Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

Sistemul de învăţământ din România nu i-a oferit decât un post de navetist. Cel din SUA i-a dat post în universitate

Era navetistă la Şcoala din Poieni, acum predă la Universitatea din New Jersey

GALERIE
mihaela
  • mihaela
- +

Povestea impresionantă a Mihaelei Epurianu te umple şi de bucurie, dar şi de revoltă în acelaşi timp. Timp de 6 ani de zile după terminarea facultăţii de psihologie s-a zbătut în lipsuri şi frustrări, într-un sistem de educaţie care nu i-a oferit nicio şansă: doar posturi de profesor navetist la şcoli precum cele din Poieni, din Victoria sau din Dancu. Un master la o cunoscută universitate americană avea să-i schimbe radical şi definitiv viaţa. A urmat acolo doctoratul, iar acum este cadru universitar, predând cursuri de psihologie la Monclair State University, New Jersey. Povestea Mihaelei, de la profesor navetist la dascăl iubit de studenţi în SUA, care sunt captivaţi de metodele interactive şi inovatoare cu care ea lucrează, poate fi subiect de film pentru noul val de regizori români, dar şi un motiv de interpelare în Parlament la adresa ministrului român al Educaţiei.

Da, Mihaela este acum, cu si­gu­ranţă, un om fericit! Are o carieră de care oricine poate fi mândru, dar şi o familie frumoasă. Lucruri care, în urmă cu câţiva ani, când făcea naveta la ţară cu cizmuliţe în picioare, păreau de basm. Povestea ei este dovada vie că, prin studiu şi curajul de a-ţi căuta şansa oricât de departe, poţi ajunge în câţiva ani să ai o carieră de succes, la care mulţi doar visează.

Mihaela Epurianu, căsătorită, Dranoff, a fost din 1998 până în 2004 profesor la şcolile săteşti din Poeni, din Santa Mare, la liceul din comuna Victoria şi la şcoala gimnazială din Dancu. Apoi, brusc, şi-a aruncat cât colo cizmele de navetistă şi a plecat în SUA. Mai întâi ca studentă la un program de master în Psihologia Clinică a Copilului şi a Adoles­centului, şi mai apoi ca doctorand în Psihologie Clinică. În prezent se poate considera împlinită: în nu­mai câţiva ani a ajuns psiholog şi cadru universitar apreciat în New Jersey.

Obstacole de navetistă

La Iaşi, Mihaela, acum în vârstă de 40 de ani, a absolvit Univer­sitatea „Al.I. Cuza“, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţele Educaţiei.

„Aici, în SUA, lucrez ca psiholog la un cabinet particular, unde majoritatea pacienţilor sunt imigranţi din diverse ţări. De asemeena, lucrez şi ca profesor la Montclair State University din New Jersey, unde predau cursuri în departamentul de psihologie. Specializarea postdoctorală în farmacologie clinică este de fapt un program de Master online pe care îl fac din dorinţa de a învăţa mai multe despre tratamentul me­dicamentos al diverselor afecţiuni psihologice. În cei 4 ani în care am predat în Iaşi m-am luptat cu obstacole mai mult sau mai puţin tipice situaţiei de profesor înce­pător. În acei ani mi-a venit ideea să studiez mai mult psihologia, mai ales cea a copilului şi a adolescentului. În România aveam mulţi elevi care veneau cu situaţii personale disperate şi îmi cereau sprijinul, mulţi dintre ei copleşiţi de traume şi resimţind efectele negative ale contextului politic şi economic din România la sfâr­şitul anilor ’90“, îşi aminteşte Mihaela.

De la profesor navetist, ieşeanca a ajuns să fie iubită de studenţii din SUA, care sunt captivaţi de metodele didactice interactive şi inovatoare cu care aceasta lucrea­ză. Mărturiseşte că experienţa din SUA este foarte diferită de anii de studenţie din Iaşi. A fost imediat captivată de faptul că studiile nu erau doar teoretice, ci şi aplicate la situaţii reale, prin practica obligatorie.

