O RUŞINE! Parcul simbol al Iaşului, transformat într-un imens WC public FOTO

joi, 28 iulie 2016, 02:03
6 MIN
 O RUŞINE! Parcul simbol al Iaşului, transformat într-un imens WC public FOTO

Oriunde te întorci aici, atât la stradă, cât şi în zona din spate, se simte delăsarea, nepăsarea, lipsa de atenţie şi lipsa prezenţei îngrijitorilor. Parcul Copou, un simbol al aşa-numitei „Capitale a Culturii“, în care găsim atât vestitul Tei al lui Eminescu, vizitat zi de zi de turişti, Casa de Cultură a Municipiului, dar şi Muzeul dedicat marelui poet, a ajuns să arate absolut deplorabil. Spaţiile de joacă pentru copii sunt de-a dreptul periculoase, de nefrecventat. Peste tot vezi copaci uscaţi căzuţi şi abandonaţi, borduri de care te împiedici pe alei sau aruncate printre copaci, mâzgăleli obscene, coşuri de gunoi fără fund sau grămezi de resturi uitate pe lângă gard. În plus, toaleta parcului e închisă când e locul mai plin de lume. În oraşe din judeţele vecine, cu pretenţii infinit mai mici, parcurile arată mult mai îngrijit, fiind adevărate oaze de relaxare pentru localnici 

Într-un oraş cu pretenţii de ca­pitală culturală nu numai a ţării, dar şi europeană, spaţiile verzi, parcurile pentru copii şi cele de agrement ar trebui să arate ireproşabil, curate, îngrijite şi fără pericole pentru cei mici. Cu atât mai mult cu cât vorbim de un parc simbol al oraşului. Găsim însă aici locul pe care Eminescu l-a iubit atât de mult transformat practic într-un WC public.

În spatele Par­cului Copou, ieşenii care se plim­bă şi caută o gură de aer curat dau peste un covor de hârtie igienică, peste colţuri în care îşi fac casă oamenii străzii, unde plăpumi vechi, ponosite şi rupte stau drept pat pentru unul sau altul. Flori şi răsaduri frumos amenajate se găsesc doar la intrarea principală, în restul parcului domneşte uita­rea. Buruieni, borduri scoase din pământ şi uitate ca decor printre copaci, crengi uscate căzute, ambajaje etc. Mai multe imagini găsiți în GALERIE FOTO I

Spaţiile de joacă sunt jalnice
 
Dar toate acestea sunt minore pe lângă spaţiul unde vin la joacă copiii, situat în colţul Parcului Copou, peste drum de Garnizoană. Aici găsim mai degrabă „parcul groazei“, un adevărat pericol pu­blic, deoarece toboganele sunt rupte, cu găuri pe partea unde cal­că copiii în joaca lor, cu bucăţi din gardurile de protecţie rupte, cu pereţii măzgăliţi cu grafity. Ne sare în ochi cuvântul „sex“, scris la intrarea în toboganul acoperit. Imaginea dezolantă ne duce cu gândul la un parc ce a trecut prin­tr-un bombardament, uitat, pustiit. Cu toate acestea, mare ne este mirarea când găsim o bunică şi pe nepotul acesteia.
 

„Vin în acest parc zilnic deoarece este singurul parc din zonă, restul sunt în Parcul Expoziţiei, mai sus, pe Copou. Lipsesc părţi, iar copilul meu încape printre grilaje şi poate cădea. Vin foarte mulţi copii aici, să ştiţi, ar fi frumos dacă s-ar repara“, spune bunica, în timp ce-şi supraveghează atent nepotul. Pe unul dintre tobogane, copilul trebuie să ocolească una din găurile în care îi încape un picior. Dacă nu e atent, îşi poate scăpa piciorul şi se poate lovi. Toboganul din dreapta are şi el o gaură de toată frumuseţea, prin care încape o mână. Balansoarul ruginit, elefanţii cu arc nu mai au mânere şi sunt fisuraţi peste tot, leagănul este tocit şi strâmb, iar în colţ, banca pe care ar trebui să se odihnească părinţii este plină de muşchi de pământ. Aici vin pă­rinţii şi bunicii cu copiii lor pentru că nu au alternativă. 

