Front comun împotriva universităţilor de duzină controlate de baroni locali

marți, 07 noiembrie 2017, 02:50
3 MIN
 Front comun împotriva universităţilor de duzină controlate de baroni locali

Cele mai importante universităţi din ţară somează Guvernul să aloce bani în funcţie de competitivitate.

Reprezentanţii unora dintre cele mai importante universităţi din ţară solicită Ministerului Educaţiei finanţarea instituţiilor de învăţământ superior şi a cercetării în funcţie de competitivitate. În acest sens, reprezentanţii Universităţii „Al.I. Cuza“ din Iaşi, Universităţii din Bucureşti, de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, de la Universitatea de Vest din Timişoara şi din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti  au participat la întâlnirea Consorţiului „Universitaria“. Întâlnirea s-a desfăşurat în perioada 3-4 noiembrie la Buziaş, în judeţul Timiş, principalele probleme abordate fiind finanţarea universităţilor şi a cercetării pe criterii competitive şi transparente, dar şi unele modificări ce ar trebui aduse şcolilor doctorale.

Pe parcursul celor două zile, au fost organizate grupuri de lucru pentru teme de dezbatere precum academic şi secretariat general, cercetarea academică şi studii universitare de doctorat, internaţionalizarea-comunicarea şi marketingul instituţional în contextul promovării pe plan internaţional, managementul financiar, resursele umane şi legislaţia universitară, studenţi şi relaţia cu mediul de afaceri. La finalul discuţiilor, reprezentanţii universităţilor membre ale Consorţiului „Universitaria“ au semnat o rezoluţie prin care îşi manifestă dorinţa de a se implica în identificarea soluţiilor pentru continuarea dezvoltării învăţământului superior din România, dar şi de a colabora cu Ministerul Educaţiei şi Ministerul Cercetării pentru „a consolida evoluţia universităţilor româneşti“. O altă dorinţă manifestată de consorţiu este aceea de a se implica în discuţiile care privesc noua lege a educaţiei, subliniind că aceasta nu poate fi legitimă fără implicarea reprezentanţilor universităţilor membre ale Consorţiului.

Se cer bani pentru profesori şi studenţi

În cazul problemelor legate de finanţare, reprezentanţii universităţilor din Consorţiu au solicitat creşterea finanţării instituţionale pentru anul 2018 cu sumele necesare acoperirii majorărilor salariale şi a diferenţelor rezultate în urma introducerii indemnizaţiei pentru deţinerea titlului ştiinţific de doctor. De asemenea, s-a solicitat şi alocarea de fonduri din bugetul MEN pentru plata sumelor datorate salariaţilor în baza sentinţelor judecătoreşti şi a Legii nr. 85/2016. Pe lângă finanţarea pentru cadrele didactice, reprezentanţii universităţilor solicită o recalculare a alocării pe student echivalent unitar şi creşterea subvenţiei  pentru cămine şi cantine, creştere care să reflecte majorările salariale din ultima perioadă. O altă problemă semnalată este legată de evaluarea şcolilor doctorale şi realizarea unei metodologii într-un grup de lucru în care Consorţiul să fie reprezentat.

Legat de criteriile bazate pe competitivitate, Consorţiul a precizat că „se solicită profesionalizarea organizării competiţiilor pentru finanţarea cercetării, în primul rând prin selectarea unor evaluatori internaţionali şi naţionali relevanţi pentru domeniile disciplinare“. În încheiere se solicită o transparenţă a acestor evaluări, pentru eliminarea oricărei suspiciuni de raportare falsă sau manipulare a datelor.

Comentarii