„Datorită bazei teoretice solide cu care am venit din Ro­mânia şi a obişnuinţei de a citi şi de a scrie lucrări aprofundate pe teme relevante, cerinţele de la mas­ter şi doctorat nu au fost greu de îndeplinit. Am venit din Româ­nia şi cu sârguinţa şi seriozitatea pe care mi-au cultivat-o părinţii mei, care m-au încurajat mereu să iau şcoala în serios şi să nu mă dau bătută de obstacolele care îmi ies în cale. Ei au înţeles pasiunea mea pentru studiul limbii engleze încă din şcoala generală, şi mi-au acordat tot sprijinul necesar pentru a studia aprofundat această disciplină. Le datorez lor faptul că mi-au fost modele de onestitate, dăruinţă, căldură sufletească şi respect reciproc“, spune profeso­rul ieşean din New Jersey.

Studenţii ei seamănă cu cei de la Iaşi

Acum poeşteşte cu drag despre studenţii ei americani, care se asea­mănă cu cei din România, în ciuda diferenţelor de cultură, educaţie şi mentalitate. După păre­rea ei, ritmul de maturizare este cam acelaşi. Aceasta povesteşte că în New Jersey are mulţi studenţi care se întreţin singuri, lucrează la un job sau două şi ţin pasul şi cu şcoala. Are şi studenţi mai în vârstă, oameni care doresc să facă o facultate chiar dacă nu mai au douazeci de ani, studenţi care vin din familii cu situaţii materiale foarte bune şi care au tot sprijinul necesar de acasă şi care îşi permit o adolescenţă mai prelungită, pentru că sunt protejaţi de realităţile dure ale lumii în care trăim.

„Dar majo­ritatea sunt pe undeva pe la mij­loc, ca venit şi statut social, şi de­vin conştienţi de responsabilităţile lor de adult în anii facultăţii. Mulţi sunt copii de imigranţi la prima generaţie din familiile lor care ajung pe băncile unei universităţi, şi sunt foarte ambiţioşi şi pasionaţi de studii. Cred că studenţii din România se confruntă cu obstacole similare, majoritatea legate de probleme financiare, dar şi de posibilitatea de a folosi studiile într-un fel productiv după absolvirea facultăţii. Petrec mult timp cu studenţii mei discutând despre ce pot face pe piaţa forţei de muncă cu diploma lor de ab­solvire şi în ce fel pot aplica în viaţa de zi cu zi cunoştinţele do­bândite în facultate“, ne explică Mihaela Dranoff.

Ca şi studenţii de la noi, şi cei din New Jersey sunt adesea intimidaţi de examene şi de eseurile mai lungi de o pagină. Spre deosebire de cei din Româ­nia, studenţii ei sunt obişnuiţi cu testele tip grilă. Mihaela încearcă adesea să introducă metode mo­derne de predare, pentru a le atrage atenţia.

„Apelez des la colegii de la serviciul de informatică şi tehnologie din campus pentru a afla cum pot să îmi organizez cursurile într-o manieră captivantă pentru studenţi, ţinând cont de tendinţa tinerilor de astăzi de a se baza pe tehnologie şi pe stimuli vizuali“, adaugă ea.

Şi, pentru că îşi doreşte să ajute ori de câte ori i se cere, vine în ţară destul de des. În prezent, colaborează cu o organizaţie din Iaşi, „Steluţe pe Pă­mânt“, unde a participat în aprilie 2015 la organizarea unor ateliere pe diverse teme legate de psihologia copilului cu şi fără nevoi speciale. 

Pedeapsa corporală la copii, o „educaţie“ pe care vrea să o elimine

„Programul ACT RSK este parte din această serie. Doresc mult să fiu de folos colegilor din România pe baza a ce am învăţat în experienţa mea din SUA. Sper să pot stabili colaborări de lungă durată şi să contribui la dezvol­tarea studiului psihologiei şi a apli­caţiilor ei în România. În luna aprilie am participat la o serie de evenimente legate de tema autismului. Am venit cu un coleg, prof.univ.dr. Peter Vietze, pentru patru ateliere în Iaşi, unde am cunoscut studenţi, părinţi şi reprezentanţi ONG. Mi-a făcut mare plăcere să le vorbesc studenţilor de la Universitatea „Al.I. Cuza“, studenţi la Facultatea de Psihologie. Le-am povestit că, în anul în care am dat eu la facultate, nu exista acest departament, şi că studiul psihologiei a fost interzis mulţi ani din cauza regi­mului comunist. Am fost impresionată de activitatea departamentului, care, sub conducerea dlui profesor Alois Gherguţ, se ali­niază la modele internaţionale de predare a psihologiei“, spune Mihaela Dranoff.

