Pace, pace, între două dobitoace

luni, 01 septembrie 2014, 17:11
3 MIN
 Pace, pace, între două dobitoace

* S-a dus sezonul estival; cu el, şi distracţiile specifice. Dacă vremea va ţine cu turiştii (o vorbă a reporterilor TV), unii vor rămâne la mare, iar veselia va fi ca la ea acasă (altă vorbă). Dacă se va răci, va începe programul "Litoralul pentru toţi" – pentru toţi cei cu venituri cel mult medii, care vor avea ocazia să se bucure de un sejur în condiţii cel mult medii, dar măcar se vor lăuda prietenilor, veniţi cu flori şi compot la spital, că s-au îmbolnăvit la mare, în staţiune. Oricum, tratamentul cu nămol e bun oricând, un strat mai gros te apără de frigul de pe plajă, până când îl spală ploaia, iar flaneaua şi izmenele flauşate te păzesc de carcalaci şi meduze, dacă intri în apa mării.

* În lumina (mai bine zis, întunericul) ultimelor evenimente, spunem că că e bine să mergeţi la mare cât mai e mare şi nu lac rusesc, cum ar dori unii. Omenirea se teme, iar analiştii storc din fiecare vorbă sau gest scenarii diverse – în general, de film catastrofic. Părerile sunt împărţite, dar adevărul zace, ca de obicei, la centrul terenului. Pe de-o parte e nostalgia Măicuţei Rusii, cea mare, puternică şi stăpână peste multe neamuri; pe de alta, ruşii (impregnaţi deja cu spirit occidental) nu mai sunt mânaţi de ideologie, nu mai vor victoria comunismului în faţa capitalismului, ci bani (dolari, euro), maşini, iPhone, Cola, McDonald’s, mod de viaţă ca în USA / Europa – şi, logic, vodcă. Românii n-au de ce să se teamă, vechea somaţie legată de datul ceasului şi paltonului nu mai este valabilă: ceasurile lor sunt, în general, chinezeşti, ieftine şi proaste, sau vechi, Slava, Pobeda, Raketa, din epoca URSS, asortate cu paltoanele. Nici posesorii de Rolex cu diamante n-au motiv de frică: de obicei, sunt baroni locali, politicieni, oameni de afaceri cu statul capabili să ia ei ceasurile de la mâna soldatului invadator, apoi să-l convingă să îi voteze!

* În ciuda norilor negri de furtună care vin de la ruşi, de la Guvern, de la toamna care a început şi de la televiziunile noastre, să profităm de zilele însorite şi să fim optimişti, măcar până începe campania electorală. Şi vrednicii agricultori se arată optimişti: din experienţă, ei pot oferi estimări realiste dintr-o privire; Ilie Cârcă ne-a spus, privind via vecinului Gică Nasture, că în 2014 va reuşi să culeagă de două ori mai mulţi struguri ca în anii trecuţi "dacă nu intervine ceva; e posibil ca vecinul să-şi ia concediu de la serviciu şi să vină să păzească!". Întrebaţi de reprezentanţii presei ce vor culege în această toamnă, alţi lucrători ai pământului au izbucnit în râs, apoi s-au scuzat, zicând că şi-au adus aminte de un banc, apoi au răspuns că nu pot spune ce vor recolta, fiind copii prin preajmă, şi că oricum aşa ceva nu intră în ziar şi nu se poate da pe post. Doar trei agricultori au spus că vor obţine recolte bogate şi că sunt mulţumiţi de condiţii şi de salariu, adăugând că aşteaptă să se întoarcă la muncă, după vacanţa la rudele rămase în România. Cei mai mulţi cred că în toamna asta vor recolta găleţi, cizme de cauciuc, şepci, tricouri, brichete, pui congelaţi, salam, ulei, orez şi zahăr, precum şi diverse bancnote de diferite valori, care se dau, după datina strămoşească, în campania electorală. 

Comentarii