INTERVIU INCITANT! Dan Lungu: „Un festival de talia FILIT nu poate fi încropit“

luni, 29 iunie 2015, 11:26
9 MIN
 INTERVIU INCITANT! Dan Lungu: „Un festival de talia FILIT nu poate fi încropit“

Scriitorul Dan Lungu, managerul FILIT şi director al Muzeului Literaturii Române Iaşi, explică pe larg, într-un incitant interviu acordat „Ziarului de Iaşi“, care sunt cauzele pentru care un festival de talia FILIT a putut fi pus în pericol.

– Aţi spus într-un interviu că FILIT a fost anulat pentru că devenise o bâtă folosită în „jocuri politice obscure“. Ce v-a împins totuşi peste limita pe care o consideraţi a fi suportabilă? Fiindcă astfel de atacuri au tot avut loc încă din 2013?

– Într-adevăr, de-a lungul timpului au existat mai multe atacuri sporadice la FILIT. Am strâns din dinţi, le-am suportat şi am mers mai departe. Proiectul FILIT era mai important decât orgoliile noastre, decât o gâlceavă pe Bahlui. Ar fi fost o pierdere de timp să intrăm într-o polemică cronofagă, cu un interlocutor mediatic rău intenţionat, care deformează sensul oricărei declaraţii pe care o dăm.

De curând însă, de câteva săptămâni, suntem puşi în faţa unei campanii de denigrare cu o virulenţă fără precedent, cu consecinţe nefaste de ordin simbolic şi de ordin practic. Cele practice arată astfel: autorii români de bună condiţie încep să se codească în a accepta invitaţia unui festival despre care se spun atâtea lucruri tulburi; persoanele fizice autorizate sau firmele nu se mai prezintă la licitaţiile Muzeului Literaturii Române (MLR), mai ales când e vorba de FILIT, – campania de denigrare lansează aberaţii privind DNA şi Curtea de Conturi, instituţii care, fireşte, sperie -, context în care am pierdut săptămâna trecută două proiecte „FILIT fără frontiere“ cu finanţare europeană, neprezentându-se nimeni la două licitaţii succesive pentru organizare de eveniment.

Angajaţii muzeului, intimidaţi de această campanie, se feresc în mod sistematic să întocmească documente absolut necesare legate de FILIT sau să facă parte din comisii de achiziţie: „nu vreau să dau cu subsemnatul, nu vedeţi ce se spune în ziare!“, „dacă mă puneţi în comisia de achiziţie, îmi rup un picior şi intru în concediu medical“ etc.. Dintre toate, povestea cu neprezentarea firmelor la licitaţie m-a speriat foarte rău – FILIT-ul e un ditamai evenimentul, cu zeci de proceduri, şi una singură dacă nu iese, totul e compromis.

Aşadar, această campanie de discreditare a FILIT nu numai că pătează excelentul renume al festivalului, dar pune într-un pericol real organizarea festivalului. Nu e vorba de scenarii apocaliptice, ci de lucruri care deja s-au întâmplat, de bani care deja s-au pierdut.

– Deşi organizatorii nu au fost nominalizaţi în mod direct, consilierii PSD din Consiliul Judeţean au acuzat lipsa de transparenţă a cheltuirii fondurilor publice în cadrul FILIT.

– Din nefericire, întreaga campanie de care povestesc se suprapune cu apariţia a trei comunicate de presă, pe 16, 17 şi 19 iunie, care conţin mai multe neadevăruri despre FILIT. Ele nu ţintesc direct festivalul, despre care se spun destule cuvinte frumoase, ca şi despre mine, ci un adversar politic, dar neadevărurile de acolo ne-au făcut mult rău, fiindcă vin din partea unei instituţii serioase, credibile, informate. Există mai multe neadevăruri în acele comunicate, eu le voi numi pe cele mai nocive.

