Medicii ieşeni îi contrazic pe cei de la Bucureşti

„La Iaşi nu sunt focare locale de gripă“. Bărbatul care a murit avea alte boli

sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 03:00
3 MIN
 „La Iaşi nu sunt focare locale de gripă“. Bărbatul care a murit avea alte boli

Spune dr. Elena Duca, şeful Serviciului de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile de la DSP. În schimb, Centrul Naţional de Supraveghere arăta în urmă cu două zile că în judeţul Iaşi ar exista „focare locale“ de gripă.

Bărbatul decedat, despre care laboratorul a confirmat că a fost infectat cu virus gripal AH1N1, suferea de miocardită, o complicaţie determinată de faptul că bolnavul era obez. Reprezentanţii Spita­lu­lui de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ au precizat că bărbatul în vârstă de 44 de ani a decedat săptămâna trecută din cauza afecţiunilor asociate, cardiace şi bronho-pulmonare, dezvoltate pe fondul obezităţii morbide. Pacientul nu era vaccinat îm­potriva gripei şi a ajuns în unitatea medicală după ce iniţial a fost internat cu observaţie de insuficienţă respiratorie la Spitalul de Pneumoftiziologie. Însă, cu toate că medicii l-au tratat pe bărbat conform protocoalelor, schema terapeutică nu a determinat efectul scontat.

„Pacientul este din mediul rural şi a fost internat în Spitalul de Boli Infecţioase cu o infecţie respiratorie puternică după un transfer de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Obezitatea a reprezentat un factor major în evoluţia pacientului, în cele din urmă afecţiunile cardiace determinând decesul“, a precizat dr. Irina Teodorescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase.

Medicul Dan Timofte, specialist în chirurgia obe­zităţii, a explicat că starea pacientului ar fi putut fi afectată şi de scăderea oxigenului din corp, întrucât la pacienţii obezi se întâlneşte des apneea în somn. Astfel, bolnavul nu ar fi putut respira câteva secunde, cantitatea de oxigen inspirată ar fi scăzut şi atunci plămânii nu mai puteau funcţiona normal.

Pe lângă acest caz, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a arătat că în judeţul Iaşi, în sezonul rece 2014-2015, laboratorul de la Institutul Cantacuzino din Capitală a confirmat 6 de cazuri de gripă, şase cu virus gripal AH1N1, 18 cazuri cu virus gripal AH3 şi două cazuri cu virus gripal B. Potrivit centrului, toate persoanele care au contactat virusurile gripale nu erau imunizate, iar cazurile înregistrate au apărut în focare locale. Totuşi, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi sunt de părere că este mult spus „focare locale“, întrucât nu au fost mai multe cazuri diagnosticate fie în aceeaşi familie, fie în aceeaşi localitate.

„Nu este vorba despre focare locale pentru că nu am avut, de exemplu, doi membri dintr-o familie sau mai multe persoane din aceeaşi localitate. Săptămâna trecută a fost remarcată o creştere a cazurilor de infecţii respiratorii şi pneumonii, iar acum laboratorul Institutului Can­tacuzino a confirmat 26 de cazuri de gripă. Numărul nu trebuie să sperie populaţia pentru că Iaşul, centru universitar, este singurul judeţ din Moldova inclus într-un program de supraveghere complex, în care nu doar infecţioniştii trimit probe pentru laborator, ci şi 30 de medici de familie, plus mai multe spitale, şi atunci infecţiile de acest tip sunt urmărite serios“, a precizat dr. Elena Duca, şeful Serviciului de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile de la DSP.

Specialistul a mai subliniat că cele 26 de cazuri de gripă confirmate sunt întâlnite la toate categoriile de vârstă, copii şi adulţi deopotrivă, de la pacienţi asimptomatici în cazul cărora organismul luptă cu virusul, la bolnavi cu semne clare de afecţine, la care corpul nu poate distruge virusul. În plus, medicul a explicat că persoanele care au intrat în contact cu pacienţii la care gripa a fost confirmată nu prezintă neapărat pericol de dezvoltare a afecţiunii, pentru că organismul uman nu răspunde în acelaşi fel al toţi pacienţii.

În sezonul rece, în ţară, CNSCBT a depistat 60 de cazuri de gripă. După Iaşi, pe următoarele două poziţii se află Bucureştiul, cu 15 cazuri, şi judeţul Suceava, cu şase cazuri de gripă confirmate. În Dolj şi Sibiu au fost depistaţi cu gripă câte trei pacienţi, în timp ce în alte şapte judeţe din ţară a fost confirmat câte un caz.
 

Comentarii