De Sănătate

Punem punctul pe știi

În doi ani, creştere de 10% a internărilor pentru boli psihice

Datele care vă strâng în spate. 4.000 de internări la secţiile „fără clanţă“ de la Socola

miercuri, 02 noiembrie 2016, 03:02
5 MIN
 Datele care vă strâng în spate. 4.000 de internări la secţiile „fără clanţă“ de la Socola

Din datele oferite de DSP Iaşi, în anul 2013 au fost 10.000 de internări, iar în 2015 s-a ajuns la 11.000. În ultimul an, la secţiile „fără clanţă“ de la Institutul „Socola“ au fost 4.000 de internări.

„Ziarul de Iaşi“ şi-a propus să facă „recensământul“ ieşenilor cu tulburări mintale şi de comportament, respectiv cu boli psihice, printr-un experiment inedit. Dacă într-un tramvai ticsit încap 100 de călători, după cum arată companiile de transport, imaginaţi-vă că aproape 40 de tramvaie pline cu bolnavi periculoşi au tranzitat oraşul din octombrie 2015 până în octombrie 2016. Datele sunt conform numărului de internări înregistrate în secţiile cu regim special de la Institutul de Psihiatrie „Socola“, aşa-numitele compartimente „la fără clanţă“, acolo unde într-un an s-au înregistrat 4.000 de internări.

Pe de altă parte, potrivit datelor înregistrate la Direcţia de Sănătate Publică, în 2015, aproape 14.000 de ieşeni sunt luaţi în evidenţa medicilor de familie cu tulburări mintale şi de comportament. Dintre aceştia, în jur de 11.000 sunt diagnosticaţi cu o boală psihică. Astfel, raportându-ne la populaţia judeţului de aproape 790.000 de rezidenţi şi continuând exerciţiul de mai sus, putem spune că în orice tramvai ticsit din oraş călătoresc două persoane luate în evidenţă cu tulburări mintale.

Dinamica tulburărilor mintale şi de comportament, respectiv dinamica bolilor psihice, arată o scădere a primei categorii de afecţiuni, dar o creştere a celei de a doua.

Într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“, DSP a precizat că me­dicii de familie din judeţ au raportat la finalul anului 2015 aproape 14.000 de ieşeni cu tulburări mintale şi de comportament, dintre care în jur de 11.000 au boli psihice.

În 2013, doctorii raportau 16.000 de bolnavi cu tulburări mintale şi de comportament, dintre care 10.000 aveau boli psihice.

În categoria tulburărilor mintale şi de comportament medicii înregistrează acei bolnavi care se confruntă repetitiv cu episoade de agresivitate, depresie sau cu încălcări grave ale regulilor sociale.

În categoria boli psihice, specialiştii îi încadrează pe acei pacienţi care au un diagnostic clar, stabilit în urma unor examene şi investigaţii.

Specialiştii din sistem subliniază, totuşi, că cifrele nu sunt concludente pentru că, pe de o parte, unii bolnavi cu tulburări mintale şi de comportament nu sunt luaţi deloc în evidenţă, pe de altă parte, un bolnav poate fi înregistrat în sistem de trei ori. O dată la medicul de fa­milie, o dată în ambulatoriu, la specialist, şi chiar la spital, dacă specialistul consideră că pacientul trebuie internat. 

Tulburări noi provocate de trecerea la capitalism

„Noi raportăm astfel de cazuri într-un tabel, folosindu-ne de nişte coduri. În aceste date de la DSP sunt cuprinse, pe de o parte, cazurile certe cu tulburări sau boli psihice, dar şi cazurile care sunt doar suspiciuni. În plus, raportarea nu se face pe CNP, astfel încât, dacă eu, medic de familie, am introdus deja un pacient în sistem cu o tulburare de comportament, medicului specialist din ambulatoriu sau din spital nu-i apare ce am înregistrat eu şi face la rândul lui acelaşi lucru, când bolnavul ajunge la el“, a arătat un medic de familie din Iaşi

De aceeaşi părere este şi medicul Ga­briel Crumpei, psihiatru, doctor în psihologie. Specialistul a precizat că dincolo de cifrele înregistrate la DSP, în unele cazuri, de ruşine, ieşenii care se confruntă cu episoade neplăcute determinate de tulburări comportamentale nici nu se adresea­ză me­dicului.

„Pe lângă datele medicilor de familie, unii bolnavi merg direct la psiholog sau direct la psihiatru sau chiar la niciunul. Atunci acest caz nu este cuprins în statistică şi din această cauză eu spun că încă nu putem avea o imagine clară asupra acestor afecţiuni. În practica me­dicală, pacienţii cu tulburări de comportament sunt tineri până la 18 ani, după 18 ani, astfel de episoade se numesc tulburări de personalitate. Tulburările de persona­litate sunt dizarmonice, la limită cu normalitatea, în sensul că, dacă aceşti oameni fac fapte penale, ei merg la puşcărie, nu la spital“, a explicat psihiatrul Gabriel Crum­pei, doctor în psihologie.

Medicul a mai precizat că în practica medicală au apărut tulburări noi, generate de situaţii noi. 

„De exemplu, viaţa în capitalism, care presupune competiţia şi o anumită insecuritare a locului de muncă, acceptarea unei perioade de şomaj ca ceva normal în evoluţia în carieră, toate sunt lucruri cu care românii nu au fost obişnuiţi. Părinţii lor nu au suferit de aşa ceva, ei nu au văzut astfel de situaţii când erau acasă şi când sunt confruntaţi cu şomajul au un sentiment de jenă. Sunt oameni care ascund faptul că au intrat în şomaj pentru că e ceva ruşinos şi fac uneori o adevărată dramă, dezvoltând depresii, izolându-se“, a spus specialistul

Sunt şi pacienţi foarte periculoşi

În 2016, la Institutul de Psihiatrie „So­cola“ au fost internaţi 29 de bolnavi psihici pe­riculoşi, ca urmare a unor decizii ju­decătoreşti. Aceşti pacienţi sunt consideraţi foarte periculoşi şi sunt internaţi nevoluntar, după ce o comisie de specialişti relizează un referat care ajunge în instanţă. Ulterior, judecătorul decide internarea lui în spitalul de specialitate.

„Pacienţii foarte periculoşi sunt cei cu internare nevoluntară, adică acei pacienţi care nu înţeleg şi nu acceptă că trebuie internaţi. Anul acesta au fost 29 de pacienţi cu decizie de la jude­cători care au ajuns în unitatea noastră. Bolnavii aceştia sunt un pericol atât pentru ei înşişi, cât şi pentru cei din jur. Raportându-ne la date anterioare, pot spune că tendinţa este în creştere“, a arătat dr. Gabriel Oprişanu, managerul institutului.

Potrivit conducerii, aceşti bolnavi periculoşi sunt internaţi pe compartimente cu regim de supraveghere special, acolo unde regulile sunt mult mai stricte decât în restul secţiilor.

„Noi pe toţi îi supraveghem, dar pentru această categorie de bolnavi protocoalele sunt mai stricte pentru că ei sunt un pericol. Pe fiecare secţie mare avem astfel de cazuri şi pe o perioadă de un an am înregistrat 4.000 de internări“, a mai spus managerul Institutului de Psihiatrie „Socola“.

Un pacient internat „la fără clan­ţă“ este menţinut sub tratament o zi, două, sau chiar o săptămână, până la ameliorarea pacientului.

Comentarii