„Deşi s-a întocmit un raport de audit cu privire la ultima ediţie FILIT, acesta este încă ţinut la secret“ – 16.06.2015. Singura misiune oficială de audit de la CJ am avut-o în 2013, cînd am venit director, şi care s-a făcut la solicitarea mea. E adevărat că raportul acelei misiuni încă nu l-am primit, însă ea a fost efectuată cu multe luni înainte de a se realiza prima ediţie a FILIT, deci e exclus să se refere la festival. Apoi am fost acuzaţi de faptul că bugetul nu ar fi transparent. În fapt, MLR a răspuns întotdeauna oricărei solicitări oficiale privind cheltuielile pe care le face. Pe cei ce susţin contrariul, îi invit să îmi arate solicitarea, cu număr de înregistrare, iar eu le arăt documentul de răspuns cu număr de ieşire din partea instituţiei.

Se mai vorbeşte de un prejudiciu consistent care ar fi fost constatat de Camera de Conturi în cazul FILIT, comunicatul punînd la dispoziţie şi un document în acest sens. Este adevărat că există un raport al Camerei de Conturi în privinţa FILIT 2013, dar este un raport contestat încă din octombrie anul trecut şi aşteptăm răspunsul de aproape opt luni. Nu cred că este corect să se discute pe nişte cifre contestate şi pe marginea unui document care în mod normal încă nu este public. În plus, documentul pus în circulaţie de comunicatul PSD este diferit de cel pe care îl avem noi la MLR şi care, fără îndoială, este originalul.

Toate comunicatele sunt semnate „Cristian Stanciu, Lider grup consilieri judeţeni PSD“, şi, repet, au destule cuvinte de laudă la FILIT şi la subsemantul. Nu ştiu dacă informaţiile din comunicat sunt asumate de către toţi consilierii PSD din Consiliul Judeţean şi de către întregul partid. PSD este un partid puternic, consilierii judeţeni din PSD sunt percepuţi, pe bună dreptate, ca parte importantă din întregul care finanţează FILIT, şi orice informaţie vine din această sursă prezintă credibilitate. Eu înţeleg să existe luptă politică, însă nu mi se pare normal ca un festival de talia FILIT să fie pretextul şi instrumentul confruntărilor străine câmpului cultural.

– Multe reacţii după amânarea festivalului s-au învârtit şi în jurul faptului că ar fi fost o decizie de orgoliu a organizatorilor, aducându-se argumentul că, din moment ce bugetul fusese deja aprobat, trebuia organizată ediţia.

– Nu, nu e vorba de orgoliu. E vorba de apărarea prestigiului festivalului, de apărarea demnităţii umane, de rezistenţă în faţa imixtiunii nefaste a politicului în cultură şi nu în ultimul rând e vorba de blocaj tehnic în organizare. În acest moment, nu am singuranţa că pot fi externalizate în timp util serviciile pentru FILIT. Am păţit-o deja! Un festival de talia FILIT nu se face de azi pe mâine, şi nu poate fi încropit. De asemenea, echipa nu poate lucra în condiţii de suspicine, ameninţare, linşaj mediatic şi oprobriu. Suntem oameni, nu roboţi! Campania de defăimare a lovit unde nu se aştepta.

– Aţi pomenit două proiecte din fonduri europene ale MLR care nu mai pot fi organizate şi care am înţeles că ar avea valoarea de 30.000 de euro. Despre ce proiecte discutăm şi cum doreaţi să le implementaţi?

– Da, erau proiecte pe perioadă scurtă, de trei luni, unde timingul este foarte precis. Trebuia să facem întâlniri FILIT la Bălţi şi Basarbeasca, în Republica Moldova. Un autor român şi unul ucrainean la Bălţi; un autor român şi unul bulgar la Basarabeasca. Pentru Bălţi deja acceptase Andrei Kurkov. Am scos de două ori servicii de organizare la licitaţie şi nu s-a prezentat nimeni. Am ratat startul, dăm banii înapoi. Am întrebat vechi colaboratori dacă au văzut anunţul – îl văzuseră, dar dat fiind ce se aude despre FILIT au preferat să nu se bage. Nu aveau chef să intre la mijloc în conflicte politice şi să se trezească cu necazuri.

