N

Oficial, „România s-a născut la Iaşi“. Mica Unire, sărbătoare naţională

N

joi, 17 aprilie 2014, 01:50
2 MIN
 Oficial, „România s-a născut la Iaşi“. Mica Unire, sărbătoare naţională

\N

Guvernul a dat ieri aviz favorabil propunerii plecate de la Iaşi. „Cel mai important lucru pentru noi este faptul că, prin această lege, este recunoscut statutul deosebit al Iaşului, ca oraş-simbol al unităţii românilor“, spune primarul Nichita, promotor al propunerii. Ce presupune noul statut al zilei de 24 ianuarie, în afară de zi liberă?

Aniversarea Unirii Princi­patelor va deveni zi de sărbă­toare cu acte în regulă. Guvernul a dat ieri aviz favorabil propunerii plecate de la Iaşi ca ziua de 24 ianuarie să fie declarată zi de sărbătoare legală.
Proiectul de lege cu această temă a fost adoptat de Camera Deputaţilor în de­cembrie anul trecut, fiind înaintat Senatului, care este camera decizională. Dacă va trece şi de această etapă, în urma recomandării Gu­vernului, în întreaga ţară vor fi organizate în zilele de 24 ia­nuarie manifestări publice de­dicate aniver­sării, iar televiziunea şi radioul publice vor difuza programe speciale. Totodată, prin avizul favorabil dat de Guvern, propunerea PSD ca ziua de 24 ia­nuarie să fie declarată zi liberă va fi inclusă în textul final al proiectului de lege. „Legea mai trebuie ratificată de Senat şi promulgată de preşedinte, dar nu s-a întâmplat până acum ca o lege să primească avizul favorabil al Guvernului şi să fie respinsă. Sper ca domnul Băsescu să-şi amintească faptul că a susţinut şi el iniţiativa noastră, atunci când am demarat-o. Cel mai important lucru pentru noi este faptul că, prin această lege, este recunoscut statutul deosebit al Iaşului, ca oraş-simbol al unităţii românilor. Este o iniţiativă la care, la vremea ei, a aderat toată lumea, chiar dacă ulterior unii din PDL sau PNL au votat împotrivă, că ar fi deja prea multe sărbători naţionale“, a declarat primarul Gheorghe Nichita. În expunerea de motive la proiectul de lege sunt menţionaţi ca autori ai iniţiativei primarul Nichita, mitropolitul Teofan, episcopul romano-catolic Petru Gherghel, preşedintele filialei ieşene a Academiei, Viorel Barbu, academicianul Alexandru Zub, ca şi rectorii celor cinci universităţi de stat din Iaşi. Aceştia au semnat la 24 ianuarie 2010 proclamaţia „România s-a născut la Iaşi“, prin care se cerea recunoaş­terea publică a sacrificiului făcut de Moldova în 1859, când Iaşul a renunţat la statutul de capitală în favoarea Bucureştiului. Iniţiativa municipalităţii a fost însoţită şi de o listă de 15.000 de semnături.

Comentarii