Zilele acestea se va afla iar în Iaşi, venită să le vorbească ONG-urilor despre un program de încurajare a creşterii copilului prin evi­tarea disciplinei corporale.

„Pro­gramul se numeşte „Adults and Chil­dren Together Raising Safe Kids“, şi introduce ideea de redirecţionare a comportamentului copiilor prin intervenţii care nu şicanează copilul şi nu pune în pericol relaţia dintre copil şi părinte, care ar trebui să fie ba­zată pe încredere şi respect reciproc“, explică aceasta.

Şi da, ea ştie cel mai bine, deoarece are o fetiţă de cinci ani, Sofia, cu care are o relaţie specială. Mihaela Dranoff este căsătorită cu un cetăţean american, care are însă rădăcini româneşti de la ambii părinţi, şi pe care l-a cunoscut la doctorat, la Fairleigh Dickinson University, în 2006. Fetiţa lor se află în ţară pentru a şasea oară, şi este foarte încântată de aceste călătorii. Deşi la vremea lor erau un adevărat supliciu, Mihaela îşi aminteşte acum cu drag şi nostalgie de perioada în care a făcut naveta şi a predat la şcolile din satele ieşene, fie pe ploaie, fie pe ger. Timpul a dovedit că destinul ei este catedra. Un loc de unde poate face cu adevărat o schimbare.

Comentarii Facebook

(15 comentarii)

Citeste Faq
Scrie un comentariu

Toate campurile sunt obligatorii!

