Advertorial

Iubitorilor de slot-machine

sâmbătă, 13 februarie 2016, 02:50
2 MIN
 Iubitorilor de slot-machine

În contextul sărăciei cu care se confruntă majoritatea românilor, mirajul unui câştig care să-i scoată din impasul în care fără voia lor au intrat, pare să pună stăpânire pe tot mai mulţi dintre cei care nu pot sau nu au găsit o altă cale de ieşire din starea de decădere. Ceea ce nu ştiu aceştia este faptul că sunt cotizanţii siguri ai unei mafii bine pusă la punct.
Astfel, piaţa jocurilor mecanice, a păcănelelor – cum sunt numite minunatele aparate mâncătoare de bani şi furnizoare, câteodată, de averi care ţin cât spuma la bere, era evaluată, doar în anul 2012, la 400-500 de milioane de euro. Infracţiunile şi evaziunea ţes în jurul acestei pasiuni a românilor nu doar poveşti cu noroc dirijat, ci şi multe dosare care au ca protagonişti capi ai mafiilor locale.

În prag de iarnă, la mijloc de noiembrie 2015, liniştea distracţiilor din dulcele târg al Botoşanilor a fost tulburată de descinderile şi percheziţiile în câteva localuri de fiţe, dar şi în locaţii de la ţară cu miros de motorină în podele. Aria de investigaţii s-a extins mai apoi în judeţele Suceava, Iaşi, Neamţ, unde de câţiva ani funcţiona un mecanism de fraudare prin folosirea ilegală a păcănelelor.
Şi nu doar Moldova suferă de boala păcănelelor. Nici Transilvania nu s-a lăsat mai prejos. Ba chiar ne-a depăsit, în materie de păcălit – atât pe maniacii acestor jocuri, cât şi Fiscul. Cu 246 de aparate, faţă de 204 ale mafiei moldave, prejudiciul cauzat de gruparea de infractori transilvană se ridică la circa 5 milioane de euro. Cu încă un milion adunat de pe dulcele plaiuri ale lui Eminescu, Enescu, Iorga; iacătă că s-au facut 6.

Deci, cum vă simţiţi – iubitori ai păcănelelor – atunci când aflaţi că 6 milioane de euro au intrat in buzunarele mafiei din domeniu, doar de la 450 de aparate, din cele aproximativ 60.000 la nivelul ţării? Sau altfel spus, cum vă simţiţi când de pe urma unei iluzii de ieşire din sărăcie a unora, alţii îndeasă în buzunare milioane de euro nefiscalizate? Ba vă mai râd şi în nas!
 

Ing.dr.ec Traian Dobre
 

Comentarii