În ajutorul femeilor! Aparat unic în toată Moldova la Institutul de Oncologie din Copou

marți, 06 octombrie 2015, 01:54
1 MIN
 În ajutorul femeilor! Aparat unic în toată Moldova la Institutul de Oncologie din Copou

Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi deţine singurul aparat din Moldova cu ajutorul căruia pacientele îşi pot face o biopsie mamară. 

 

Aparatul prin care medicii pot observa ţesutul sânului în profunzime, prin intermediul examenului numit stereotaxia mamară, se află în cadrul laboratorului de radiologie de la IRO. Adică poate fi urmărit ţesutul sânului în profunzime. Investigaţia este decontată în totalitate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar femeile care necesită o astfel de verificare trebuie să se prezinte la IRO doar cu cardul de sănătate şi cu biletul de trimitere.
 
Potrivit medicilor din institut, pacientele care ajung cu afecţiuni la nivelul sânului nu simt la un simplu autocontrol noduli. Pe examenele mamografice se văd însă orice deformări ale sânului. Mamograful de la IRO permite observarea în detaliu a ţesutului afectat printr-o tehnică nouă, o puncţie mamară care poate identifica cancerul în stadiu incipient. 
 
La IRO, s-au făcut până în prezent două puncţii mamografice prin intermediul stereotaxiei. Investigaţia se realizează în câteva ore, iar pacienta poate fi externată în aceeaşi zi. Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la pacientele care se adresează IRO, şi cel de-al doilea tip dintre toate formele depistate de medici. 

Comentarii