UPDATE NICHITA ŞI LOCOTENENŢII SE ÎNTORC ÎN IAŞI, LA CASELE LOR

vineri, 01 mai 2015, 20:16
12 MIN

După 12 ani de linişte la Primărie, Gheorghe Nichita a avut ieri primele probleme serioase cu legea. Sculat din somn de berbecele jandarmilor, primarul a fost ridicat de procurorii DNA şi dus la audieri într-un dosar în care primele informaţii, oferite pe surse, conturează o situaţie îngrijorătoare: Nichita ar fi transformat Poliţia Locală în propria echipă de investigaţii. Primarul i-ar fi comandat şefului de la Poliţia Locală să îşi pună oamenii pe urmele unor persoane din oraş. Surse juridice au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că primarul ar fi cerut ca o echipă a Poliţiei Locale să o păzească inclusiv pe iubita sa. Ieri, în timp ce şeful oraşului era ţintuit în vila din Copou de anchetatori, alţi ofiţeri de la DNA întorceau cu susul în jos Primăria. Deznodământul: saci întregi de documente, calculatoare, stick-uri de memorie confiscate. „Captura“ finală a fost una consistentă pentru procurori: pe lângă Nichita, au mai fost duşi de jandarmi la Bucureşti (de la stânga la dreapta în imagini) Dumitru Tomorug (directorul tehnic al Primăriei), Adina Samson, Eugen Costică Chişcă (şefi de servicii în Primărie), Liviu Hliboceanu şi Ştefan Avîrvarei (directorul şi un şef de serviciu la Poliţia Locală).

ORA 21:15

Gheorghe Nichita, Liviu Hliboceanu şi Ştefan Avîrvarei sunt puşi în libertate. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au dispus eliberarea lor sub control judiciar. "S-a respins propunerea de arestare şi s-a dispus controlul judiciar. Aşteptăm contestaţia Parchetului şi avem încredere maximă în justiţie", a declarat Ionel Nechita, care a i-a apărat pe Hliboceanu şi Avîrvarei..

"Nu poţi aresta un om doar pentru că e un lider politic, regional şi naţional sau că este primar de mare oraş, pentru acuzaţii derizorii. Clientul meu eu va fi liber începând cu ora 1:15, după expirarea ordonanţei de reţinere", a declarat Marius Striblea, avocatul primarului Gheorghe Nichita.

UPDATE: Dumitru Tomorug, Adina Samson si Eugen Chisca nu au primit mandate de retinere

Text apărut în paginile Ziaul de Iaşi, 1 mai 2015

STENOGRAME INCENDIARE

Ora 14.27. Strada Petre Andrei, din Iaşi, cartierul Copou. Zeci de ieşeni privesc nedumeriţi la mulţimea de camere foto şi video proptită în gardul de fier ce-nconjoară vila primarului Nichita. În desfăşurare: o transmisiune pe viu oferită de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Flancat de doi „mascaţi“, şeful Primăriei Iaşi, Gheorghe Nichita, iese din casa sa din cartierul Copou. „Mă duc la declaraţii“, scrâşneşte Nichita, fără vlagă, spre reporteri, după ce câteva secunde înainte afişase un zâmbet de neînţeles. Era punctul culminant al unei zile în care întreg oraşul a fiert ca într-o oală sub presiune. Ingrediente: DNA, percheziţii, primărie.

Începutul zilei

Puţin după ora şapte dimineaţa, în 21 de puncte ale oraşului, zeci de jandarmi descindeau ieri în ceea ce cu siguranţă va fi dosarul anului la Iaşi. O oră şi jumătate mai târziu, oficialii DNA ofereau primele şi singurele informaţii oficiale ale acţiunii care a pus oraşul pe jar: „Procurori din cadrul DNA efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise de la începutul anului 2015 până în prezent. În cursul zilei de 30 aprilie 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 21 locaţii situate în judeţul Iaşi, din care trei sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.“

