O femeie arsă pe 60% din corp rămâne la Iași, deși clinica nu este complet dotată

luni, 21 august 2017, 01:59
3 MIN
 O femeie arsă pe 60% din corp rămâne la Iași, deși clinica nu este complet dotată

Spitalele din Bucureşti nu au locuri libere. Ieşeanca de 52 de ani are arsuri pe 60% din suprafaţa corporală după ce i-a explodat în faţă cazanul de ţuică.

În lipsă de locuri în Capitală pentru pacienţii arşi, o femeie cu arsuri pe 60% suprafaţă corporală a rămas internată în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Victima în vârstă de 52 de ani, din Valea Lupului, a ajuns la spital sâmbătă, în jurul orei 14,30. Femeia s-a rănit grav după ce i-a explodat în faţă cazanul cu ţuică. Pacienta a fost transportată în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de un echipaj de prim ajutor SMURD.

Potrivit urgentiştilor, victima prezenta arsuri de gradul I, II A şi II B pe faţă, abdomen şi torace. Medicii ieşeni au anunţat existenţa cazului la 112 şi au cerut transfer în Capitală, într-o clinică în care pacienta să poată primi îngrijirile cele mai bune. Solicitarea lor nu a fost rezolvată întrucât niciun spital din Bucureşti nu avea paturi libere pentru un pacient cu arsuri. Prin urmare, femeia a rămas sub supravegherea medicilor ieşeni, în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

„Pacienta a ajuns în UPU după o explozie a unui cazan cu ţuică. Victima prezenta o arsură prin flacără de gradul I, IIA şi IIB pe membre pelviene bilateral, abdomen, torace, facies, pavilioane auriculare bilateral. Pacienta prezenta arsuri pe 60% suprafaţa corporală. Colegii mei au sunat la COSU la ora 14.24, dar cum nu sunt locuri pentru pacienţi arşi la Spitalul «Bagdasar – Arseni» şi nici la Spitalul Floreasca, pacienta a rămas în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul «Spitalul Sfântul Spiridon»“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Clinica de chirurgie plastică a spitalului funcţionează în condiţii de provizorat din 2012. Din ianuarie 2017, spitalul are un nou spaţiu destinat clincii, însă pacienţii încă nu sunt îngrijiţi aici din lipsă de dotare medicală. Pentru aparatura necesară, spitalul are nevoie de 15 milioane de lei. Până la deschiderea noii clinici, pacienţii care au nevoie de terapie în clinica de chirurgie plastică sunt internaţi într-un spaţiu improvizat între clinicile ORL, BMF, Cardiologie şi Oftalmologie din spital.

Potrivit unui răspuns pe care „Ziarul de Iaşi“ l-a primit în 2016 de la Ministerul Sănătăţii, amplasamentul actual al clinicii nu respectă mai multe prevederi necesare pentru tratarea bolnavilor din această specialitate: nu are toate spaţiile necesare, în saloane nu se respectă suprafaţa care trebuie să revină fiecărui pat, iar spaţiul destinat bolnavilor arşi este total nepotrivit acestei categorii sensibile.

„Compartimentul de arşi este organizat la etajul 1 al clădirii, fiind compus din cameră asistente, 4 boxe – 3 cu un pat şi una cu 2 paturi – din care doar două prezintă sursă de apă, o baie terapeutică fără sursă de apă sterilă, un grup sanitar comun pentru pacienţi şi personal. Boxele nu respectă suprafaţa/pat“, se arată în răspunsul MS.

Comentarii