta nu a oferit comentarii. Avocatul său, Ionel Nechita, a spus la ieşirea din sediul DNA că nici Nichita şi nici Liviu Hliboceanu – fost şef al Poliţiei Locale – nu au oferit declaraţii în faţa procurorilor. Un alt inculpat din acest dosar, Dumitru Tomorug, director în cadrul municipalităţii, nu a vrut să comenteze ieri acuzaţiile care i se aduc, dar a confirmat faptul că împotriva sa a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu. Tomorug a fost preşedintele Comisiei de evaluare la licitaţia organizată de către Primărie. În acelaşi timp, Tomorug a confirmat că i s-a pus sechestru pe avere. Ieri, la sediul DNA a mai fost prezentă şi Maria Simionescu, fostă şefă a Serviciului Economic de la Primăriei. Nici aceasta nu a oferit declaraţii la ieşirea din DNA. În dosar, inculpat mai este şi Eugen Chişcă, şeful Serviciului Adminstrativ, ajuns în Palatul Roznovanu ca şofer al fostului primar Gheorghe Nichita. În total, surse din cadrul anchetei spun că ar fi vorba de 10 persoane cărora li se aduc acuzaţii, asupra lor luându-se şi măsuri asiguratorii privind averea.

Ce conţine dosarul 

Licitaţia pe care DNA ar viza-o în acest dosar este cea privind achiziţia prin leasing operaţional, de către Primăria Iaşi, a patru vehicule marca Skoda: Superb şi Octavia. E vorba de o achiziţie realizată prin cerere de ofertă al cărei câştigător final a fost, în 16 mai 2013, dealerul Skoda Iaşi, leasingul fiind intermediat de Unicredit Leasing Fleet Management SRL. Caietul de sarcini aferent acestei achiziţii a fost semnat, în locul lui Nichita, de Mihai Chirica, semnătura acestuia aflându-se şi pe documentele prin care se ofereau clarificări suplimentare operatorilor economici. Alte semnături care apar pe do­cumente sunt cele ale lui Dumitru Tomorug şi Eugen Chişcă. După finalizarea procedurii de achiziţie, a cărei valoare a fost de 419.000 de lei, pe lângă cele patru maşini marca Skoda, Octavia şi Superb, ar mai fi ajuns una: un Skoda Rapid, de culoare roşie, cu număr de înregistrare B-99-KNG. Printr-un mecanism în care ar fi fost implicaţi mai mulţi funcţionari, inclusiv de la Poliţia Locală, această maşină ar fi ajuns, în cele din urmă, la Adina Samson, fosta amantă a primarului Gheorghe Nichita. (Alex ANDREI, Ionuţ BENEA)

Comentarii