GALERIE FOTO

Percheziţii la primărie…

Dubele jandarmilor bucureşteni, care i-au sprijinit pe anchetatori, au încercat, iniţial, să intre spre sediul municipalităţii pe strada Colonel Langa, dar o barieră de lanţuri le-a încurcat planurile şi au făcut cale întoarsă pentru a intra pe pietonalul Ştefan cel Mare dinspre Casa Modei. În jurul municipalităţii au fost parcate cel puţin şase maşini de intervenţii, din care patru erau dube ale jandarmilor. Odată intraţi în sediul Primăriei, procurorii au interzis accesul angajaţilor în mai multe birouri, inclusiv cel al primarului. Interesant este că, unii cititori ne-au sesizat că, miercuri, în jurul orei 23.00, mai multe persoane au putut fi observate în unele birouri în care, opt ore mai târziu, au descins mascaţii. Cititorii au subliniat că au observat lumini aprinse în partea de clădire dinspre parcul Teatrului Naţional (Corpul B al Primăriei). În locul indicat de aceştia se află sala de protocol a Primăriei, biroul primarului şi biroul în care îşi desfăşoară activitatea o parte dintre consilierii edilului şef. La percheziţiile de ieri au asistat secretara primarului şi avocata Georgiana Antinia, din cadrul biroului de avocatură Sanda Grădinaru. Verificările s-au întins pe parcursul a peste nouă ore, la finalul cărora trei persoane au fost ridicate din Primărie pentru audieri: Dumitru Tomorug (şef al Direcţiei Tehnice şi Investiţii), Adina Samson (şef al Serviciului Managementul Calităţii şi Control Intern Managerial) şi Eugen Costică Chişcă (şef Serviciu Administrativ). „S-au ridicat o serie de documente, precum şi mai multe laptop-uri, medii (informatice, n.r.) de stocare, urmând să se desfăşoare în continuare cercetările în cauză. Din documentele prezentate este vorba de un capăt de acuzare care vizează infracţiuni de abuz în serviciu, respectiv acces neautorizat la un sistem informatic“, a declarat Antinia, avocată care a fost prezentă la percheziţiile desfăşurate în biroul primarului.

GALERIE FOTO

…şi la primar

Tot dis-de-dimineaţă au ajuns „mascaţii“ şi la locuinţa primarului Gheorghe Nichita, situată pe strada Petre Andrei, nr. 16. Jandarmii nu au primit niciun răspuns din interiorul casei şi au forţat poarta de acces, pulverizând mai apoi spray lacrimogen înspre câinele din curtea edilului. După ce jandarmii şi oficialii DNA i-au intrat în casă, primarul Gheorghe Nichita a sunat-o pe fiica sa, Ilinca, pentru a asista la percheziţii. Ulterior, Nichita a sunat doi dintre cei mai cunoscuţi avocaţi din Iaşi pentru a veni la domiciliul său. Primul a fost Ionel Nechita, cel care declara, ulterior, reporterului „Ziarul de Iaşi“, că „are încredere în justiţie“ şi că aşteaptă să vadă care sunt acuzaţiile aduse de DNA. La vila lui Nichita a ajuns mai apoi şi decanul Baroului Iaşi, Marius Striblea. După nouă ore şi jumătate de percheziţii cei doi avocaţi au ieşit din casă. „Este vorba de o infracţiune de abuz în serviciu. A percheziţionată întreaga casă numai că, foarte important de precizat, anchetatorii nu au găsit niciun lucru din cele pe care le vizau. La începutul percheziţiilor i s-a cerut domnului primar să predea eventualele medii de stocare pe care le are. Domnia sa s-a conformat. A predat anchetatorilor trei stickuri de memorie, un laptop şi un reportofon“, a declarat Striblea. La câteva minute, după încheierea percheziţiilor, la vila din Copou a ajuns şi fosta soţie a lui Nichita, Florentina, care a precizat că nu ştie ce vizează ancheta derulată împotriva primarului. Aproape de 14.30, flancat de doi jandarmi, a ieşit din casă şi Gheorghe Nichita. În apostrofările unui ieşean care s-a urcat pe gard pentru a-l înjura pe edil, acesta a fost băgat de mascaţi în dubă şi dus la Bucureşti, unde a ajuns în jurul orei 19.00.

GALERIE FOTO

Potrivit unor surse juridice, pe lângă bunurile enumerate de Marius Striblea, anchetatorii ieşeni au mai ridicat din locuinţa lui Nichita şi două agende pe care acesta avea scrise diferite activităţi specifice funcţiei sale.

GALERIE FOTO

Percheziţiile de la Poliţia Locală şi Salubris

În paralel cu acţiunile de la Primărie şi locuinţa primarului, procurorii DNA au mai descins la alte două instituţii publice: Poliţia Locală şi Salubris. Pe şeful Poliţiei, Liviu Hliboceanu, procurorii l-au ridicat din locuinţa sa şi l-au dus la audieri în Bucureşti. „Nu mi s-a adus la cunoştinţă nicio învinuire, asist la percheziţii“, preciza Hliboceanu pentru „Ziarul de Iaşi“ în timp ce mascaţii îi verificau locuinţa. La scurt timp, viceprimarul Mihai Chirica l-a suspendat pe acesta din funcţie, iar atribuţiile funcţiei de conducere au fost preluate de Georgel Grumeza. Un alt şef vizat de anchetatori a fost Ştefan Avîrvarei, de la Serviciul Control Urbanism, care a fost de asemenea dus la audieri în Capitală. La Salubris, anchetatorii au percheziţionat Biroul de Relaţii cu Publicul şi au ridicat pentru audieri un salariat al acestui departament, angajat al instituţiei de la începutul anului.

