EXCLUSIV! „Furtună” în SRI după crima de vineri. Printre suspecți este și tatăl unei foste iubite a băiatului

luni, 14 noiembrie 2016, 03:01
6 MIN

Crima petrecută vineri într-un bloc din cartierul Alexandru cel Bun a pus pe jar nu numai Poliţia, dar şi SRI Iaşi. Asta pentru că tatăl liceanului eminent ucis în casă ocupă o funcţie importantă în SRI Iaşi, având grad de colonel, iar anchetatorii nu exclud şi varianta ca abominabila faptă să aibă legătură cu locul de muncă al tatălui. „Ziarul de Iaşi“ a aflat detalii uluitoare, în exclusivitate, despre crima care a zguduit oraşul. Deşi vag, acestea pot contura anumite ipoteze privind autorul şi mobilul crimei.

Aseară, jurnaliștii „Ziarul de Iaşi“ au aflat că polițiștii au în cercul de suspecți și pe tatăl unei foste iubite a băiatului. Anchetatorii ar fi aflat că vineri băiatul nu ar fi mers la școala deoarece s-ar fi certat cu tatăl fetei. Reprezentanții Poliției au refuzat să infirme sau să confirme dacă bărbatul a fost audiat și dacă are alibi pentru ziua de vineri. Un lucru este cert: atacul a fost premeditat, cuţitul crimei, unul lung şi lat, nefiind un obiect din casă.

Furtună în Serviciul Român de Infor­maţii din Iaşi şi în Poliţia ieşeană. Agenţii Serviciului de Informaţii şi poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale al Poliţiei şi Secţiei 1 Dacia conlucrează in­tens, şi s-au mobilizat la maximum pentru aflarea indiciilor ce ar putea duce la prin­derea cât mai rapidă a ucigaşului tânărului Sabin Şerban. Cu alte cuvinte, un ucigaş umblă încă liber pe străzile din Iaşi, putând lovi oriunde. Vă reamintim că, în ziua de vineri, un tânăr în vârstă de 18 ani, elev eminent la Liceul de Informatică din Copou, a fost ucis cu un cuţit, chiar în apartamentul său. Tatăl acestuia, Gheorghe Şerban, ocupă o funcţie importantă în Serviciul Român de Informaţii: are gradul de colonel şi lucrează în Operativ. De ase­menea, mama acestuia, Carmen Şerban, lucrează ca vameş la punctul de trecere a frontierei Sculeni. Spre groaza tatălui şi a soţiei, dar şi a unui oraş întreg, Sabin a fost găsit de către tatăl acestuia, care se întorcea de la serviciu, mort în holul apartamentului, vineri la ora 17:40. 

Tatăl a sunat la 112, iar medicii SMURD care au venit la faţa locului nu au mai avut ce face decât să constate decesul. În jurul orei 20, la faţa locului au ajuns medicii legişti, pentru a stabili ora morţii copilului, apoi au lăsat criminaliştii, pentru a găsi detalii fine ce ar putea duce la stabilirea circumstanţelor morţii copilului. În acest timp, părinţii erau devastaţi: tatăl îşi smulgea părul din cap, iar mama băiatului a făcut sincopă din cauza şocului. Era singurul lor copil. Ea a avut nevoie de o oră de îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD, şi nu a dorit să plece de lângă copil multă vreme. Tîrziu în noapte, corpul neînsufleţit al copilului a fost transportat la Institutul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiei.

Patrule în civil „scanează“ zona crimei

Sâmbătă şi duminică, atât poliţiştii, cât şi agenţii Serviciului de Informaţii ieşean s-au mobilizat pentru a aduna cât mai multe informaţii. Poliţiştii au format patrule în civil şi au ascultat orice şoaptă, atât în timpul nopţii, cât şi pe timp de zi, atât sâmbătă, cât şi duminică. Cu toate acestea, aseară, poliţiştii erau dezamăgiţi de rezultate, iar cercul de suspecţi era încă prea vag conturat. Interesant este că printre suspecţii investigaţi se află şi tatăl unei foste iubite a băiatului ucis, al cărui nume nu a fost făcut public, persoană cu care băiatul s-ar fi certat chiar în ziua crimei. 

Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au aflat amănunte exclusive din anchetă, foarte dureroase pentru părinţi. Reporterii ziarului nostru au aflat şi ce a găsit tatăl copilului când a ajuns acasă. Când acesta a intrat în apartament, la ora 17:40, l-a văzut pe Sabin întins cu faţa în jos, iar dedesubt se afla o baltă imensă de sânge. Tânărul avea un cuţit înfipt în spate, în întregime, adică şi plăselele. Lovitura ucigaşului a fost cumva dată din lateralul băiatului, deoarece cuţitul era înfipt cu putere în omoplatul drept al copilului, iar vârful a trecut prin gât şi a ieşit prin piept, în partea opusă. Cuţitul a atins cel mai probabil organele vitale ale copilului. Faptul că acel cuţit era înfipt în totalitate poate contura ipoteza că, după ce a fost atacat, băiatul a căzut în cuţit.

Cri­minaliştii i-au pus pe părinţi să verifice apartamentul, pentru vedea dacă au dispărut lucruri, însă toate erau la locul lor. De asemenea, poliţiştii au constatat în anchetă că lucrurile din casă, dar mai ales pe hol, unde a avut loc crima, nu erau răvăşite, semn că între atacator şi victimă nu a existat o luptă. Cel mai probabil, atacatorul a preferat să îşi surprindă ţinta. În momentul atacului, tânărul era îmbrăcat cu o pereche de blugi şi un tricou cu mâneci, semn că nu se pregătea să iasă sau că venise de undeva. Poliţişti în civil au organizat patrule atât în seara crimei, cât şi zilele trecute. Aceştia au întrebat toţi vecinii din bloc dacă au auzit sau văzut ceva ieşit din comun, sau pe băiat în ziua respectivă, însă nu au avut prea mult succes. De asemenea, poliţişti în civil au mers şi la magazinele din zonă şi au pus întrebări angajaţilor. În momentul de faţă, în afară de patrule, poliţiştii caută camere video prin zonă şi cercetează în amănunt telefonul tânărului. 

Băiatul nu a fost la şcoală

Un alt aspect important al anchetei, şi care i-a făcut pe poliţişti să se gândească la premeditare, a fost faptul că arma crimei nu era din apartament. Criminaliştii au stabilit despre cuţit că acesta fost adus de către ucigaş. Lama armei a fost măsurată de către criminalişti, aceasta având trei centimetri în lăţime, fiind de o lungime considerabilă. De asemenea, poliţiştii au alcătuit deja un profil al ucigaşului. Acesta ar putea fi un amic sau apropiat al băiatului, cel puţin o cunoştinţă. Asta deoarece tatăl băiatului a găsit uşa apartamentului închisă, dar nu încuiată. Anchetatorii spun că abominabila crimă a avut loc cel mai probabil în jurul amiezii, iar băiatul nu a fost la şcoală. În acea zi, elevul aflat în clasa a 12-a a lipsit de la şcoală. Ciudat este că nimeni nu a sunat părinţii să întrebe de ce a lipsit fără motiv de la şcoală, ştiindu-se că Sabin era cel mai bun din clasă la învăţătură.

Medicul legist care a fost vineri la faţa locului a găsit băiatul în „rigor mortis“, adică corpul era deja rigid. Legistul a examinat corpul băiatului în jurul orei 20, şi a stabilit că acesta decedase cu cel puţin şase – opt ore mai devreme. Anchetatorii bănuiesc că băiatul i-a dat drumul în casă ucigaşului de bunăvoie, sau chiar au venit împreună. Aceştia mai cred şi că cei doi au stat o perioadă împreună, până să izbucnească un eventual conflict între cei doi, finalizat tragic. Însă poliţiştii nu ştiu mobilul crimei, şi un lucru foarte important: nu au deloc amprente. Cuţitul a fost introdus în întregime în corpul băiatului, chiar şi plăselele, fapt care a făcut ca amprentele de pe obiect să fie complet deteriorate. Acest aspect i-a pus pe gânduri totuşi pe poliţişti, care se gândesc că pătrunderea în întregime a armei în corpul băiatului s-a produs probabil în momentul căderii lui, pe hol. La nivel oficial, reprezentanţii Poliţiei au precizat că anchetatorii au totuşi un cerc de suspecţi, şi că lucrează intens la caz. „Poliţiştii au în acest sens un cerc de suspecţi, şi lucrează pentru identificarea şi prinderea autorului“, ne-a precizat ieri, în mod oficial, Adina Lupu, din cadrul Po­liţiei Iaşi. 

CITEȘTE ȘI

Fiul unui ofițer SRI Iași, ucis cu o lovitură de cuțit în spate, în propriul apartament. Crima este o răzbunare la adresa tatălui?

VIDEO & FOTO: Licean de la Informatică ucis cu o lovitură de cuțit în spate

Comentarii