Eveniment

Începând cu luna ianuarie 2015, vor porni caravanele mobile din cadrul programului “Spune NU hepatitei in Moldova”

vineri, 19 decembrie 2014, 02:50
3 MIN

*derulat in judetele din Moldova, programul si-a propus sa identifice pe cât mai multi dintre cei infectati cu visururile hepatitice, sa ii indrume catre medicii specialisti pentru obtinerea tratamentului, sa informeze si sa educe populatia cu privire la virusurile hepatitice si, intr-o perioda de circa 10 ani, sa ne apropiem de momentul in care vom putea declara eradicarea infecţiei cu acest virus în Moldova şi în România.

       In cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” din Iasi, se desfasoara un proiect ambitios care se numeste “Spune NU Hepatitei in Moldova”. Sub egida Institutului Naţional de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti si coordonarea directa a domnului academician prof.dr.Adrian Streinu-Cercel,  programul si-a propus sa identifice pe cât mai multi dintre cei infectati cu visururile hepatitice, sa ii indrume catre medicii specialisti pentru obtinerea tratamentului, sa informeze si sa educe populatia cu privire la virusurile hepatitice si, intr-o perioda de circa 10 ani,  sa ne apropiem de momentul in care vom putea declara eradicarea infecţiei cu acest virus în Moldova şi în restul ţării.

     “Sunt vizate toate cele sase judete ale Moldovei pentru ca s-a constatat ca in acest areal geografic incidenta infectiei cu virusul hepatitic C este mai mare – undeva la 4,2% – fata de restul tarii – 3,2-3,5%.  Am luat legatura cu autoritatile locale si cu decidentii din sanatate, am facut deja vizitele si intalnirile de rigoare pentru Iasi, Vaslui, Botosani si Suceava. Vom organiza cursuri cu medicii de familie din aceste judete, urmand ca, dupa 1 ianuarie 2015, sa avem o caravana mobila care sa recolteze probe de sange de la persoane cu risc”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului Clinic de Boli Infectioase “Sf. Prascheva” Iasi, coordonatoarea proiectului pentru zona Moldovei.

Campaniile de testare si informare au fost foarte apreciate de populatie

        Medicii de famlie au primit un portret al pacientului cu risc de hepatita pentru a întocmi liste cu persoanele care se incadreaza la ”persoane cu risc” si ar trebui sa fie testate. Pacientul cu risc este cel care a primit sange in anii ’90, care a suferit manevre stomatologice sau care a facut manevre de piercing, tatuaj ori si-a administrat droguri pe cale intravenoasa.
        Mai exista, intr-o proportie mult mai mica – sub 3% – posibilitatea de transmitere pe cale sexuala, dar si posibilitatea de transmitere de la mama la făt. “Medicii de familie urmeaza sa identifice pacientii cu risc; vom merge apoi in judetele din Moldova si vom recolta probe de sange de la respectivele persoane semnalate de către medicii de familie. Noile terapii ofera posibilitati mari de vindecare, iar prin acest proiect putem depista persoanele care au nevoie de tratament. Astfel, spunem “NU” hepatitei la nivelul unei eradicari a infectiei cu virusul hepatitic C pana în anul 2025. Exista un euroindex al clasificarii tarilor din UE in ceea ce priveste testarea pentru infectia cu virus C, diagnosticul si tratamentul acesteia – în prezent, Romania se afla pe locul 25. Speram ca, prin aceste actiuni ale medicilor infectionisti alaturi de gastroenterologi si medicii de familie,  sa schimbam situatia”, a subliniat prof. dr. Carmen Dorobat.

       De mentionat ca, in cadrul programului “Spune NU Hepatitei in Moldova”, a avut deja loc o testare in Iasi, fiind prelevate probe de sange de la aproximativ 600 de persoane. “Daca calculam numarul de teste pozitive rezultate in urma acestei testari, acesta este undeva la 4%. Ne dorim sa mai obtinem sponsorizari pentru o noua testare, deoarece numarul persoanelor care doresc sa participle la aceste campanii este foarte mare. La numărul de telefon “Infohepatita – 0720.222.110”, care exista la nivelul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Iasi, cetăţenii pot suna in fiecare zi, de luni pâmă vineri, intre orele  09.00 si 14.00, si solicita informatii despre campanie si infectiile cu virusuri hepatitice. Linia telefonică ramane deschisă şi în perioada următoare pentru cei care doresc sa fie informati pe aceasta tema”, a incheiat doamna prof. dr. Carmen Dorobat.

Comentarii