Misterul săbiilor vikinge: toată lumea se întreabă cum de materialul este atât de dur

joi, 20 februarie 2014, 13:35
2 MIN
 Misterul săbiilor vikinge: toată lumea se întreabă cum de materialul este atât de dur

Celebrele săbii vikinge – denumite Ulfberht – sunt făcute dintr-un material atât de pur încât arheologii sunt uimiţi. Tehnologia necesară pentru a crea un astfel de metal a fost realizată 800 de ani mai târziu, în timpul Revoluţiei Industriale.
Au fost găsite aproximativ 170 de săbii Ulfberht, ce datau din anii 800-1.000 d.C. Un documentar al NOVA publicat de Naţional Geographic în 2012, intitulat ”Secretele Sabiei Vikinge”, a examinat compoziţia metalică enigmatică a acesteia.
În timpul procesului de topire a fierului, metalul trebuie să fie încălzit la o temperatură de aproximativ 1.650 de grade Celsius pentru a permite fierarului să îndepărteze impurităţile (numite zgură) din acesta. În compoziţia metalului se mai adaugă şi carbon, ceea ce transformă metalul casant într-unul mai puternic. Tehnologia medievală nu permitea ca fierul să fie încălzit la o temperatură aşa de înaltă, astfel încât zgura trebuia îndepărtată prin baterea fierului, o metodă mult mai ineficientă.
Totuşi, sabia Ulfberht nu are zgură aproape deloc şi are un conţinut de carbon de trei ori mai mare decât celelalte metale care se găseau la vremea respectivă. Metalul din care a fost creată aceasta este numit ”oţel de creuzet”. Exemple asemănătoare în acea epocă sunt celebrele săbii din Damasc.
 

Comentarii