EXCLUSIV: Al patrulea dosar pentru Nichita. DNA îl „îngroapă” tot mai tare cu ajutorul lui Avârvarei

sâmbătă, 04 iulie 2015, 01:59
6 MIN
 EXCLUSIV: Al patrulea dosar pentru Nichita. DNA îl „îngroapă” tot mai tare cu ajutorul lui Avârvarei

Primarul-suspendat al Iaşului urmează să fie pus sub acuzare într-un nou dosar deschis deja la DNA, al patrulea de la reţinerea sa. Şeful Poliţiei Locale a fost deja pus sub învinuire în această nouă cauză. Surse juridice susţin că dosarul a fost deschis ca urmare a declaraţiilor complete date acum două zile de "locotenentul" Ştefan Avârvarei, cel care, pentru colaborarea sa, este cercetat de atunci în stare de libertate. Noul dosar ar viza tot fapte de abuz în serviciu, în legătură cu Poliţia Locală, însă ar fi altele decât cele consemnate deja de DNA.

Tot de ieri, Primăria se află într-o confuzie administrativă, nefiind clar dacă Mihai Chirica mai are sau nu drept să semneze vreun document în calitate de primar . Motivul: “Având în vedere că arestul la domiciliu a fost înlocuit cu măsura controlului judiciar, suspendarea domnului primar încetează de drept şi, implicit, delegarea atribuţiilor către viceprimar”, spune Marius Striblea, avocatul lui Nichita şi şeful Baroului Iaşi. O enigmă: cine este, aşadar, primar azi?

 

Proaspăt eliberat de justiţie din arest la domiciliu, primarul-suspendat al Iaşului ar urma să fie pus sub acuzare într-un nou dosar înregistrat recent pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). În acest dosar, surse juridice au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că a fost deja începută urmărirea penală pentru fostul şef al Poliţiei Locale, Liviu Hliboceanu (foto), cel care a fost prezent în faţă anchetatorilor, la Bucureşti, în urmă cu câteva zile. Hliboceanu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, faptele reţinute de procurori având legătură tot cu activitatea lui Gheorghe Nichita, în raport cu Poliţia Locală din oraş.
Concret, ar fi vorba tot de folosirea efectivelor Poliţiei, însă dosarul cuprinde alte aspecte decât cele reţinute deja de procurori în cauza în care Nichita este cercetat sub control judiciar. „Este vorba de o acuzaţie de abuz în serviciu, privind alte aspecte ce ar fi fost comise în aceeaşi perioadă, în legătura cu activitatea primarului. Aşteptăm ca organele de urmărire penală să îşi termine treaba”, a confirmat ieri, pentru „Ziarul de Iaşi”, avocatul Ionel Nechita, apărătorul lui Hliboceanu.
 
Avârvarei a spus tot
 
Din informaţiile „Ziarului de Iaşi”, noul dosar instrumentat de DNA Bucureşti ar fi fost deschis ca urmare a unor declaraţii date de fostul şef al Serviciului de Urbanism din cadrul Poliţiei Locale, Ştefan Avârvarei, cel care a decis să colaboreze cu procurorii şi şi-a recunoscut faptele imputate.
 
Zilele trecute, Avârvarei a fost audiat din nou de anchetatori, DNA hotărând să nu mai prelungească măsura controlului judiciar împotriva sa. „Procurorul a considerat că nu mai este oportună şi nici proporţională măsura şi a hotărât să nu mai prelungească măsura preventivă, iar domnul Avârvarei se poate întoarce şi exercita funcţia pe care o avea în momentul comiterii presupuselor fapte”, ne-a spus Robert Amuntencei, avocatul lui Avârvarei.
 
Apărătorii lui Gheorghe Nichita au menţionat, la rândul lor, că primarul-suspendat al Iaşului nu a fost audiat până în prezent în noul dosar, şi nici nu a fost pus deocamdată sub învinuire.
 
 
Talmeş-balmeş cu funcţia de primar. Mai avem sau nu?
 
Eliberarea din arest la domiciliu a lui Nichita a dus la apariţia unei situaţii juridice unice în istoria Iaşului. Înlocuirea acestei măsuri cu cea a controlului judiciar ar duce, implicit, şi la încetarea suspendării din funcţia de primar a lui Nichita. Ca într-un joc de domino, acest fapt face ca şi perioada de delegare a atribuţiilor de primar către Chirica să înceteze de îndată, susţine avocatul Marius Striblea, apărător al lui Nichita
 
 „În acest moment, la nivelul Primăriei Iaşi există un blocaj administrativ. Astfel, având în vedere că arestul la domiciliu a fost înlocuit cu măsura controlului judiciar, suspendarea domnului primar încetează de drept şi, implicit, delegarea atribuţiilor către viceprimar. În acelaşi timp, domnului primar i s-a interzis să desfăşoare activitatea specifică funcţiei. În acest context, niciun act al municipalităţii nu ar putea fi semnat în condiţii de legalitate”, ne-a spus Marius Striblea, avocat al lui Gheorghe Nichita. Acesta a mai menţionat că săptămâna viitoare va introduce o cerere de modificare a controlului judiciar pentru a fi înlăturată interdicţia primarului de a-şi exercita profesia. În cererea sa, Striblea a menţionat că va menţiona şi blocajul administrativ de la Primărie.
 