Suntem la pământ faţă de Vaslui şi Roman
 
O altă problemă pe care o întâlnim în celebrul parc Copou este lipsa unei toalete publice des­chise şi după ora 19. Programul acesteia este de la ora 7 până la ora 19, în condiţiile în care foarte mulţi părinţi ies de la serviciu la 17 şi-şi scot copii în parc după ora la care se închide toaleta publică. „Ar trebui să fie instalate veceuri eco, mobile, mai ales pe timp de vară. Lumea fuge afară pe cani­cula asta, vine şi stă până la 12 noaptea“, spune un bărbat oprit pe o bancă, la periferia parcului.
 

O altă ieşeancă citeşte într-o revistă. Spune că ajunge rar în Copou, dar când ajunge îi place să-şi petreacă puţin timp la umbră, să se rela­xeze. „Vin rar, eu sunt din Dacia. Mi-ar plăcea să fie mai îngrijit, mai curat“, spune ea privind în jurul său. La unele din măsuţele unde joacă pensionarii table, un ieşean rupe dintr-o pâine şi hră­neşte patru pui de căţel şi pe mama lor. Face des acest lucru, le aduce mâncare şi apă. În această pe­rioadă, căţeii sunt mascotele parcului. Mai multe imagini găsiți în GALERIE FOTO

În comparaţie cu alte parcuri, din oraşe mult mai mici, cum ar fi Vasluiul şi Romanul, Parcul Copou pare sălbatic şi neîngrijit. La Vaslui, în parcul oraşului, parc care se numeşte tot Copou, amenajările rustice şi investiţiile pri­măriei fac diferenţa. În parcul din Vaslui există amenajări în orice colţişor, iar aleea cu trandafiri atrage zilnic vasluienii, băncile fiind neîncăpătoare la orele serii. La Roman, în parcul municipal există până şi un lac cu lebede, iar curăţenia locului te face să crezi că te afli într-un parc din Occident. Angajaţii de la salubritate au triciclete cu un coş pentru gunoi şi se deplasează continuu prin parc. 

„Briza“ de urină
 
La Iaşi, părinţii îşi plimbă copiii doar în zona cu flori, prin faţa Muzeului „Mihai Eminescu“ şi a teiului, devenit un simbol al Ia­şului. Mai departe de centrul parcului nu îndrăznesc să-şi plimbe copiii deoarece au impresia că intră într-o zonă obscură. Lipsa unei toalete mobile se simte, mai ales pe timpul serii şi pe timp de noapte, unii dintre ieşeni optând nu doar pentru copaci, ci şi pentru zidurile din spatele Muzeului, unde se simte mereu o „briză“ de urină.
 

La aceste probleme, repre­zentanţii Primăriei Iaşi spun că există proiecte atât pentru parcurile de joacă din oraş, cât şi pentru Parcul Copou. „Problema este că există o listă de investiţii, noi am facut-o publică acum două luni, cu 100 de spaţii de joacă. Toate au proiect de reabilitare, acum suntem în faza licitaţiei pentru construcţie, ca să găsim firma. Un orizont de timp nu vă pot da, deoarece depinde de finalitatea licitaţiilor, însă ar trebui finalizate cam peste un an şi jumătate. Dacă părinţii ar face sesizări direct la Primărie, există această posibilitatea de a se reabilita un parc în regim de urgenţă, în câteva zile, pe baza sesizărilor. Dacă e vorba de un anumit gen de mobilier stradal, pe care noi nu-l avem, trebuie făcut la comandă“, a menţionat un reprezentant al Biroului de Comunicare din cadrul Primăriei, primarul fiind în concediu, iar viceprimarii neputând fi contac­taţi.

Cu privire la problema unei toalete publice după ora 19, acesta ne-a declarat: „Este o chestiune ce s-ar putea rezolva mai rapid, putem face  o adresă şi se poate prelungi programul la toaleta publică ce aparţine Primăriei. În ceea ce priveşte Parcul Copou în ansamblu, există  un proiect de reabilitare, modernizare, dar cu păstrarea vegetaţiei, de pavelare, asfaltare, un proiect pe fonduri europene. Aşteptăm să putem depune proiectul şi să primim finanţare“. Cu alte cuvinte, răbdare. Vorba fostului primar: „Lucrurile importante au nevoie de timp…“ 

 

Comentarii