Cod verificare* Security Code
Toate campurile sunt obligatorii!
Comentariile cu continut licentios vor fi sterse.
Joi, 07 Ianuarie 2016, 17:39
viorel foote
what a nice story.i live very close to you and i'm very proud of you my child is in the same profation but si is a MD good luck to all special who has rumainien blood all the best to you and the little sofia
Joi, 07 Ianuarie 2016, 16:37
bebe
Ati vrut sa scrieti: "Preda la o universitate din New Jersey" nu "la Universitatea din New Jersey". "Universitatea din New Jersey" nu exista. Ati putea preciza si ce grad didactic are profesoara? Este adjunct sau tenured? Ca sa mai taiem putin din coada pisicii.
Joi, 07 Ianuarie 2016, 16:23
Daria
Sa termini Pac de Psihologie cu nota mare nu-i mare lucru. Daca ar fi terminat Fac de Matematica ar fi fost mai deosebit.
Joi, 07 Ianuarie 2016, 15:56
elena
Urgent avem nevoie de colaboratori part-time in cel mai select si mai serios program de castigat bani la domiciliu, in timpul liber. Cerem dorinta de a invata ceva nou si seriozitate. Oferim indrumare pas cu pas, instruire gratuita de cea mai buna calitate si contract care va garanta plata comisioanelor. Solicitati acum detalii la adresa de email:bldrizabela@yahoo.com
Marian Vineri, 08 Ianuarie 2016, 11:58
Mai multe detalii se pot primi ???
Joi, 07 Ianuarie 2016, 14:51
Nicu
"Facultatea de Filosofie şi Ştiinţele Educaţiei" ? Nu cumva este "Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei" ?
Iona Joi, 07 Ianuarie 2016, 15:06
E corect asa: In anii '90 asa se chema... :)
Joi, 07 Ianuarie 2016, 14:36
mucea
pai daca nu se marita cu americanu' mai venea inapoi?
Joi, 07 Ianuarie 2016, 13:54
D.
Felicitari d-nei Mihaela Dranoff ! Totusi, si copiii din Poieni, Victoria sau Dancu trebuie sa invete carte.
Joi, 07 Ianuarie 2016, 12:01
radu
Esec pt Mihaela ! Ii era mult mai bine daca raminea in tara, se inscria intr-un partid, de preferinta PSD, se culca cu un barsoan umflat si prost dar potent financiar, statea numai pe la spa-uri,nu mai studia nimic ani in sir si asculta doar manele. Asta viata aici, se integra perfect in Romanica, nu o biata profesoara in SUA.
Joi, 07 Ianuarie 2016, 10:50
Thunder
Felicitari pt Mihaela ca a reusit si pt Paula ca a scris un articol prin care ne arata ca romanii tineri si seriosicare isi vad de treaba pot reusi (nu in Romania dar asta nu conteaza). In loc sa se duca prin cluburi si fel de fel de hrube unde pot sa arda ca sobolanii sau sa iasa in strada la fel de fel de proteste lesinate platite de niste slugi politice prin care au impresia ca sunt tineri frumosi si liberi care salveaza Romania, ar fi bine sa se tina de invatatura nu sa faca studii exceland prin absenta si luand examene din mila, din sila sau platind spaga. Sa faci un doctorat in SUA sau in Romania nu e mare scofala, trebuie doar un singur lucru: sa MUNCESTI cu seriozitate, sa inveti oricat de greu iti este sau ti se pare sau iti este.
Joi, 07 Ianuarie 2016, 10:37
pic
E mai greu sa reusesti sa fii prof in Romania , pe la o institutie de invatamant superior! Trebuie sa fii odrasla cuiva din interior , eventual ruda prin alianta , un pui de membru de partid sau sa fii cu buzunarele pline ...
Joi, 07 Ianuarie 2016, 08:46
Ioan
George,taran te-ai nascut,taran ai ramas ! Pacat ca jignesti o profesionista in ziaristica.Urmareste tot ce scrie si daca ai caracter o sa vina vremea sa-ti ceri scuze,cum am facut si eu .Cum adica ii asigura Mihaela Dranoff o excursie in America ? Explica-te ca nu-nteleg .Si mai raspunde-mi la o intrebare:care este scopul unui ziarist pentru a-si lua salariul ?
Joi, 07 Ianuarie 2016, 07:54
GEORGE
