Frânturi din viaţa celui mai mare gazetar al Iaşului, decupate într-un volum omagial

miercuri, 11 martie 2015, 08:09
3 MIN
 Frânturi din viaţa celui mai mare gazetar al Iaşului, decupate într-un volum omagial

În memoria lui Florin Zamifrescu, unul dintre cei mai mari gazetari pe care i-a avut Iaşul vreodată, va fi lansat un volum vineri, 13 martie, de la ora 18, la Muzeul Literaturii Române din Iaşi – Galeriile „Pod-Pogor Fiul“. 

Cartea este realizată de către jurnalistul Otilia Bălinişteanu şi este apărută la Editura Trinitas, iar manifestarea de vineri a fost anunţată ca fiind una ce îl omagiază pe Florin Zamfirescu în calitatea sa de a fi printre fondatorii Ziarului Lumina, care a împlinit anul acesta un deceniu de apariţie neîntreruptă.

Jurnalistul ieşean a fost cel care şi-a pus semnătura pe conceptul editorial al publicaţiei de profil religios, însă Florin Zamfirescu a conturat şi profilul unic al Revistei „Opinia studenţească“, apreciată în a doua parte a anilor ’80 ca fiind „cea mai vie din ţară”. „Acesta s-a dedicat gazetăriei, însuşindu-şi toate procesele tehnologice ale naşterii unui ziar, de la cuvântul scris până la turnarea în plumb a literelor la tipografie. A scris, a editat, a tehnoredactat, a machetat, a făcut muncă de tipograf. A fost un «om de titlu», reporter de anchetă, autorul «Pulsurilor» şi al celebrelor păcăleli de 1 aprilie ce au făcut deliciul cititorilor într-o lume a cuvintelor cenzurate, cum era cea de dinainte de 1989“, au precizat organizatorii.

Volumul în sine reface parcursul biografic al gazetarului ieşean, care s-a stins din viaţă în 2010, cuprinzând şi perioada de după 1990, când acesta a fost unul dintre fondatorii Monitorului, Ziarul de Iaşi de astăzi, şi apoi a întregii reţele Monitorul.

„Ideea unui volum în memoria lui Florin Zamfirescu există de ceva ani, s-a născut aproape imediat după dispariţia lui, doar că lucrurile s-au tot amânat din dorinţa de a face o treabă serioasă. Am lucrat aproape un an la volum şi noi, cei de la Lumina, ne-am gândit că ar merita să fie adunate între copertele unei cărţi datele acestea biografice şi parcursul lui profesional pentru că mulţi dintre tinerii jurnalişti nu au reperele exacte când vorbesc despre un gazetar ieşean. Ne-am gândit că ar fi util să mai scoatem din perdeaua asta de fum a trecutului numele mari ale gazetăriei ieşene şi contribuţia lor, fiindcă aceasta rămâne“, a declarat Otilia Bălinişteanu.

În urma lui Florin Zamfirescu au rămas o serie de proiecte jurnalistice care erau unice la momentul apariţiei în România – Obiectiv, Lumea Ieşeanului, Ziarul Lumina, săptămânalul Lumina de Duminică.

„Cele mai bune formate de presă create de Florin Zamfirescu au fost Monitorul şi Ziarul Lumina, un ziar care-şi propunea să cultive valorile creştine, dar, în acelaşi timp, să nu fie dogmatic, să fie ca o punte. De aceea spun că a fost un proiect fabulos, pentru că a fost gândit de Florin ca tipul de ziar de care cu adevărat ar fi avut nevoie românii aşa cum sunt ei, nu aşa cum vrem noi să-i facem azi cu televizorul”, a precizat prof.dr. Daniel Condurache, editorul actual al Opiniei studenţeşti, citat în volum.

Volumul va fi prezentat de pr.dr. Nicolae Dascălu, director general al publicaţiilor Lumina, prof.dr. Daniel Condurache şi Alexandru Lăzescu.  

Comentarii