Ford va produce la Craiova un nou model: EcoSport

luni, 28 martie 2016, 01:50
3 MIN
 Ford va produce la Craiova un nou model: EcoSport

Ford va produce modelul EcoSport în uzină din Craiova începând cu toamna anului 2017, a anunţat marţi, 22 martie, Jim Farley, preşedinte şi director general executiv (CEO) în cadrul Ford of Europe, într-un eveniment organizat la Craiova, în prezenţa presei şi a angajaţilor. Compania americană va investi 200 milioane euro pentru a aduce în fabricaţie EcoSport la Craiova, potrivit lui Farley.

„Va fi mai arătos decât actualul model. Îl vom îmbunătăţi la multe capitole. (…) Anul viitor este po­trivit pentru a muta producţia lui EcoSport din India în România“, a spus Jim Farley.

Ford EcoSport va concura pe piaţa SUV-urilor mici, precum Nissan Juke, Renault Captur ori Opel Mokka, un sector care este în continuă creştere.

Pentru producţia lui EcoSport în Craiova numărul de angajaţi va rămâne acelaşi ca acum (2.650 angajaţi), cel puţin pentru următorii doi ani. „În funcţie de evoluţia pe piaţă, de cerere, suntem flexibili şi putem angaja dacă este nevoie“, a declarat Ana-Maria Timiş, directorul de comunicare al Ford.

„Noi vom produce B-MAX atât cât e nevoie, atâta timp cât va fi cerere pentru el. E drept că vorbim de volume mici, dar nu renunţăm la acest model“, a mai declarat Timiş. Nu se ştie însă dacă va exista o a doua generaţie a lui B-MAX: „Nu comentam despre planuri şi produse viitoare“.

Suma de 200 milioane euro investită pentru aducerea producţiei lui Ford B-MAX în Europa va fi împărţită între mai multe centre Ford – unele se ocupă cu designul, altele cu ingineria, iar Craiova cu producţia. 

Ford EcoSport pentru piaţa europeană va fi fabricat în România, în India urmând a fi produs în continuare pentru pieţele din regiune.

S-a vorbit anterior despre intenţia Ford de a produce de uzina craio­veană şi un al doilea model în afară de B-Max. Iniţial s-a spus că ar putea fi vorba de Fiesta, însă apoi a ajuns în prim-plan EcoSport.

„Când am cumpărat uzină din Craiova şi am anunţat planurile inţiale nu aveam nicio idee că ne vom cufunda în cea mai mare criză economică din toate timpurile. O criză care a dus doi dintre cei trei mari producători auto ai Americii – nu Ford – în pragul falimentului“, a spus Jim Farley, la Craiova. El a reluat mesajele care subliniază că infrastructura rutieră şi feroviară este esenţială pentru atragerea unor noi proiecte în Craiova.

Ford are planuri mari pe segmentul SUV-urilor, mărindu-şi gama de modele disponibile şi sperînd astfel la o triplare a vânzărilor europene până în 2018. La o cifră de vânzări estimată la 250.000 unităţi/an în 2018, EcoSport ar trebui să contribuie cu peste 100.000 unităţi/an.

Noul model care va intra în producţie la Craiova are menirea să salveze fabrica şi să o aducă la un nivel de producţie mai apropiat de celelalte uzine Ford. Fabrica Ford din Craiova este singura uzină a mărcii din lume în care se produce un singur model.

Comentarii