DN ZIARIST CAND HOTARASTI SA TE FACI PROFESOR TREBUIE SA IEI IN CALCUL CA SI SCOLILE DE LA TARA SI ACEI COPII CARE LOCUESC IN COMUNELE TARII TREBUIE SA INVETE ,NU TREBUIE S-O JELESTI PE ACEASTA TANARA ATAT DE MULT .CE SE INTAMPLA CU BIETII COPII DE LA TARA CARE UNII DIN EI SUNT MINTI LUMINATE ? EI NU TREBUIE SA INVETE .N-A MAI FACUT EA NAVETA IN CIZME DE CAUCIUC CUM AM FACUT EU, LA POIENI ESTE ASFALT LA SANTA MARE DEASEMENI .PE VREMEA MEA STATEM IN SAT CA NU ERAU AUTOBUZE SI VENEAM CU CARUTA LA IASI ACUM 50 ANI DAR IMI AMINTESC CU PLACERE .CE MARE LUCRU CA A AJUNS IN AMERICA? ASTA SA NE BUCURE CA IN TARA EI A AVUT UN INCEPUT SOLID .CE SA FACA MINISTRU INVATAMANTULUI SA INCHIDA SCOLILE DE LA SAT ?TU CU ARTICOLUL ASTA TE-AI ASIGURAT DIN PARTEA CELEI CARE AI LAUDAT-O CU O EXCURSIE IN AMERICA .SI SA NU UITI CA SI COPIII DE LA TARA TREBUIE SA INVETE SI PENTRU ASTA CHELTUIM CU STUDENTII NU PENTRU ALTE TARI ..
StefannelUK Joi, 07 Ianuarie 2016, 15:51
Buna ziua, Scapati din vedere esenta lucrului trecut, prezent si implinit. In Romania, in prezent si in trecut, nu exista conditii speciale pentru navetisti. Nu sunt platiti pentru deplasari (lungi de multe ori), pentru orele pierdute (de multe ori blocati printre nameti) in drumul lor spre o scoala uitata de lume dar plina de copii isteti. Din acest punct de vedere, profesorii ce sunt repartizati la sate sunt defavoritati. Din acest motiv cei ce sunt repartizati la oras au "posturi bune" iar cei ce sunt repartizati la sate "nu au posturi bune" : nu exista recompense financiare. Cand vor fi platiti dublu cei ce fac naveta, atunci se va echivala situatia. Desigur, din prisma acestor lucru, (oras - post bun ; sat - post mai putin bun), posturile bune sunt date celor cu pile/relatii/sex/spaga iar cele mai putin bune, persoanelor destepte, calificate, competente dar fara pile/relatii/spaga. Cand combini niste profesori compenetti dar platiti prost/ profesori incompetenti dar cu pile, o materie inadecvata , niste tineri fara viitor si multe manele obtii prezentul si negrul viitor. O zi buna.
wtf Joi, 07 Ianuarie 2016, 10:43
Trebuie dedus din gramatica folosita de georgel ca apogeul lui academic a fost, asta intr-un caz optimist, o scoala profesionala. De unde sa stie georgel ca performanta unui sistem educational este de fapt un cumul al performantei tuturor cadrelor didactice. Nu este suficient sa ai un profesor excelent iar restul sub mediocri. Georgel tu nu cunosti problemele generale ale mediului academic in Romania, apoi pe cele particulare ale Psihologiei din Iasi. Lipsa asta de cunostinte plus faptul ca nu stii sa scrii corect ar fi trebuit sa te impiedice sa murdaresti mediul online cu un coment incorect din toate punctele de vedere care iti trec prin cap.
xyz Joi, 07 Ianuarie 2016, 09:49
adevarat,si copiii de la tara trebuie sa invete, dar nu cred ca e corect sa trimiti la tara profesorii cu note mari la titularizare, iar pe cei cu note mici sa ii tii in oras. ati vazut ce posturi se scot la titularizare? sa ajunga profesor cu nota 9.85 sa predea in doua sate la zeci de km de Iasi nu mi se pare corect. nu credeti ca astfel de oameni cu capacitati intelectuale ridicate ajung sa se plafoneze in mediul rural, unde printre elevi sunt cateva varfuri, dar majoritatea sunt limitati?
Luci Joi, 07 Ianuarie 2016, 08:58
georgele, tu te-ai duce la tara, zi de zi, 6 ani, sa-i inveti pe copiii pe care-i jelesti atata? hai, ca nu-i greu, ia aplica la concursul de titularizare. daca ti se pare prea greu, intreaba-l pe ala sau pe aia pe care i-ai votat pentru Parlament de ce e invatamantul cum e mai ales in mediul rural, si nu pe cei care pleaca din tara sau pe cei care-ti arata pe ce lume traiesti.
Joi, 07 Ianuarie 2016, 07:02
yuyu
Si uite-asa o barba-avea si tot mereu o pieptana !
Joi, 07 Ianuarie 2016, 06:22
Ioan
Va felicit,doamna Paula Scinteianu,pentru frumosul articol .Va urez in acelasi timp :"LA MULTI ANI" !
Joi, 07 Ianuarie 2016, 05:38
dc
cat timp pilele si secaturile vor conduce invatamantul romanesc, oamenii normali nu vor avea nicio sansa sau sanse putine; sigur ca exemplul din articolul de fata e unul fericit, nu toata lumea ia doctorate in state si nu toata lumea are facultati; si mai trebuie sa ai si noroc; idea este ca sansele nu sunt egale in Romania si daca esti bun la ceva nu te baga nimeni in seama; trebuie sa ai pile si sa dai mita; asta e toata diferenta; diferenta care se face prin educatie adica prin scoala fara secaturi
