IMAGINEA mult așteptată în IAȘI: Au fost scoși salcâmii de pe Ștefan cel Mare

miercuri, 25 noiembrie 2015, 16:12
2 MIN

Salcâmii japonezi de tristă amintire în Iași, cei care și-au făcut loc pe bulevardul Ștefan cel Mare prin tăierea teilor, au fost puși la pământ.

Astăzi, angajații de la Servicii Publice au scos salcâmii pentru a face loc celor 100 de tei argintii care urmează să fie plantați de vineri.

Pentru fiecare tei, primăria va achita 170 euro. Salcâmii japonezi vor fi transplantaţi în Dacia (blocuri ANL, Piaţă, Poştă şi Biserica „Învierea Domnului“), Tudor Vladimirescu (Biserica „Sfântul Iulian din Tars“), Galata (Biserica „Adormirea Maicii Domnului“), la Spitalul de Recu­perare, la Spitalul „C.I. Parhon“ şi Cantemir (Direcţia Creşe).

Pe pietonal vor rămâne circa 20 de salcâmi japo­nezi, fiind vorba despre cei care sunt în curtea Primăriei.

În februarie 2013, primăria a dispus tăierea teilor pe motiv că aceştia ar fi uscaţi. Ulterior, şefii municipalităţii au admis că teii au fost tăiaţi pentru o mai bună vizibilitate a clădirilor din zonă. Acţiunea municipalităţii a stârnit proteste în rândul societăţii civile, în mediul online fiind creată spontan mişcarea civică „Iaşul iubeşte teii“.

Timp de aproape doi ani, organizaţia, care a strâns în jurul ei o comunitate de circa 13.000 de simpatizanţi, a militat pentru re­plantarea teilor. În vara acestui an, primăria a dispus organizarea unei consultări publice prin care ieşenii au fost întrebaţi dacă vor teii înapoi pe pietonal, iar 94% dintre respondenţi au răspuns afirmativ. Consultarea s-a desfăşurat pe parcursul a 30 de zile, iar la urne s-au prezentat circa 14.000 de persoane.

FOTO: Dan LUCA

Comentarii