Mascaţii scotoceau, viceprimarul cununa

În timpul percheziţiilor, Chirica a cununat-o pe fiica fostului şef al „mascaţilor“ ieşeni. Prima reacţie din partea Primăriei a venit de la viceprimarul Mihai Chirica. Acesta a ieşit din sediul municipalităţii, în jurul orei 11.00. El a spus că nu cunoaşte detalii despre anchetă şi a precizat că merge la Starea Civilă pentru a oficia o căsătorie. Ulterior, reporterii l-au chestionat pe viceprimar şi au aflat că acesta i-a căsătorit pe Oana Roman şi Sabin Iloaiei, un cuplu de muzicanţi. Oana este fiica fostului şef al „mascaţilor“ ieşeni, Dorel Roman, care a demisionat de la şefia Serviciului de Acţiuni Speciale în ianuarie 2015 în urma unei anchete a DIICOT. „Îi cunosc pe cei doi tineri şi sunt nişte muzicanţi deosebiţi“, a spus, scurt, Chirica.

Şedinţă de urgenţă la PSD

Pe tot parcursul zilei, reprezentanţii Primăriei au refuzat să ofere informaţii despre percheziţii motivând că este o anchetă în derulare. În jurul orelor 14.00, aproape simultan cu finalizarea percheziţiilor la locuinţa primarului Nichita, mai mulţi lideri ai PSD Iaşi au fost convocaţi la sediul partidului de Chirica. „Le-am solicitat să nu se hazardeze în declaraţii pentru că aceasta este o chestiune care ţine de administraţie, nu de politică“, a precizat Chirica. Iniţial, social-democraţii au vrut să anuleze manifestările dedicate zilei de 1 Mai de la Ciric, al căror principal organizator este sindicatul din administraţie, dar au revenit asupra deciziei. În a doua parte a zilei, viceprimarul a spus că este „regretabilă“ situaţia petrecută la Primărie. „Justiţia este cea care are la acest moment al desfăşurării anchetei toate motivele să menţină confidenţialitatea, iar în momentul în care ajunge la un rezultat să fie cel corect“, a comentat, la rândul lui, viceprimarul Gabriel Surdu.

Clip preluat de pe contul de YouTube B1TVChannel

„Nichita a solicitat şi a primit date care nu sunt destinate publicităţii“

Despre acuzaţiile din dosarul construit în jurul primarului Nichita, surse juridice citate de agenţiile de ştiri au precizat că, cel puţin o parte din acestea ar viza modul în care edilul ar fi subjugat Poliţia Locală. Potrivit surselor, Nichita ar fi folosit angajaţii Poliţiei Locale, prin intermediul directorului Liviu Hliboceanu, pentru a urmări diverse persoane din Iaşi cu a căror activitate primarul voia să fie la curent. De asemenea, edilul i-ar fi pus pe poliţiştii locali să efectueze adevărate filaje asupra respectivelor persoane, dar şi asupra persoanelor cu care acestea se întâlnesc. Gheorghe Nichita l-ar fi folosit ca intermediar, pe lângă Hliboceanu, şi pe şeful serviciului de urbanism, Ştefan Avîrvarei, iar angajaţii celor doi raportau unde se află, cât stau, cu cine se întâlnesc şi pe unde se deplasează persoanele „urmărite“. Tot sursele citate de agenţii au mai arătat că primarul ordona poliţiştilor să verifice în bazele de date ale instituţiei pentru a verifica autoturismele cu care se deplasează persoanele care se întâlneau cu cei spionaţi, pentru a afla cine sunt şi în ce anturaj se află. Unele persoane „de interes“ ar fi fost supravegheate şi câteva ore, atunci când primarul dispunea asta. „Nichita Gheorghe, profitând de funcţia deţinută, a solicitat şi a primit date care nu sunt destinate publicităţii, în afara oricăror atribuţii de serviciu, şi în îndeplinirea unui interes personal“, se arată în acte oficiale din acest dosar. Toate cheltuielile pentru „filajele“ comandate de Nichita erau decontate din bani publici, de către Hliboceanu şi Avîrvarei, care întocmeau ordine de serviciu în care treceau activităţi profesionale.

Surse juridice au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că una dintre persoanele pe care Nichita ar fi supravegheat-o în acest mod este o femeie din Primărie, despre care există bănuieli că edilul s-ar fi aflat într-o relaţie amoroasă.