Joi, 07 Ianuarie 2016, 05:38
dc
cat timp pilele si secaturile vor conduce invatamantul romanesc, oamenii normali nu vor avea nicio sansa sau sanse putine; sigur ca exemplul din articolul de fata e unul fericit, nu toata lumea ia doctorate in state si nu toata lumea are facultati; si mai trebuie sa ai si noroc; idea este ca sansele nu sunt egale in Romania si daca esti bun la ceva nu te baga nimeni in seama; trebuie sa ai pile si sa dai mita; asta e toata diferenta; diferenta care se face prin educatie adica prin scoala fara secaturi
Joi, 07 Ianuarie 2016, 10:37
pic
E mai greu sa reusesti sa fii prof in Romania , pe la o institutie de invatamant superior! Trebuie sa fii odrasla cuiva din interior , eventual ruda prin alianta , un pui de membru de partid sau sa fii cu buzunarele pline ...
Joi, 07 Ianuarie 2016, 07:54
GEORGE
DN ZIARIST CAND HOTARASTI SA TE FACI PROFESOR TREBUIE SA IEI IN CALCUL CA SI SCOLILE DE LA TARA SI ACEI COPII CARE LOCUESC IN COMUNELE TARII TREBUIE SA INVETE ,NU TREBUIE S-O JELESTI PE ACEASTA TANARA ATAT DE MULT .CE SE INTAMPLA CU BIETII COPII DE LA TARA CARE UNII DIN EI SUNT MINTI LUMINATE ? EI NU TREBUIE SA INVETE .N-A MAI FACUT EA NAVETA IN CIZME DE CAUCIUC CUM AM FACUT EU, LA POIENI ESTE ASFALT LA SANTA MARE DEASEMENI .PE VREMEA MEA STATEM IN SAT CA NU ERAU AUTOBUZE SI VENEAM CU CARUTA LA IASI ACUM 50 ANI DAR IMI AMINTESC CU PLACERE .CE MARE LUCRU CA A AJUNS IN AMERICA? ASTA SA NE BUCURE CA IN TARA EI A AVUT UN INCEPUT SOLID .CE SA FACA MINISTRU INVATAMANTULUI SA INCHIDA SCOLILE DE LA SAT ?TU CU ARTICOLUL ASTA TE-AI ASIGURAT DIN PARTEA CELEI CARE AI LAUDAT-O CU O EXCURSIE IN AMERICA .SI SA NU UITI CA SI COPIII DE LA TARA TREBUIE SA INVETE SI PENTRU ASTA CHELTUIM CU STUDENTII NU PENTRU ALTE TARI ..
StefannelUK Joi, 07 Ianuarie 2016, 15:51
Buna ziua, Scapati din vedere esenta lucrului trecut, prezent si implinit. In Romania, in prezent si in trecut, nu exista conditii speciale pentru navetisti. Nu sunt platiti pentru deplasari (lungi de multe ori), pentru orele pierdute (de multe ori blocati printre nameti) in drumul lor spre o scoala uitata de lume dar plina de copii isteti. Din acest punct de vedere, profesorii ce sunt repartizati la sate sunt defavoritati. Din acest motiv cei ce sunt repartizati la oras au "posturi bune" iar cei ce sunt repartizati la sate "nu au posturi bune" : nu exista recompense financiare. Cand vor fi platiti dublu cei ce fac naveta, atunci se va echivala situatia. Desigur, din prisma acestor lucru, (oras - post bun ; sat - post mai putin bun), posturile bune sunt date celor cu pile/relatii/sex/spaga iar cele mai putin bune, persoanelor destepte, calificate, competente dar fara pile/relatii/spaga. Cand combini niste profesori compenetti dar platiti prost/ profesori incompetenti dar cu pile, o materie inadecvata , niste tineri fara viitor si multe manele obtii prezentul si negrul viitor. O zi buna.
wtf Joi, 07 Ianuarie 2016, 10:43
Trebuie dedus din gramatica folosita de georgel ca apogeul lui academic a fost, asta intr-un caz optimist, o scoala profesionala. De unde sa stie georgel ca performanta unui sistem educational este de fapt un cumul al performantei tuturor cadrelor didactice. Nu este suficient sa ai un profesor excelent iar restul sub mediocri. Georgel tu nu cunosti problemele generale ale mediului academic in Romania, apoi pe cele particulare ale Psihologiei din Iasi. Lipsa asta de cunostinte plus faptul ca nu stii sa scrii corect ar fi trebuit sa te impiedice sa murdaresti mediul online cu un coment incorect din toate punctele de vedere care iti trec prin cap.
xyz Joi, 07 Ianuarie 2016, 09:49
adevarat,si copiii de la tara trebuie sa invete, dar nu cred ca e corect sa trimiti la tara profesorii cu note mari la titularizare, iar pe cei cu note mici sa ii tii in oras. ati vazut ce posturi se scot la titularizare? sa ajunga profesor cu nota 9.85 sa predea in doua sate la zeci de km de Iasi nu mi se pare corect. nu credeti ca astfel de oameni cu capacitati intelectuale ridicate ajung sa se plafoneze in mediul rural, unde printre elevi sunt cateva varfuri, dar majoritatea sunt limitati?