Chirica se scarpină în cap: „Nu ştiu!”
 
De cealaltă parte, Mihai Chirica, a cărui funcţie pare să fi fost neclară ieri, susţine că ar putea să exercite atribuţiile de primar până ce Primăria va fi notificată oficial că suspendarea lui Nichita a încetat. Întrebat dacă a semnat vreun document în exercitarea atribuţiilor de primar de la momentul deciziei instanţei, Chirica a răspuns: „Nu ştiu, poate”. „Nu avem nicio comunicare legală din partea nimănui că lucrurile stau altfel. Până la orice altă comunicare legală, legalitatea este cea cu care ne prezentăm astăzi”, a mai spus Chirica.
Contactat telefonic, prefectul Dan Cârlan a precizat că nu a emis un ordin de încetare de drept a suspendării lui Nichita, ca în cazul lui Cristian Adomniţei. „Am primit o comunicare parţială de la Curtea de Apel în care se precizează că se menţine decizia Tribunalului. Am făcut o adresă prin care am solicitat decizia integrală, cu tot cu acele măsuri, interdicţii, aferente controlului judiciar”, a declarat Cârlan, în disonanţă totală cu cele precizate de avocatul Marius Striblea, care spune că încetarea suspendării se produce automat.
 
Ce zice legea
 
De menţionat că nu este clar, şi legea nu prevede expres, că prefectul ar trebui să semneze un ordin de încetare a suspendării primarului. În Legea administraţiei publice, la articolul privind termenul la care încetează suspendarea din funcţie, se menţionează că aceasta durează până temeiurile pentru care a fost dispusă în primă fază suspendarea nu mai sunt în vigoare. În cazul lui Nichita, temeiul suspendării a fost arestarea la domiciliu. Totuşi, un ordin de încetare a suspendării din funcţie a fost emis de prefectul Dan Cârlan în cazul lui Cristian Adomniţei, după ce arestul său la domiciliu a fost înlocuit cu măsura controlului judiciar. Situaţia administrativă de la Primărie este însă diferită faţă de cea de la CJ, întrucât preşedintele Cristian Adomniţei a emis, în 2012, o dispoziţie cu caracter general prin care atribuţiile sale au fost delegate către vicepreşedinţi de fiecare dată când el lipseşte. Întrebat ieri dacă o dispoziţie asemănătoare este şi la Primărie, Chirica a precizat că nu ştie dacă există un astfel de document, iar „situaţia va fi lămurită de către secretarul municipiului”.
 
Ionuţ BENEA, Alex ANDREI
 
 
Cele patru dosare ale lui Nichita
 
Noul dosar deschis la Bucureşti pe numele lui Gheorghe Nichita ar putea fi al patrulea ce îl vizează pe fostul lider PSD. Nichita mai este implicat într-un dosar de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, despre care procurorii DNA nu au oferit până în acest moment informaţii, dar despre a cărui existenţă DNA a oferit o confirmare „Ziarului de Iaşi”.
De asemenea, ca urmare a unei decizii luate de judecătorii Tribunalului Iaşi în luna mai, DNA a redeschis şi dosarul Dexia, în care Nichita, dar şi alţi subalterni sunt acuzaţi de cheltuirea iresponsabilă a creditului contractat pentru reabilitarea mai multor străzi din municipiu.
In fine, dosarul ale cărui detalii sunt deja publice este cel în care Nichita este cercetat în prezent sub control judiciar, după ce a fost eliberat, acum două zile, din arest la domiciliu.Detalii din acest dosar, în rândurile de mai jos:

IMAGINI: NICHITA ŞI LOCOTENENŢII AU DORMIT DUPĂ GRATII DUPĂ CE AU FOST DUŞI CU DUBA LA DNA

După 12 ani de linişte la Primărie, Gheorghe Nichita a avut ieri primele probleme serioase cu legea. Sculat din somn de berbecele jandarmilor, primarul a fost ridicat de procurorii DNA şi dus la audieri într-un dosar în care primele informaţii, oferite pe surse, conturează o situaţie îngrijorătoare: Nichita ar fi transformat Poliţia Locală în propria echipă de investigaţii.
 

 
 

 

Comentarii