Poliţia locală – „bodyguarzii primarului“

De-a lungul timpului, au existat o serie de situaţii în care poliţiştii locali au făcut uz de forţă pentru a îndepărta protestatari de la evenimente la care a participat primarul Gheorghe Nichita. Cel mai celebru scandal s-a consumat în februarie 2012, când unul dintre cei mai vocali contestatari ai lui Nichita, Sorin Bălănescu, a fost încătuşat pe holurile Primăriei. Bălănescu a încercat să ia cuvântul în şedinţa Consiliului Local fără acordul preşedintelui de şedinţă Sorin Iacoban (PSD), un apropiat al lui Nichita, şi a fost luat pe sus de poliţiştii chemaţi de social-democrat. În timp ce era scos din sală, Bălănescu a spart cu piciorul două geamuri. În urma incidentului, el a fost sancţionat contravenţional. În timpul percheziţiilor DNA de ieri de la Primărie, Bălănescu a forţat intrarea în sediul municipalităţii, dar a fost oprit de poliţiştii locali şi, ulterior, a fost legitimat de jandarmi. Incidente între poliţiştii locali şi contestatari ai primarului s-au mai înregistrat şi în alte momente, în special la manifestări organizate de PSD, când au putut fi observaţi lângă edilul şef al oraşului inclusiv agenţi în civil. În 2011, fostul prefect de Iaşi Dragomir Tomaşeschi îl acuza pe Nichita că a transformat Poliţia Locală în „gardă pretoriană“, subliniind că agenţii deveniseră „bodyguarzii primarului“.

Când este suspendat primarul

Gheorghe Nichita poate fi suspendat din funcţie doar dacă este plasat în arest preventiv în baza unei decizii judecătoreşti, potrivit art. 71 din legea administraţiei publice (215/2001, republicată). „Mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv. Măsura arestării preventive se comunică de îndată de către instanţa de judecată prefectului care, prin ordin, constată suspendarea mandatului“, se arată la alin. 1 al art. 71. Conform aceluiaşi act normativ, măsura de suspendare este valabilă numai pentru perioada în care se află în stare de arest. „Dacă primarul suspendat din funcţie a fost găsit nevinovat, acesta are dreptul, în condiţiile legii, la plata drepturilor salariale corespunzătoare perioadei în care a fost suspendat“, se arată la alin. 4, art. 71. În cazul în care Nichita ar fi suspendat, consilierii locali vor desemna, prin vot secret, un primar interimar din rândul celor doi viceprimari: Mihai Chirica sau Gabriel Surdu. Edilul şef trebuie să fie votat de majoritatea consilierilor aflaţi în funcţie. În schimb, pierderea calităţii de primar este reglementată de legea privind statutul aleşilor locali (393/2004, actualizată). O astfel de situaţie intervine doar în urma unei condamnări la o pedeapsă privativă de libertate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă. (art. 15, lit. e). Legea privind statutul aleşilor locali mai prevede încetarea calităţii de primar în următoarele cazuri: demisie, incompatibilitate, pierderea drepturilor electorale sau pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic pe a cărei lista a fost ales. În toate cazurile de încetare a mandatului înainte de termen, prefectul are obligaţia de a emite un ordin în acest sens.

Averile declarate

Primarul Gheorghe Nichita este unul dintre cei mai bine plătiţi edili din ţară. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Nichita a avut un venit lunar de 6.409 lei în 2013. El are în proprietate trei terenuri de peste 2.700 mp şi o vilă de 347 mp. Primarul a declarat că are în posesie bijuterii evaluate la 7.500 euro şi tablouri de 8.000 euro. Nichita are cinci conturi bancare de peste 70.000 lei şi plasamente financiare de peste 100.000 lei la BNR. Şeful Direcţiei Tehnice şi Investiţii, Dumitru Tomorug, a declarat un venit lunar de 4.855 lei pentru anul 2013. Acesta deţine un teren de 252 mp şi o casă de 72 mp. Tomorug are două autoturisme în proprietate, iar anul trecut a închis un credit de 78.000 lei. Adina Samson conduce Serviciul Managementul Calităţii şi Control Intern Managerial din cadrul Direcţiei Tehnice. Când era inspector de specialitate, în 2013, a declarat un venit lunar de 3.396 lei. În 2014 şi-a achiziţionat un autoturism Skoda şi a declarat bijuterii în valoare de 7.500 euro. Fost şofer al primarului Nichita, Eugen Chişcă conduce Serviciul Administrativ. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Chişcă deţine o vilă de 320 mp cu un teren aferent de 1.054 mp, alături de un apartament de 37 mp. În 2013, a avut un venit lunar de 2.182 lei, iar, în 2012, a contractat un credit de 59.800 lei.

Ionuţ BENEA, Alex ANDREI

Comentarii