Luci Joi, 07 Ianuarie 2016, 08:58
georgele, tu te-ai duce la tara, zi de zi, 6 ani, sa-i inveti pe copiii pe care-i jelesti atata? hai, ca nu-i greu, ia aplica la concursul de titularizare. daca ti se pare prea greu, intreaba-l pe ala sau pe aia pe care i-ai votat pentru Parlament de ce e invatamantul cum e mai ales in mediul rural, si nu pe cei care pleaca din tara sau pe cei care-ti arata pe ce lume traiesti.
Joi, 07 Ianuarie 2016, 08:46
Ioan
George,taran te-ai nascut,taran ai ramas ! Pacat ca jignesti o profesionista in ziaristica.Urmareste tot ce scrie si daca ai caracter o sa vina vremea sa-ti ceri scuze,cum am facut si eu .Cum adica ii asigura Mihaela Dranoff o excursie in America ? Explica-te ca nu-nteleg .Si mai raspunde-mi la o intrebare:care este scopul unui ziarist pentru a-si lua salariul ?
Joi, 07 Ianuarie 2016, 12:01
radu
Esec pt Mihaela ! Ii era mult mai bine daca raminea in tara, se inscria intr-un partid, de preferinta PSD, se culca cu un barsoan umflat si prost dar potent financiar, statea numai pe la spa-uri,nu mai studia nimic ani in sir si asculta doar manele. Asta viata aici, se integra perfect in Romanica, nu o biata profesoara in SUA.
Joi, 07 Ianuarie 2016, 10:50
Thunder
Felicitari pt Mihaela ca a reusit si pt Paula ca a scris un articol prin care ne arata ca romanii tineri si seriosicare isi vad de treaba pot reusi (nu in Romania dar asta nu conteaza). In loc sa se duca prin cluburi si fel de fel de hrube unde pot sa arda ca sobolanii sau sa iasa in strada la fel de fel de proteste lesinate platite de niste slugi politice prin care au impresia ca sunt tineri frumosi si liberi care salveaza Romania, ar fi bine sa se tina de invatatura nu sa faca studii exceland prin absenta si luand examene din mila, din sila sau platind spaga. Sa faci un doctorat in SUA sau in Romania nu e mare scofala, trebuie doar un singur lucru: sa MUNCESTI cu seriozitate, sa inveti oricat de greu iti este sau ti se pare sau iti este.
Joi, 07 Ianuarie 2016, 13:54
D.
Felicitari d-nei Mihaela Dranoff ! Totusi, si copiii din Poieni, Victoria sau Dancu trebuie sa invete carte.
Joi, 07 Ianuarie 2016, 14:51
Nicu
"Facultatea de Filosofie şi Ştiinţele Educaţiei" ? Nu cumva este "Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei" ?
Iona Joi, 07 Ianuarie 2016, 15:06
E corect asa: In anii '90 asa se chema... :)
Joi, 07 Ianuarie 2016, 06:22
Ioan
Va felicit,doamna Paula Scinteianu,pentru frumosul articol .Va urez in acelasi timp :"LA MULTI ANI" !
Joi, 07 Ianuarie 2016, 16:23
Daria
Sa termini Pac de Psihologie cu nota mare nu-i mare lucru. Daca ar fi terminat Fac de Matematica ar fi fost mai deosebit.
Joi, 07 Ianuarie 2016, 16:37
bebe
Ati vrut sa scrieti: "Preda la o universitate din New Jersey" nu "la Universitatea din New Jersey". "Universitatea din New Jersey" nu exista. Ati putea preciza si ce grad didactic are profesoara? Este adjunct sau tenured? Ca sa mai taiem putin din coada pisicii.
Joi, 07 Ianuarie 2016, 07:02
yuyu
Si uite-asa o barba-avea si tot mereu o pieptana !
Joi, 07 Ianuarie 2016, 14:36
mucea
pai daca nu se marita cu americanu' mai venea inapoi?
Joi, 07 Ianuarie 2016, 17:39
viorel foote
what a nice story.i live very close to you and i'm very proud of you my child is in the same profation but si is a MD good luck to all special who has rumainien blood all the best to you and the little sofia
Joi, 07 Ianuarie 2016, 15:56
elena
Urgent avem nevoie de colaboratori part-time in cel mai select si mai serios program de castigat bani la domiciliu, in timpul liber. Cerem dorinta de a invata ceva nou si seriozitate. Oferim indrumare pas cu pas, instruire gratuita de cea mai buna calitate si contract care va garanta plata comisioanelor. Solicitati acum detalii la adresa de email:bldrizabela@yahoo.com
Marian Vineri, 08 Ianuarie 2016, 11:58
Mai multe detalii se pot primi ???

