EXCLUSIV (HĂRŢI): 1.242 semafoare în Iaşi. În intersecţii vor fi şi camere video

marți, 07 aprilie 2015, 12:47
4 MIN

Mai toate intersecţiile cu trafic peste medie din oraş vor fi împânzite cu semafoare noi până în toamna acestui an. Un proiect derulat de Primărie cu fonduri europene, care a ajuns în fază finală, va creşte numărul intersecţiilor semaforizate la aproape 100.

Potrivit proiectului tehnic al sistemului de management al traficului, 18 intersecţii noi sunt propuse pentru semaforizare, la unele dintre acestea fiind deja montate instalaţiile. În total, 90 de intersecţii din oraş sunt prinse în proiect, semafoarele existente fiind înlocuite. Majoritatea dintre acestea vor fi dotate şi cu camere video, în contextul în care 59 de dispozitive vor fi instalate. La finalizarea proiectului, în luna septembrie a acestui an, traficul de pe raza oraşului va fi monitorizat dintr-un centru de supraveghere de pe şoseaua Naţională, iar responsabilii ar urma să fie anunţaţi prin SMS de orice anomalie apărută la un semafor.

În total, 1.242 de semafoare vor funcţiona în intersecţii. La informaţiile colectate din trafic vor avea acces şi poliţiştii locali. Dintre cele 1.242 de semafoare, 1.000 sunt pentru vehicule şi pietoni, 70 pentru tramvai, iar 172 pentru verde intermitent la dreapta şi galben intermitent pietoni. Autorităţile promit că, în primul an de funcţionare a sistemului, timpul de călătorie se va reduce cu 17,4%, iar numărul persoanelor care vor utiliza transportul public în comun va creşte cu minimum 5,5%.

Care este stadiul actual al proiectului

Lucrările aferente proiectului constau în amplasarea de semafoare, stâlpi pentru semafoare, automate de dirijare a circulaţiei, detectori de trafic, precum şi o infrastructură de comunicaţii. „În acest moment este realizată infrastructura necesară pentru sistemul de comunicaţii prin fibră optică pe o suprafaţă de circa 70% din aria proiectului şi, începând cu luna martie, s-a demarat activitatea de montare a fibrei optice. Până în prezent, a fost realizată comunicaţia dintre cinci intersecţii aflate în vecinătatea Centrului de supraveghere din şos. Nicolina“, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga. Potrivit acestuia, 515 de semafoare au fost deja montate.

Perimetrul în care va funcţiona sistemul de management al traficului este delimitat de capăt Păcurari – b-dul Carol I (de la Universitatea „Al.I. Cuza“) – intersecţie Podul de Fier – Baza 3 – intersecţie Bucium cu bdul. Poitiers – capăt CUG – pasaj Nicolina – Galata – Spitalul de Recuperare – Zimbru (Dacia) – Canta. Astfel, sistemul nu va cuprinde zone precum Bicaz – capăt Dacia, Parcul Copou – rond Copou, Ţicău, Moara de Vânt, Tătăraşi, Calea Chişinăului (după Carrefour), Bucium, Manta Roşie, şos. Iaşi – Voineşti, Calea Galata şi Cicoarei. În perimetrul în care va funcţiona sistemul, printre străzile „neafectate“ se numără arterele aflate între Splai Bahlui şi b-dul Ştefan cel Mare, str. Păcurari (porţiunea dintre AMRS şi Fundaţie) şi străzile de legătură cu şos. Arcu, zona Smârdan sau cea delimitată de Kaufland Nicolina – Frumoasa – Clopotari.

Traficul va fi dirijat în funcţie numărul de maşini

În intersecţiile prevăzute în proiect vor fi montaţi şi detectori de trafic, al căror principal rol este de a contoriza numărul de vehicule care trec printr-o secţiune a benzii de circulaţie. „Odată cu amplasarea detectorilor de trafic, intersecţiile vor funcţiona în mod adaptiv, având cicluri variabile, în funcţie de valorile de trafic înregistrate în timp real pe toate ramurile intersecţiilor. Sistemul monitorizează caracteristicile traficului în timp real şi, ca un rezultat al informaţiilor de trafic şi parametrilor setaţi, implementează automat timpii de trafic sincronizaţi. Sincronizarea este aplicată pe grupe de intersecţii şi treceri pietonale“, a mai spus Buraga.

Contractul de finanţare europeană a fost semnat în iunie 2012, iar un an mai târziu au fost pornite lucrările (august 2013), acestea fiind executate de asocierea UTI Grup SA – Business Information Consulting. Proiectul tehnic a fost realizat de Search Corporation. Valoarea investiţiei ajunge la aproape 70 de milioane de lei, fără TVA.

Lista noilor intersecţii semaforizate în cadrul Planului de Management al Traficului

Şos. Păcurari – Kaufland

Şos. Nationala – Str. Tabacului – Str Sarmisegetuza (fără cameră video)

B-dul. Dacia – B-dul Alexandru cel Bun – Str Sarmisegetuza

Şos. Arcu – Str. Bacinschi (fără cameră video)

Şos. Arcu – Str. Gării – Str. Arcu

Str. Petru Movilă – str. Săulescu – str. Silvestru – str. I.P. Pavlov

B-dul. Alexandru cel Bun – Str. Milcov – Str. Cerna – Str. Sarmisegetuza

B-dul. D.  Cantemir – B-dul N. Iorga

B-dul. D. Cantemir – Str. Decebal

B-dul. D. Cantemir – şos. Naţională

B-dul. D. Cantemir – Splai Bahlui mal drept

B-dul. D. Cantemir – Splai Bahlui mal stâng

B-dul. Nicolae Iorga (vest faţă de intersecţia cu Nicolina)

B-dul. Nicolae Iorga (est faţă de intersectia cu Nicolina)

B-dul. Poitiers – Str. Cetăţuia (fără cameră video)

B-dul. Poitiers – Str. Manta Roşie (fără cameră video)

Calea Chişinăului – B-dul. Tudor Vladimirescu (fără cameră video)

B-dul. Tudor Vladimirescu – Str. Ornescu – Str. Tătăraşi

Precizăm că unele semafoare au fost deja montate

 

Comentarii