Mitingul disperarii

miercuri, 16 februarie 2000, 00:00
2 MIN
 Mitingul disperarii

Profesorii isi dramuiesc fortele in pregatirea mitingului de miine din Piata Palatului Culturi. La mai bine de trei saptamini de la inceputul grevei, profesorii s-au retras aproape total din cancelarii si din clase, evitind sa mai calce prin scoli.
Ieri dimineata, Liceul "Vasile Alecsandri" si Scoala "Gheorghe Asachi" din Iasi erau aproape pustii. La "Gh. Asachi", citiva copii de clasa primara trimisi de parintii lor la scoala erau adunati intr-o singura incapere, iar harmalaia iscata de ei era singurul zgomot ce putea fi auzit in scoala. Catedrele care ar fi trebuit sa fie ocupate de profesori erau lasate in parasire. O situatie asemanatoare se putea intilni si la Liceul "Vasile Alecsandri", cu doar doua exceptii. In timp ce intr-una din clase citiva copii si un profesor recuperau ceva din materia pierduta, in alta clasa se desfasura o intilnire a conducerii "Comitetului de initiativa pentru apararea drepturilor si a intereselor elevilor". Elevii strinsi in clasa – in frunte cu presedintele comitetului, Constantin Andriescu – au purces la elaborarea unui statut al comitetului si au terminat prin a pune la punct o lista de revendicari pe care le vor prezenta si ei la mitingul profesorilor. Printre aceste revendicari se numara acordarea unor facilitati pentru transportul in comun al elevilor si cel pe calea ferata, marirea alocatiei pentru copii si "respectarea legilor in vigoare privind gratuitatea invatamintului de stat preuniversitar".
Atmosfera din scoli contrasta puternic cu ceea ce se intimpla la sediul Sindicatului "Spiru Haret". Intr-o atmosfera febrila, se trimiteau note telefonice liderilor de sindicat din fiecare scoala si se faceau ultimele pregatiri pentru mitingul de miine. "Din ce-am vorbit pina acum cu oamenii nostri din scoli, profesorii vor sa iasa in strada si contam pe prezenta unui numar de peste 5.000 de oameni", a declarat Ioan Cisman, vicepresedintele USLIP. Mitingul va incepe la ora 11.00 si va dura doua ore, locul de desfasurare fiind esplanada din fata Palatului Culturii. "Pentru o buna desfasurare a mitingului, noi am luat hotarirea ca cei 100 de lideri de sindicat din scoli sa stea in mijlocul multimii si sa mentina situatia sub control", a adaugat Ioan Cisman. Cu aceasta ocazie va fi inminata prefectului o petitie care sa contina toate cererile manifestantilor. (Adrian MITESCU)

Comentarii