Ei sunt autorii care au rămas în cursa pentru Premiul Naţional „Ziarul de Iaşi“

vineri, 27 martie 2015, 03:02
3 MIN
 Ei sunt autorii care au rămas în cursa pentru Premiul Naţional „Ziarul de Iaşi“

Juriul a decis să rămână în cursa pentru premiul de 6.000 de lei următoarele volume: „Uranus Park“, de M. Duţescu, „Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu“, de Dan Lungu, „Marea petrecere“ de Petre Barbu, „Miros de roşcată amară“ de Dan Alexe şi „Ne vom întoarce în Muribecca“ de Sebastian Corn.

Juriul a stabilit care sunt cei cinci finalişti din cursa pentru Premiul Naţional „Ziarul de Iaşi“. Devenit o tradiţie de ani buni, acest premiu recompesează autorul celei mai bune cărţi de proză românească.

Lista iniţială cu­prindea următoarele zece volume: „Boddah speriat“ de Ionuţ Chiva, publicat la Polirom, „Uranus Park“ de M. Duţescu (Polirom), „Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu“, de Dan Lungu (Polirom), „America de peste pogrom“, de Cătălin Mihuleac, volum publicat la editura Cartea Românească, „Marea petrecere“ de Petre Barbu, volum publicat tot la Cartea ro­mânească, „Sfârşit de sezon“ de Marius Chivu, publicat la Polirom, „Simfonia animalieră“ de Veronica D. Niculescu, volum publicat la Casa de pariuri literare, „Miros de roşcată amară“ de Dan Alexe, publicat la editura Humanitas, volumul „Ne vom întoarce în Muribecca“ de Sebastian A. Corn, volum publicat la editura Nemira şi „Diavolul vânează inima ta“ de Daniel Bănulescu, volum publicat la editura Charmides.

Juriul a decis să rămână în cursa pentru premiul de 6.000 de lei următoarele vo­lume: „Uranus Park“, de M. Duţescu, „Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu“, de Dan Lungu, „Marea petrecere“ de Petre Barbu, „Miros de roşcată amară“ de Dan Alexe şi „Ne vom întoarce în Muribecca“ de Sebastian Corn. Din lista de mai sus, juriul va anunţa câştigătorul până luni.

Tot în cadrul acestei întâlniri s-a stabilit şi cui revine premiul pentru debut. Ca şi anul trecut, acesta este oferit pentru două vo­lume. Este vorba de „Proza lui Alexandr Solje­niţîn. Un document artistic al gulagului“ de Cecilia Maticiuc, volum scos la Editura Insti­tutul European şi „Nicolae Petrescu-Comnen – diplomat”, de Adrian Viţalaru, volum editat la Editura Universităţii „Al. I. Cuza“.

Din juriu fac parte scriitorii Alexandru Călinescu, Emil Bru­maru, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş.

Anul trecut, premiul a fost adjudecat de scriitorul Matei Vişniec, cu volumul „Negus­torul de începuturi de roman“ iar Premiul pentru debut a fost adjudecat de Ana Ionesei, pentru cartea de versuri „Maldororiana“, şi de Dragoş Zetu, pentru volumul „Povestirile lui Alice Munro“.

Gala de decernare a premiului va avea loc după Paşti, în Aula Magna „Ha­ralamb Vasiliu“ a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi, care este şi sponsorul principal al evenimentului.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost înfiinţat în 2003, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi re­pere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. 

Comentarii