– De ce nu aţi prezentat raportul financiar detaliat pe care l-au cerut în presă consilierii PSD?

– Nu l-am dat fiindcă nu mi s-a cerut. Am tot aşteptat o hârtie oficială în acest sens, dar nu a venit nici până acum. Oricum, vineri am solicitat contabilităţii MLR să întocmească un document privind execuţia bugetară a FILIT 2014 în cea mai amănunţită formă posibilă, care să fie prezentată tuturor consilierilor judeţeni. Am înştiinţat şi preşedintele CJ în acest sens.

Sute de mesaje de susţinere pentru festivalul de la Iaşi, venite din toată lumea

„Literatura, un moft pentru papiţoii politici autohtoni“

Echipa care coordonează Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, FILIT, a decis săptămâna trecută suspendarea ediţiei de anul acesta, care urma să se organizeze în toamnă, la începutul lunii octombrie. În decizia lor, aceştia au acuzat ingerinţa politicului în zona culturală, faptul că festivalul începea să fie folosit ca o armă politică în luptele din interiorul Consiliului Judeţean Iaşi, dar şi că s-ar fi demarat o campanie de denigrare prin mass-media împotriva organizatorilor şi a festivalului.

Din momentul anunţării deciziei suspendării ediţiei de anul acesta a FILIT, un val de mesaje de susţinere pentru organizatorii festivalului au venit din partea personalităţilor renumite ce au participat în trecut la manifestările de la Iaşi, dar şi a fanilor conceptului FILIT, dar care nu au putut fi prezente aici.

Scriitorul român Mircea Cărtărescu, spre exemplu, s-a declarat solidar cu decizia organizatorilor FILIT şi a precizat că întreruperea acestui festival este un nou moment trist şi urât pentru cultura românească. „Închiderea pentru un an a acestui mare festival echivalează, o ştiu prea bine, cu desfiinţarea sa. Dar într-o ţară supra-politizată, care face pe deasupra o politică sulfuroasă, contrară propriilor ei interese, nu putem avea decât destinul meşterului Manole“, a spus scriitorul.

Ruxandra Cesereanu, poet, prozator român, dar şi cadru didactic universitar şi cercetător, a dedus din suspendarea festivalului faptul că literatura pare „un moft şi un capriciu“ pentru „papiţoii politici autohtoni“. „Culisele dispariţiei acestui festival sunt revoltătoare şi provoacă pe bună dreptate un blam şi o reacţie de dezgust faţă de politicieni“, a spus aceasta.

Şi cunoscutul cântăreţ Alexandru Andrieş s-a declarat uimit de nivelul la care era organizat festivalul şi de calitatea invitaţilor, în timp ce scriitoarea şi jurnalista Cristina Hermeziu, aflată acum la Paris, a ridicat problema vidului cultural creat în urma dispariţiei de anul acesta a FILIT. „Am văzut Teatrul Naţional din Iaşi plin până la refuz de oameni care îi ascultau vrăjiţi pe Norman Manea, Herta Muller sau Mircea Cărtărescu. Ce puneţi în loc domnilor, mai puternic şi mai normal decât această imagine?“, a scris aceasta.

Jan Corneliu, traducător in Germania, a transmis organizatorilor că i se pare de necrezut ca „FILIT-ului să i se dea în cap cu parul calomniei şi al miniciunii! Ministrul Culturii ar trebui să spună şi el un cuvânt, dar în România toate sunt pe dos“. Şi Marius Chivu, scriitor şi jurnalist la „Dilema veche“, a apreciat că FILIT-ul era „prea mare şi prea bun“ ca să poată scăpa fără a fi „călcat în picioare de politicienii noştri corupţi, inepţi şi agramaţi“.

Interviu realizat de Cătălin HOPULELE

Comentarii