Ministrul Educaţiei, nemulţumit că trebuie să plătească profesorilor salariile câştigate în instanţă

marți, 22 septembrie 2015, 01:53
2 MIN
 Ministrul Educaţiei, nemulţumit că trebuie să plătească profesorilor salariile câştigate în instanţă

Prezent la deschiderea anului universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat nemulţumit de faptul că o parte importantă din banii obţinuţi de Educaţie la rectificarea bugetară se duc pentru plata salariilor câştigate de profesori în instanţă.

„Nu vreau să sune a laudă, nu am făcut politică şi cred că nici nu am să fac, dar vreau să spun că printre motivele de satisfacţie este şi faptul că avem o rectificare pozitivă, semnificativă, pentru educaţie în acest an. Este vorba despre o sumă de 1,89 miliarde de lei. Păcat însă că o mare parte din această sumă, multe sute de milioane de lei, au trebuit să fie alocate pentru plata titlurilor executorii, câştigate în instanţă de colegii noştri din învăţământul universitar şi preuniversitar“, a declarat ministrul.

Acesta a specificat că admite că aceste drepturi au fost câştigate în instanţă, că ele trebuiau să fie plătite, că „se bucură“ că ele au putut fi plătite, dar că s-ar fi putut face altceva cu banii respectivi. „În ultimii trei ani au fost aproape şase miliarde de lei pentru plata acestor titluri executorii. Aceştia puteau fi folosiţi pentru o creştere constantă a salariilor sau pentru o altă investiţie din rândul celor atât de necesare în educaţie. În fine, ele sunt drepturi câştigate şi trebuiau să fie plătite, dar mai departe trebuie să ne concentrăm pe alocarea de resurse în educaţie“, a completat ministrul.

În discursul său, el a spus şi că în actualul mandat s-a reuşit alocarea sumelor necesare pentru acoperirea creşterii salariale cu 5% pentru luna septembrie pentru personalul didactic, şi de 12% din august pentru cel nedidactic.

Ministrul s-a declarat însă din nou nemulţumit de pretenţiile sindicatelor, care nu au apreciat faptul că actuala conducere a ministerului a reuşit avansarea creşterii salariale cu 10% din 2016 pentru ultima lună din 2015. „Am propus să decalăm cei 10%, creşteri salariale, planificaţi pentru 2016, la data de 1 decembrie 2015. S-ar părea că nu a fost suficient de generoasă propunerea, acum este în discuţie, vom vedea ce se va întâmplă“, a mai spus ministrul. El a specificat că este nevoie de o creştere salarială în special pentru tinerii asistenţi care intră în sistemul universitar, cărora li se cere să îşi finalizeze doctoratul înainte de a intra pe post dar li se oferă salarii „de care mie, personal… să fiu mai nuanţat, de care nu sunt deloc mândru“, a spus Cîmpeanu.

Ministrul a apreciat că orice absolvent, şef de promoţie, care va avea ca opţiuni să intre într-o universitate sau să meargă în altă parte pe un salariu de cinci ori mai mare va alege a doua variantă, „alegerea fiind simplă de făcut, nu trebuie să cădem în ipocrizie. Avem mare nevoie de aceşti tineri“, a conchis acesta.

 

 

Comentarii