Fenomen inexplicabil: numărul elevilor români care se întorc din străinătate la Iaşi s-a dublat

luni, 09 octombrie 2017, 01:50
2 MIN
 Fenomen inexplicabil: numărul elevilor români care se întorc din străinătate la Iaşi s-a dublat
Cele mai multe înscrieri s-au făcut pentru clasele primare, iar dintre acestea, pentru clasa a III-a u ţările europene predomină, dar sunt elevi ce vin şi din Canada, Siria, Iordania sau Arabia Saudită. Care ar fi cauzele?
Elevii români plecaţi peste hotare se întorc înapoi în România, numărul copiilor înscrişi în anul şcolar 2016-2017 fiind aproape dublu comparativ cu anul şcolar 2015-2016. Potrivit unui raport şcolar realizat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, în anul şcolar care s-a încheiat au fost depuse 285 de dosare de înscriere la nivelul judeţului Iaşi a copiilor care au venit din alte ţări, dublându-se totodată şi numărul ţărilor din care elevii s-au înscris. Dacă, în anul şcolar 2015-2016, numărul total al elevilor care s-au înscris provenind din alte ţări a fost 168 de elevi, în anul şcolar care a trecut, numărul acestora a fost depăşit numai de elevii care au venit din Italia, 170, restul până la 285 fiind din alte ţări.
 
Situaţia, pe ţări
 
Cele mai multe cereri de înscriere de anul trecut s-au înregistrat pentru clasa a III-a, în număr de 45, pentru clasa a II-a, în număr de 39, dar şi în clasa a IV-a, în număr de 37. De asemenea, cei mai mulţi elevi au venit din ţări europene, dar au fost cazuri de elevi veniţi din Canada, Siria, Iordania sau Arabia Saudită. De asemenea, o mică parte dintre elevii care s-au înscris la şcolile ieşene au venit din ţări cu un sistem educaţional performant, din state prospere precum Norvegia, Germania, Elveţia sau Marea Britanie. Pe lângă Italia, ţară din care au provenit cei mai mulţi dintre elevii care s-au înscris în anul şcolar care a trecut, cei mai mulţi elevi au venit din Spania, în număr de 28, din Republica Moldova – 21 de elevi, Marea Britanie – 18 elevi, Grecia – 13 elevi, sau Germania – 9 elevi. Comparativ cu anul şcolar 2015-2016, numărul elevilor care au venit din aceste ţări aproape s-a dublat, sau chiar s-a triplat în anumite cazuri. Astfel, în 2015-2016 s-au înscris doar 6 elevi proveniţi din Marea Britanie, 7 din Grecia, 12 din Spania sau 3 din Germania.
 
Cauzele ar putea fi multiple, însă, având în vedere că cei care s-au înscris în clasa I au fost doar în număr de 7, se poate specula fie că părinţii copiilor s-au întors sau s-au mutat în România, fie că elevii plecaţi cu părinţii peste hotare nu s-au adaptat la sistemul educaţional din afară.

Comentarii