EXCLUSIV: Dosar exploziv de corupţie! DNA a venit peste familia primarului din Tomeşti

sâmbătă, 18 februarie 2017, 03:00
4 MIN

În dosarul penal 14/P/2017 apar Ştefan Timofte, primarul comunei Tomeşti, soţia acestuia, Lenuţa Timofte, fiica primarului, Lenuţa Corina Cupeţ, soţul acesteia, Ciprian Cupeţ, Constantin Alin Andrieş, administratorul firmei Confi Mentor SRL, abonat la mai multe contracte cu Primăria Tomeşti, şi Nicoleta Andrieş, soţia omului de afaceri.

O bombă a explodat la Primăria Tomeşti! Primarul, soţia, fiica, ginerele şi prietenii de familie ai actualului primar Ştefan Timofte, şapte persoane în total, sunt cercetate penal de către Direcţia Naţională Anticorupţie într-un dosar de luare şi dare de mită. Dosarul a fost înregistrat în luna februarie şi are numărul de înregistrare14/P/2017, fiind instrumentat de procurorul Cristina Chiriac din cadrul DNA Iaşi.

Firma prietenului actualului primar a avut mai multe contracte de lucrări cu Primăria Tomeşti, printre ultimele fiind şi realizarea unui ansamblu în localitatea Tomeşti unde a fost amplasată statuia voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt. În ultimii ani, Primăria Tomeşti a acordat contracte de lucrări pentru firma unui prieten, Alin Andrieş, de sute de mii de lei. De exemplu, lucrarea la soclul bustului voievodului Ştefan cel Mare a fost încredinţată direct unei firme aparţinând prietenului său, cercetat şi el în acest dosar de luare şi dare de mită.

Lista celor şapte cercetaţi de DNA Iaşi este: Ştefan Timofte, primarul comunei Tomeşti, soţia acestuia, Lenuţa Timofte, fiica primarului, Lenuţa Corina Cupeţ, soţul acesteia, Ciprian Cupeţ, Constantin Alin Andrieş, administratorul firmei Confi Mentor SRL, cel care a lucrat la soclul pentru statuia domnitorului Ştefan cel Mare din Tomeşti, şi Nicoleta Andrieş, soţia omului de afaceri. A şaptea persoană cercetată se numeşte Constantin Vieriu, despre care primarul nu îşi aminteşte cine este.

Concret, procurorii au deschis un dosar pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi dare de mită, iar investigaţiile sunt la început. Zilele acestea, procurorii au început să cerceteze în detaliu imobilele, printre care şi terenuri cumpărate sau vândute de către familia şi prietenii familiei primarului Ştefan Timofte.

Pa­tronul firmei Confi Mentor spune că nu a vândut şi nici nu a cumpărat terenuri sau imobile de la familia primarului.

„Nu am avut relaţii contractuale nici cu soţia primarului, nici cu fiica acestuia, nici cu nimeni din familia dumnealui. Nu ştiu ce să zic, la ce se întâmplă în ţara asta, nu mă mai miră nimic“, a spus Alin Andrieş.

Timofte: „De ce să o cerceteze şi pe fiica mea“?

Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ l-au sunat ieri pe primarul Ştefan Timofte, iar acesta a spus că vrea să se întâlnească în staţia de carburant Lukoil de la trecerea de cale ferată spre Tomeşti. Pus în temă de către jurnalişti despre existenţa acestui dosar de luare şi dare de mită, peste primar parcă a căzut un trăsnet. Câteva momente, edilul nu a ştiut ce să spună, apoi a răbufnit.

„Dacă este dare şi luare de mită, pro­curorii ar trebui să şi probeze. De ce să o cerceteze şi pe fiica mea? Nu înţeleg care este treaba. Toate lucrările au fost făcute legal, cu respectarea tuturor procedurilor legale, cu diriginţi de şantier, şi celelalte. Nu am primit mită şi nu am dat mită. Nu îmi dau seama despre ce este vorba. De asemenea, nu ştiu în primul rând cine este Constantin Vieriu!“, s-a încruntat primarul.

După câteva clipe de linşte, primarul şi-a vărsat năduful pe procurorii DNA.

„Vedeţi cum fabrică DNA-ul do­sare? Ce pot să spun?, cum probează pro­curorii mita, eu nu înţeleg“, a ţinut să completeze Timofte.

În privinţa prietenului primarului, Alin Constantin Andrieş, ad­ministratorul firmei Confi Mentor SRL, acesta a primit mai multe contracte de la Primăria Tomeşti, începând chiar cu ianuarie 2010, fix perioada cercetată de procurorii DNA în actualul dosar. Firma a primit ca lucrări construirea de grădiniţe şi şcoli, a unui amfiteatru, a montat pavele şi borduri şi a închiriat utilaje de deszăpezire, dar şi lucrări de deszăpezire.

De asemenea, firma Confi Mentor SRL a crescut în cinci ani, cât altele în zece.

Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, în anul 2010, Confi Mentor nici măcar nu a avut cifră de afaceri, şi culmea, o pierdere de 192 de lei.

În 2011, cifra de afaceri a crescut la 385.951 lei, iar profitul a fost de 85.557 lei, cu un număr mediu de 5 angajaţi.

În 2012, cifra de afaceri a urcat de trei ori, la suma de 875.000 lei, cu 9 angajaţi, iar profitul de două ori, faţă de anul precedent: 260.357.

În 2013, cifra de afaceri a „sărit“ din nou, la suma de 948.521 lei însă a avut pierdere de 165.000 lei, cu 14 angajaţi.

În 2014, cifra de afaceri a firmei prietenului primarului Timofte a mai crescut până la 1.203.868 lei şi a înregistrat din nou profit, în valoare de 60.971 lei, cu 10 angajaţi.

În 2015, omul de afaceri a dat lovitura: cu o cifră de afaceri mai mică decât anul precedent, respectiv 883.971 lei, a „scos“ cel mai mare profit: 286.817 lei, cu un număr mediu de 10 salariaţi.

Andrieş a ridicat din umeri.

„Nu este nicio creştere spectaculoasă a cifrei de afaceri şi a profitului, nu văd aceasta. Cel mai probabil nu a fost vorba despre numărul de contracte, ci de valoarea unora dintre ele. Eu însă dorm noaptea liniştit şi nu îmi fac probleme“, a conchis acesta.

Comentarii