Ultima ora

editorial

 Uniunea Europeană după Bratislava (II)

Lucian DÎRDALA

Uniunea Europeană după Bratislava (II)

 În prima parte a acestui articol, publicată săptămâna trecută, am trecut în revistă câteva dintre motivele pentru care Consiliul European informal de la Bratislava, desfăşurat în ziua de 16 septembrie fără participarea Marii Britanii, nu putea reprezenta un punct de cotitură în plan instituţional. El a avut doar rolul de a deschide o perioadă de reflecţie care trebuie atent valorificată, dacă se doreşte ca în martie 2017, la Roma, festivităţile prilejuite de cea de a şaizecea aniversare a comunităţii să nu se transforme într-un eşec.

Filmuletul zilei

opinii

Doamna Wanda

Nichita DANILOV

Doamna Wanda

Stând proţăpit în faţa doamnei Wanda, am vrut să rostesc dialogul lui Romeo, dar m-am oprit la timp. Nu sosise încă momentul potrivit să dau cu tifla! Sunt sigur că doamna Wanda avea o vagă idee despre ce înseamnă slăbiciunile lui Shakespeare. N-avea rost să-mi răcesc gura de pomană!

Manipulări cu „ştiri alternative”

Michael ASTNER

Manipulări cu „ştiri alternative”

 Zilele trecute, un prieten a postat pe peretele unui prieten un link la un articol de pe www.alternativenews.ro: „Noaptea minţii: UE vrea ca România să-şi ARD| VIILE”. Măi să fie!

Pelesh

Briscan ZARA

Pelesh

Privind opulenţa aceea debordantă, centimetrii aceia umpluţi până la refuz cu artă, cu lemn, sticlă, metal, cu orice de valoare mai mare decât tot ce am eu şi voi avea vreodată în viaţă, m-a prins rău de la stomac şi un dor de comunism cum n-am simţit niciodată.

pulspulspuls

Iaca surprizele de pe listele leberale, aflate la negocieri!

Iaca surprizele de pe listele leberale, aflate la negocieri!

"Vom aduce sânge proaspăt la Iaşi pe listele de candidaturi de la parlamentarele din decembre" - cam aşa ceva ne-a spus alaltăieri madama Alinuţa, prezidenta pe ţară a leberalilor, care a vizitat filiala pentru a-i înscăuna pe noii şefi ai acesteia. 

Caricatura zilei

La muzeu

 

Editia PDF

Bancul zilei

Daniel Barbu, de la partidul lui Tariceanu (ALDE), a spus ca "meseria de politician este riscanta, mai riscanta decât (...)

Intrebarea zilei

Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.