După ce Primăria şi-a asumat proprietatea clădirii de patrimoniu

Există încă din 2010 un proiect de amenajare a Muzeului de Istorie Naturală

miercuri, 02 septembrie 2015, 01:59
2 MIN
 Există încă din 2010 un proiect de amenajare a Muzeului de Istorie Naturală

După clarificarea situaţiei proprietarilor Muzeului de Istorie Naturală, Primăria asumându-şi o serie de lu­crări de reabilitare săptămâna trecută, reprezentanţii Universităţii „Alexan­dru Ioan Cuza“ din Iaşi au demarat procedurile pentru a fi înscris un pro­iect pe una dintre liniile de finanţare europeană.

Pentru a putea fi accesate aceste fonduri, reprezentanţii UAIC au explicat că trebuie realizat un fel de parteneriat public-privat, fiind mulţi indicatori ce trebuie atinşi, astfel în­cât momentan se discută despre identi­ficarea unei metode legale pentru ca, juridic, muzeul să fie trecut în gestiu­nea, administrarea sau chiar proprieta­tea directă şi împărţită a UAIC şi a So­cietăţii de Medici şi Naturalişti Iaşi.

Însă acest lucru s-ar putea realiza doar dacă Primăria Municipiului Iaşi ar face pre­siunile necesare pentru modificarea proprietarului Muzeului printr-o Ho­tă­râre de Guvern. Dacă se va realiza acest lucru, reprezentanţii UAIC au preci­zat că au deja un proiect de consolidare şi amenajare a spaţiului pregătit încă din 2010 şi care ar putea fi încă înscris pe liniile de finanţare europene deschise, dar pentru a putea fi depus este nevoie de clarificarea situaţiei proprietarilor şi găsirea unei forme de colaborare cu Primăria pentru administrarea clădi­rii.

„Proiectul este scris încă de pe vremea fostei Legi a Educaţiei, dar avem nevoie de a găsi o soluţie legală pentru a-l putea depune. Suntem încre­ză­tori că se va reuşi“, a declarat ec. Bog­dan-Eduard Pleşcan, directorul gene­ral administrativ al UAIC.

VEDEŢI ŞI:

Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi stă să cadă, ministrul Educaţiei bate câmpii

Într-un răspuns la o interpelare, Sorin Cîmpeanu arată că Universitatea „Al.I. Cuza“ şi Societatea de Medici Naturalişti trebuie să investească în refacerea clădirii.

 

Cel mai frumos muzeu din Iaşi, ucis de nepăsare. Autorităţile s-au spălat pe mâini

Dilema în legătură cu proprietarul de drept al imbolilului în care se află Muzeul de Istorie Naturală continuă.

 

 

Comentarii